Bengay krema – sastav, upotreba, cena

Bengay Greaseless krema se koristi na koži kako bi poboljšala cirkulaciju i doprinela osećaju hlađenja na mestu gde je naneta. U isto vreme, ova krema pomaže da se ublaži bol na tretiranoj regiji.

Bolovi koji se leče ovom kremom su oni koji su posledica inflamacije mišića i zglobova, ali isto tako i iščašenja zglobova i istezanja mišića. Sportisti sa lakim povredama mogu koristiti ovu kremu kako bi ublažili bol, ukoliko im na mestu povrede nije došlo do povrede kože.

Osnovni aktivni sastojci ove kreme su mentol i metilsalicilat. Oba sastojka spadaju u topikalna nadražajna sredstva.

Kao pomoćne supstance, u kremi se nalaze i:

Loading...
  • sorbitantrioleat;
  • trietanolamin;
  • prečišćena voda;
  • sorbitantristearat;
  • stearinska kiselina;
  • lanolin;

U jednom gramu Bengy kreme ima 100 mg racemskog mentola i 150 mg metilsalicilata.

Krema obično dolazi u pakovanju od 50 g, a sadržaj je homogen i gladak, bele boje.

Aktivni sastojci Bengay kreme – metilsalicilat i mentol

Aktivni sastojak Bengay kreme – metilsalicilat – spada u grupu ulja koje proizvode neke zimzelene biljke. Metilsalicilat je organsko jedinjenje, odnosno to je metilester salicilne kiseline. Ovo organsko jedinjenje je viskozna tečnost bez boje, a miris mu je slatkast.

Smatra se da ga proizvode razne biljke, ali pre svega one koje su zimzelene. Pretpostavlja se da ga je priroda namenila kao zaštitu od nekih životinja biljojeda, jer ih on odbija. Metilsalicilat se proizvodi i sintetičkim putem. Kao takav, koristi se u parfemskoj industriji, ali i u prehrambenoj (pića, hrana, itd.).

Ako istorijski posmatramo ovo jedinjenje, onda možemo reći da podaci govore o tome da je ono izolovano još 1843. godine iz biljke pod imenom Gaultheria procumbens. Tada je identifikovano kao ester salicilne kiseline i metanola.

Kao što smo naveli, metilsalicilat je najverovatnije proizvod koji služi za zaštitu od biljojeda. Ako je biljka zaražena biljojednim insektima, onda oslobađanje ovog jedinjenja može da deluje kao neka vrsta pomoći u regrutovanju korisnih insekata kako bi se uništili insekti biljojedi. Pored svoje toksičnosti, metilsalicilat služi biljkama kao feromon koji upozorava druge biljke na patogene.

Loading...

Zna se da mnoge biljke proizvode metilsalicilat, ali u veoma malim količinama. Navešćemo one biljke koje ga proizvode u većim količinama: to su neke biljke iz roda Betula, tj. iz porodice Betulaceae, naročito biljka B. lenta ili crna breza; zatim neke biljke iz roda Gaultheria, porodica Ericaceae, uključujući biljku Gaultheria procumbens ili čajne bobice.

Ako govorimo o komercijalnoj proizvodnji metilsalicilata, onda možemo reći da se on dobija putem esterifikacije salicilne kiseline metanolom. Današnji metilsalicilat je sintetizovan, dok je u prošlosti bio destilovan.

Upotreba metilsalicilata je široko rasprostranjena. Može se koristiti kao visokokoncentrovan u vidu rubefacijenta i analgetika u mastima i kremama za lečenje mišićnih bolova i bolova u zglobovima. Smatra se da je u ovom obliku metilsalicilat efikasniji kod akutnih bolova, nego kod hroničnih.

Metilsalicilat se koristi u malim koncentracijama kao dodatak za ukus u nekim žvakaćim gumama i ljutim bombonicama. Kada se pomeša sa šećerom i osuši, služi za izvor dečije zabave jer pucketa u ustima.

U vodici za ispiranje usta Listerin, koristi se kao antiseptik.

Takođe daje miris različitim proizvodima.

Metilsalicilat se koristi za pročišćavanje uzoraka biljnih i životinjskih tkiva od boje, te je kao takav koristan za mikroskopiju i imunohistohemiju u slučaju kada višak pigmenta zamagljuje strukture ili blokira prodor svetlosti u tkivu koje se ispituje. Pročišćavanje se radi za nekoliko minuta, ali pre toga tkivo mora da bude dehidrirano u alkoholu.

Loading...

Koliko je metilsalicilat bezbedan?

Ovo jedinjenje je potencijalno smrtonosno, naročito za decu! Jedna kašičica metilsalicilata sadrži oko 6 g salicilata što je isto što i 20 tableta aspirina od 300 mg. Toksična ingestija salicilata se tipično pojavljuje sa dozama od skoro 150 mg/kg telesne težine.

Poznat je podatak da je sedamnaestogodišnja trkačica sa Stejten ajlenda umrla u aprilu 2007. godine, nakon što je njen organizam apsorbovao metilsalicilat kroz prekomerno korišćenje topikalnih proizvoda za oslobađanje od bolova u mišićima.

Uglavnom se ove toksičnosti dešavaju zbog prekomerne aplikacije topikalnih anelgetika koji sadrže metilsalicilat.

Mentol

Ovo organsko jedinjenje može da se dobije sintetičkim putem, ali i prirodnim putem iz kukuruzne mente, peperminta ili drugih ulja mente. Mentol je kristalna, voštana supstanca, koja može da bude bela ili providna i čvrsta je na sobnoj temperaturi, dok se topi na nešto višoj temperaturi.

Mentol, inače, ima lokalnu anestetičku i protivvirusnu funkciju, a znamo da se široko upotrebljava za ublažavanje bolova i iritacija u grlu.

Kako izgledaju biološka svojstva mentola?

Kada mentol udišemo, stavljamo na kožu ili jedemo, on izaziva efekte osećaja hlađenja. Razlog za to je njegova sposobnost da aktivira TRPM8 receptore osetljive na hladnoću koji se nalaze u koži. Kada uočimo tu osobinu, shvatićemo da je mentol vrlo sličan kapsaicinu koji izaziva osećaj za pikantnost , odnosno za ljuto jer stimuliše toplotne senzore, a da stvarne promene temperature zapravo nema.

Mentol svoja analgetička svojstva uspeva da izvrši putem selektivne aktivacije k-opoidnih receptora. On takođe blokira natrijumove kanale osetljive na voltažu i smanjuje neuronske aktivnosti koje mogu da stimulišu mišiće.

Kada se dogodi lokalna apsorpcija ibuprofena, onda ona ne može biti povećana mentolom, ali se zapaža komplementarni efekat mentola kao sastojka koji olakšava bol.

Prirodni mentolovi kristali se dobijaju iz biljke Mentha arvensis. Takođe, mentol se prirodno pojavljuje u ulju peperminta.

Mentol se ubacuje u mnoge proizvode iz raznoraznih razloga. Tu spadaju proizvodi koji se nabavljaju bez recepta i koji služe za kratkotrajno oslobađanje od bolova u grlu ili od iritiranosti. Mentol se može staviti u kreme koje ublažavaju svrab, zatim u lokalne anelgetike kako bi se ublažili minorni bolovi (grčevi u mišićima, istegnuća, iščašenja i sl.).

Mentol može poslužiti kao pojačivač penetracije u transdermalnim lekovima.

Ima ga i u dekongestantima, recimo u kremama i gelovima za sinuse i grudi (Vicks).

Poznato je da se mentol stavlja u medikamente koji se koriste za opekotine od sunca jer pruža osećaj rashlađivanja.

Široko je u upotrebi u sredstvima za oralnu higijenu (vodice za ispiranje usta, zubne paste, ali i žvakaće gume, bombone).

Mentola ima u pesticidima.

Upotreba Bengay kreme

Bengay krema se koristi kao lokalni analgetik. Ona deluje tako što rashlađuje kožu, a zatim je zagreva, pružajući lokalnu anesteziju i analgetičku aktivnost na pogođenu regiju. Rashlađujuća i zagrevajuća aktivnost mogu interferirati sa transmisijom signala bola kroz nerve.

Bengay krema se koristi za blage bolove u zglobovima i mišićima koji nastaju kao posledica artritisa, istegnuća, iščašenja i modrica.

Neželjeni efekti koje Bengay krema može da izazove su:

  • hipersenzitivnost;
  • crvenilo;

Iako je verovatnoća mala, ovaj proizvod može da pojača rizik od krvarenja kod osoba koje imaju ulceracije, kod starijih ljudi, kao i kod onih ljudi koji često uzimaju nesteroidne antiinflamatorne lekove, steroide ili piju više od tri alkoholna pića na dan.

Kako se dozira Bengay krema?

Odrasli i deca iznad 12 godina starosti nanose izvesnu količinu po slobodnoj proceni na pogođeno mesto tri do četiri puta na dan. Važno je napomenuti da Bengay kremu ne treba nanositi na otvorene rane ili na oštećenu kožu.

Kada je u pitanju upotreba Bengay kreme kod dece ispod 12 godina starosti, onda se treba konsultovati sa lekarom.

Da li neke vrste lekova interaguju sa Bengay kremom?

Bengay kremu treba koristiti sa izvesnom dozom opreza zajedno sa lekovima koji razređuju krv (poput varfarina), potom sa nesteroidnim antiinflamatornim lekovima i steroidima. To je zbog toga što tada može doći do stvaranja modrica i krvarenja.

Da li Bengay kremu smeju koristiti trudnice i majke koje doje?

Ne postoje adekvatne studije o tome da li je Bengay krema bezbedna za trudnice.

Takođe, nije poznato da li mentol i metilsalicilat ulaze u mleko, pa je zbog toga najbolje da se posavetujete sa lekarom.

Bengay krema se koristi samo na koži. Nemojte je stavljati u oči, usta, nos ili genitalije i vodite računa da ne dodirujete ova područja dok je krema još uvek na vašim rukama. Ako ove regije slučajno dođu u kontakt sa kremom, isperite velikom količinom vode. Dobro operite ruke nakon korišćenja kreme.

Nanesite kremu u tankom sloju na pogođenu regiju ne više od tri do četiri puta na dan. Utrljajte nežno. Nakon nanošenja kreme operite ruke.

Ne nanosite kremu na kožu koja je povređena ili iritirana. Nemojte prekrivati mesto na koje ste naneli kremu.

Toplota može da poveća rizik od pojavljivanja neželjenih efekata. Ne nanosite ovaj lek pre, tokom i nakon aktivnosti koje povećavaju telesnu temperaturu i temperaturu vaše kože ili po toplom i vlažnom vremenu. Sačekajte da vam se koža ohladi, pa tek onda nanesite kremu.

Nemojte koristiti ovu kremu ako idete u solarijum, djakuzi i sl.

Cena

Bengay krema se može kupiti bez lekarskog recepta i košta oko 350.00 dinara.

Sponzorisano:

Loading...