Ana Karenjina – prepričano i analiza lektire

Ana Karenjina je roman iz 2 dela, maestralno delo Lava Nikolajeviča Tolstoja. Ovaj roman govori o isprepletanim ljubavima, a naročito pravi paradigmu između stabilne veze Ljevina i Kiti i potpuno disfunkcionalne, u neku ruku i mazohističke, veze Ane Karenjine i Grofa Vronskog. Prvom rečenicom je obeležena cela radnja romana, koja je u isto vreme i poruka:

,,Sve srećne porodice liče jedna na drugu, svaka nesrećna porodica, nesrećna je na svoj način‘‘

Fabula

Prvi deo

Ana Karenjina dolazi iz Sankt Peterburga u Moskvu u posetu svom bratu, Stepanu Arkadijeviču, i njegovoj ženi, Darji Aleksandrovnoj Doli, radi njihovog pomirenja. Naime, Doli je saznala da ju je Stepan, inače državni službenik, prevario sa njihovom guvernantom.

Loading...

Za to vreme, pre Aninog dolaska, u Moskvu dolazi i Stepanov prijatelj iz detinjstva, Konstantin Dmitrijevič Ljevin, aristokrata i zemljoposednik, koji odbija da pređe da živi u gradu, već ostaje na svom seoskom imanju, sa namerom da zaprosi Dolinu najmlađu sestru, tamošnju princezu Katarinu Aleksandrovnu Ščebacki ’’Kiti’’. Nakon svog dolaska, Ljevin saznaje da ima suparnika, vojnog oficira, grofa Aleksija Vronskog.

Dok je čekao Anu Karenjinu na železničkoj stanici, Stepan sreće grofa Vronskog, koji dočekuje svoju majku na stanici. Nakon što obe, i Ana i grofica Vronski, koje su se inače združile u vozu, izađu iz vozila, grof Vronski i Ana Karenjina se viđaju po prvi put. U tom momentu, jedan od radnika na železničkoj stanici slučajno pada pod voz i gine, što Ana, inače srećno udata, vidi kao loš znak.

Dok grof Vronski biva opčinjen njom i sve se više zaljubljuje u nju, Ana počinje sve više da pati zato što se prvi put odvojila od svog malog sina Sergeja na duži period.

Kada je stigla u kuću Oblonskog, Ana započinje otvoren razgovor sa Doli o Stepanovoj prevari. Ona pokušava da otvori oči Doli da ona, bez obzira na aferu, i dalje voli Stepana. Dirnuta Aninim iskrenim i toplim govorom, Doli odlučuje da, naročito zbog dece, oprosti Stepanu ovakvu izdaju.

Te večeri je trebalo da se održi bal, na kom će 18 – ogodišnja Kiti biti prvi put prikazana kao devojka za udaju. Ona očekuje da se uda za čoveka iz svog staleža, a, opčinjena pažnjom koju je grof Vronski toga dana pruža, ubeđena je da će baš sa njim igrati te večeri. Ona je u isto vreme i opčinjena Anom, njenom lepotom, ličnošću i karakterom.

Dok se u jednoj kući sve to dešava, u drugoj Ljevin prosi Kiti nasamo. Ipak, Kiti ga odbija, jer je, zahvaljujući uticaju svoje majke, ubeđena da je grof Vronski zaljubljen u nju i da je mnogo bolja prilika od Ljevinog. Ipak, njen otac je i dalje ubeđen da je Ljevin pravi čovek za nju.

Te večeri, na balu, Ana Karenjina se pojavljuje u prelepoj crnoj somotskoj haljini, sa crnom prozirnom čipkom, koja na neki način nije ni bila prikladna za jednu suprugu i majku, a naročito ženu na njenom položaju.

Loading...

Za to vreme, Kiti nestrpljivo čeka da je grof Vronski zaprosi, ali on uporno celo veče provodi plešući sa Anom, što slama srce Kiti. Ona tada shvata da je on potpuno opčinjen i u potpunosti zaljubljen u Anu Karenjinu, te da sa njom ne želi da ima išta, uprkos konstantnom flertovanju.

Ipak, ispostavlja se da grof Vronski uopšte i nije bio svestan Kitinih osećanja. Njemu je taj njihov bezazlen flert zapravo bila obična razonoda i smatao je da je i ona to videla na taj način.

Iako svojevoljno pleše sa grofom Vronskim cele večeri i uživa u tome, Ana ubrzo uviđa da je to velika greška i iste večeri se vraća u Sankt Peterburg. Ispostavlja se da grof Vronski putuje istim vozom i u neko doba noći se njih dvoje sreću u vozu. Grof Vronski tada Ani izjavljuje svoju ljubav, ali ga Ana odbija, ali je ove izjave nikako ne ostavljaju ravnodušnom. Ipak, Ana se vraća svom suprugu, Aleksiju Aleksandroviču Karenjinom, vladinom zvaničniku po profesiji, i svome sinu. Ali, kada se opet sastane sa svojim suprugom, shvata da, iako ga smatra dobrim čovekom, on je uopšte i ne privlači i na neki način joj se gadi.

Ljevin, koji se u potpunosti razočarao nakon odbijanja prosidbe, odlazi nazad na svoje seosko imanje, ubeđen da se nikada neće oženiti.

Drugi deo

Razočarana ishodom na balu i, na neki način, odbijanjem od strane grofa Vronskog, Kiti pada u postelju, zbog čega se njena porodica, porodica Ščerbacki, konsultuje sa lekarima. Jedan mladi specijalista savetuje da Kiti otputuje u inostranstvo, u banju, kako bi se izlečila.

Loading...

Doli odlazi da razgovara sa Kiti i govori joj kako shvata njeno razočarenje u grofa Vronskog, ali i u sebe, jer je odbila Ljevina i povredila ga. Razočarana u ceo svet, Kiti vređa Doli i napada je zbog neverstva svog muža, naglašavajući da ona nikada ne bi mogla da voli čoveka koji ju je izdao na taj način.

Za to vreme, Stepan je otišao kod Ljevina na njegovo seosko imanje, kako bi prodao šumu u blizini, jer je porodica Oblonski zapala u finansijsku krizu.

Ana Karenjina u Sankt Peterburgu počinje da se druži sa rođakom grofa Vronskog, knjeginjom Betsi, koja je malo modernija žena slobodnijih shvatanja. Grof Vronski sve vreme nastavlja da je prati, a ona mu, bez obzira na glas zdravog razuma, uzvraća pažnju.

S obzirom na njihovu otvorenost, Anin suprug joj skreće pažnju da nije u redu da u javnosti provodi toliko vremena sa grofom Vronskim i daje ljudima povoda da govore, jer se time narušava i njen i njegov ugled, mada i dalje potajno veruje da mu je Ana u potpunosti verna.

Anina afera sa grofom Vronskim postaje sve ozbiljnija i ona ostaje u drugom stanju, te mu saopštava ovu vest pre konjičkih trka na kojima i on, kao strastveni konjanik, učestvuje. Ipak, njegovom nepažnjom tokom trke na kobili Fru – Fru pada sa kobile i, u isto vreme, kobili slama kičmu. Posmatrajući celu situaciju sa tribina, Ana ne uspeva da sakrije svoju uznemirenost, što primećuje i njen suprug, koji je pošao sa njom. On joj pažljivo skreće pažnju da je njeno ponašanje i dalje neprikladno, ali ona tada, umesto da se povuče, odlučuje da mu prizna sve. Ipak, Karenjin je odlučan da joj oprosti ukoliko bude prekinula svoju aferu i potrudi se da sačuva brak.

Za to vreme, Kiti se zaputila sa svojom majkom u Nemačku, u jednu od banja, kako bi se brže oporavila i tamo upoznaje Madam Štal, koja je zbog bolesti završila u invalidskim kolicima, i njenu usvojenu ćerku Varenjku. Kiti ubrzo postaje očarana Varenjkom koja pomaže bolesnicima u banji, čita im Jevanđelja, a i njenom ličnošću generalno, te čak i Kiti postaje veoma pobožna. Ipak, ostaje još jednom razočarana, naročito kritikama svoga oca, kada sazna da je Madam Štal zapravo glumi svoju bolest. Ubrzo posle toga, Keti i njena majka se vraćaju u Moskvu.

Treći deo

Levinj se trudi da u poslu nađe utehu zbog cele situacije sa Kiti i tako sebi skrene misli. U posetu mu dolazi brat, Sergej Ivanovič Koznišov, koji je njegova sušta suprotnost. Dok Ljevin vidi selo kao mesto na kom uvek može da se pronađe nešto za rad, Sergej selo vidi kao mesto za relaksaciju.

Levinj je došao i do određenih ideja, kako bi unapredio ceo sistem poljoprivredne kulture i pokušava ličnim primerom da pokaže ostalim privrednicima i zemljoposednicima kako mogu doći do savršenih reformi u ovom aspektu.

Na molbu Stepana, Ljevin odlazi u obližnje selo Jerguševo, gde je bila Doli, kako bi sa njom razgovarao o Kiti. Dok Doli pokušava da nađe opravdanje za Kitino ponašanje, Ljevin počinje da razvija sve veću odbojnost prema njoj, te odlučuje da je u potpunosti zaboravi i oženi se seljankom.

Ipak, on sutradan sreće Kiti u njenoj kočiji i shvata da je ipak i dalje voli.

Nakon toga, Ljevinu u posetu dolazi i drugi brat, Nikolaj, koji je teško bolestan, te Ljevin oseća grižu savesti što svog brata nalazi napornim. Njih dvojica ubrzo ulaze u veliku svađu i, iako obojica svesni da im je to verovatno poslednji susret, Nikolaj odlazi kući.

U Sankt Peterburgu, Ana i njen suprug pišu jedno drugom pismo. Ana obaveštava svog supruga da će sa sinom da ode u Moskvu, a za to vreme joj on piše da se vrati kući. Ana se nalazi uvređena pismom i smatra da je Aleksije želi da je uništi i odlazi kod grofa Vronskog, kako bi mu ispričala sve.

Ona se ipak vraća kući, gde ne zatiče svog supruga, već odlazi u njegov kabinet da razgovaraju. Bez obzira na njene reči, Aleksije odbija da potpiše papire za razvod i zahteva od nje da prestane da se viđa sa Vronskim ili će joj, u suprotnom, oduzeti sina.

Četvrti deo

Ana nastavlja da živi sa svojim suprugom, a sa grofom Vronskim nastavlja da se viđa van kuće. Ipak, jednom prilikom Aleksej zatiče nju i grofa Vronskog u njihovoj kući, te se ipak konsultuje sa advokatom oko razvoda. Ipak, u to vreme, razvod u Rusiji je bio moguć samo ako ga zahteva nedužna strana i to pod uslovom da preljubnik prizna  prevaru ili se ta prevara dokaže, što bi zaista uništilo Aninu već klimavu reputaciju. Kao dokaz, Aleksije odnosi neka ljubavna pisma koje je našao u kući, a koje je grof Vronski pisao Ani, ali advokat smatra da je to nedovoljan dokaz. Za to vreme, Doli i Stepan se uveliko protive razvodu.

Ani je već vreme za porođaj i ona tokom njega dobija groznicu koja je trajala 3 dana, a od koje je, u to vreme, umiralo 99% žena. Ona tada zahteva od Vronskog i Karenjinog da obojica budu pored nje, te Karenjin pored njene postelje oprašta Vronskom.

Ponižen velikodušnošću Karenjinog, Vronski pokušava da izvrši samoubistvo, ali se pogađa u rame i ostaje živ. Ana se ubrzo oporavlja i shvata da ipak ne može da ostane da živi sa Karenjinim i, čuvši da Vronski odlazi po vojnoj obavezi u Taškent, pada u očaj. Vronski i Ana zajedno sa malom Anom beže u Evropu, ostavljajući Karenjinog i Sergeja u Sankt Peteburgu.

U isto vreme, Stepan u Moskvi radi kao posrednik i spaja opet Kiti i Ljevinog, koji se mire i dolazi do veridbe.

Peti deo

Kiti i Ljevin se napokon venčavaju i odlaze na njegovo seosko imanje da žive. Ipak, potrebno im je vreme da se priviknu jedno na drugo, a Ljevin smatra da, tokom tih nekoliko meseci braka sa Kiti ništa produktivno nije uradio. Tada saznaju da njegov brat Nikolaj već umire i Kiti predlaže da odu zajedno kod njega. Videvši kako se Kiti brine od njegovom bratu i kako se snalazi u toj ulozi mnogo bolje nego on, Ljevin se u nju još više zaljubljuje, a potom saznaju i da je trudna.

Ana i Vronski u Evropi pokušavaju da nađu nove prijatelje. Dok je ona presrećna što napokon može da bude sama sa njim, on počinje da se guši njenom prevelikom pažnjom i postaje nezadovoljan.

Počinje da slika, ali ubrzo odustaje od toga i, usled prevelike dosade i nezadovoljstva, njih dvoje odlučuju da se vrate u Rusiju.

Odsedaju u jednom od najboljih hotela, ali uzimaju odvojene sobe. Ipak, i dalje nemaju prijatelje, jer ih svi izbegavaju, uključujući i Betsi, Aninu prijateljicu, a rođaku Vronskog. Ana počinje već i da paniči da je Vronski više ne voli, a ima i sve češće napade besa, a njen muž, za to vreme, utehu nalazi u grofici Lidiji Ivanovnoj, koja ga savetuje da sina drži dalje od Ane, te mu pričaju da mu je majka umrla. Ipak, Sergej, koji je bio izuzetno vezan za majku, odbija da poveruje u to, a Ana ga maskirana posećuje na njegovom devetom rođendanu, gde je zatiče i Karenjin.

Ne gubeći nadu da može da povrati svoju nekadašnju poziciju, Ana odlazi na predstavu u pozorište gde su se pojavili svi iz više društvene klase. Vronski se trudi da je odvrati od ideje, ali ni on sam ne uspeva da joj objasni zašto ne treba da ode. Ona je tamo odbijena od strane svih ranijih prijatelja, od kojih joj jedan i pravi javnu scenu, te ona, pokunjena, napušta pozorište. S obzirom na to da se ne mogu ni u Sankt Peterburgu skrasiti, kao što nisu mogli ni u Evropi, bez obzira na razmirice, Ana i Vronski odlučuju da se i dalje drže zajedno i odu na njegovo seosko imanje.

Šesti deo

Doli odlučuje da sa decom i svojom majkom letuje sa Ljevinom i Kiti. Ipak, Ljevin postaje ljubomoran kada jedan od gostiju, Kitin i Dolin brat od strica, otvoreno flertuje sa trudnom Kiti. Iako se trudio da potisne svoja osećanja, na kraju pravi scenu i Veslovskog izbacuje iz svoje kuće, a Veslovski onda odlazi kod Ane i Vronskog, na njihovo imanje u blizini.

Ubrzo Doli odlazi u posetu Ani i Vronskom i postaje zavidna kada uporedi raskoš u kom živi Ana i onaj u kom živi njena sestra. Shvata da Ana i dalje živi u raskoši – ima najlepše haljine i gradi bolnicu, ali vidi i da je nesrećna sa Vronskim. Ana joj se poverava da ne može da zaspi bez sedativa, a da svakog dana mora iznova da zavodi Vronskog. Takođe, šokirana je Aninim flertovanjem sa Veslovskim.

Ljevin i Kiti odlaze natrag u Moskvu, gde očekuju rođenje sina, ali se Ljevin ipak vraća na kratko na imanje zbog lokalnih izbora. Za to vreme, Ana sve više paranoiše oko Vronskog, što njega sve više i više guši, a, kada jednog dana Ljevin i Stean odu kod Ane u posetu i Ljevin opet biva očaran njome, njena mržnja prema njemu se produbljuje.
Kiti tada rađa sina, Dimitrija, a Stepan odlazi u Sankt Peterburg da moli Karenjinog da se razvede, kako bi se Vronski i ona venčali, što ovaj odbija.

Vronski ubrzo odlazi da obavi neke poslove, ispraćen Aninom agonijom. Ona mu šalje telegram u kom mu se izvinjava i zove da hitno dođe kući. Dok ga je ćekala na stanici, odlučuje se na očajnički potez i baca se pod voz.

Sponzorisano:

Loading...