Crvene tačkice po telu – zašto se pojavljuju, lečenje

Naša, ljudska koža često može da bude sklona kako raznim vrstama osipa, tako i bubuljicama ili nekim drugim pojavama. Te pojave su uobičajene i najčešće nisu uzrok neke preterane zabrinutosti niti bi ih trebalo smatrati opasnim. Veoma često se dešava i da nestanu bez ikakvog lečenja.

Crvene tačkice po telu mogu ponekad svrbeti i onda je to jedan od sigurnih znakova da je u pitanju nekakva alergija ili infekcija, ali se može dogoditi i da ne svrbe, pa bi onda trebalo razmotriti druge opcije.

Potencijalni razlozi za pojavu crvenih tačkica po telu

Čeri angiomi i čeri hemangiomi predstavljaju majušne izrasline na koži pacijenta. Zbog boje i zbog okruglog izgleda one liče trešnjice, pa se zato zovu čeri angiomi (cherry – trešnja). Imaju ih i muškarci i žene, a naročito su vidljivi nakon četrdesetih godina. Smatra se da ih ima skoro svaka osoba koja ima preko šezdeset godina. Upravo zbog toga se ovi angiomi zovu starački ili senilni angiomi.

Čeri angiomi se mogu naći samo na koži i njih ne prate nikakvi drugi simptomi. Osoba ne oseća svrab, peckanje, niti bol. Suštinski, to su dobroćudne lezije, čiji je uzrok umnožavanje kapilara, odnosno majušnih krvnih sudova ispod kože – proliferacija.

Loading...

Čeri angiomi mogu da se nađu bilo gde na telu, ali ih najčešće viđamo na rukama i trupu. Kada se nalaze u svom ranom stadijumu, onda su mali i ovalni i imaju svetlocrvenu boju. Oni nisu izdignuti iznad nivoa kože, već su u njenoj ravni i ne prelaze veličinu od jedan do dva milimetara. Kako vreme prolazi i kako rastu, mogu da se ispupče, pa i da porastu do pet-šest milimetara u prečniku. Nekada potamne, pa postanu tamnocrveni ili ljubičasti.

Pravi uzrok pojave čeri angioma nije do kraja poznat, ali se pretpostavlja da bi hormoni mogli da igraju određenu ulogu. Pošto ne predstvaljaju pretnju po zdravlje, ovi angiomi se ne moraju uklanjati, osim ako nekome smetaju iz estetskih razloga. Uklanjanje se vrši uz pomoć radiotalasa ili lasera.

Petehije su sitne crvene, ljubičaste ili braon mrlje na koži. Obično ih možemo videti na nogama, rukama, zadnjici i stomaku. Ove tačkice mogu biti znak različitih stanja koja su manje ili više ozbiljna. Petehije se pojavljuju i kao reakcije na određene medikamente.

Na prvi pogled, petehije mogu ličiti na osip, ali su one zapravo uzrokovane krvarenjem ispod površne kože. Jedan od načina da utvrdite razliku jeste da pritisnete tačkice. Petehije će pobeleti kada ih pritisnete, a osip će samo pobledeti.

Uzroci pojave petehija. Petehije se obrazuju kada majušni krvni sudovi, odnosno kapilari, puknu i otvore se. Krv tada iscuri u vašu kožu. Reakcije na neke lekove ili infekcije mogu da budu dva glavna razloga zbog čega se ovo dešava. Evo nekih mogućih stanja koja mogu da dovedu do pojave petehija.

Uzrok: citomegalovirus. Citomegalovirus je bolest koju izaziva virus. Simptomi ove bolesti uključuju zamor, upaljeno grlo, bolove u mišićima i povišenu telesnu temperaturu sa groznicom.

Uzrok: endokarditis. Ova infekcija unutrašnjeg sloja koji oblaže srce uključuje simptome kao što su groznica, drhtavice, zamor, bol u zglobovima i mišićima, kratak dah, kašalj i bleda koža.

Loading...

Uzrok: hantavirus pulmonarni sindrom. Ova virusna infekcija izaziva simptome koji liče na grip, kao i probleme sa disanjem. Drugi simptomi uključuju zamor, groznicu i bolove u mišićima.

Uzrok: povrede. Oštećenje kože, kao što je tup udar (na primer, saobraćajna nesreća), ujedi ili nešto slično, može da dovede do formiranja petehija. Trenje kože uzrokovano nošenjem teškog tereta ili tesan veš mogu takođe da dovedu do formiranja petehija.

Uzrok: leukemija. Leukemija je kancer koštane srži. Drugi simptomi uključuju groznicu, drhtavice, premor, neželjeni gubitak telesne težine, otečene žlezde, krvarenje, modrice, krvarenje iz nosa i noćna znojenja.

Uzrok: meningokokcemija. To je bakterijska infekcija u respiratornom traktu. Drugi simptomi uključuju groznicu, glavobolju, bolove u mišićima i mučninu.

Uzrok: mononukleoza. Mononukleoza je virusna infekcija koja se prenosi putem pljuvačke i drugih telesnih tečnosti. Drugi simptomi su ekstremni zamor, upaljeno grlo, groznica, otečeni limfni čvorovi, otečene tonzile i glavobolja.

Uzrok: trombocitopenija. To je stanje u kojem pacijent ima previše trombocita. Drugi simptomi su modrice, krvarenje iz desni ili nosa, krv u urinu ili stolici, zamor i žuta boja kože i očiju.

Loading...

Uzrok: vaskulitis. Vaskulitis je označen znojenjem, sužavanjem i brazdanjem krvnih sudova. Drugi simptomi uključuju groznicu, glavobolju, zamor, gubitak telesne težine, bolove, noćna znojenja i nervne probleme.

Uzrok: virusne hemoragične groznice. Infekcije kao što su ebola, žuta groznica i tropska groznica su sve vrste hemoragične groznice. Ove infekcije dovode do toga da se krv teže zgrušava. Drugi simptomi su visoka temperatura, vrtoglavica, bolovi, potkožno krvarenje i slabost.

Petehije mogu da budu rezultat uzimanja određenih lekova. Na primer, antibiotici kao što su penicilin ili nitrofurantoin, mogu da dovedu do pojave petehija.

Tu su i antidepresanti kao što je desipramin, zatim lekovi protiv epilepsije kao što je karbamazepin, potom razređivači krvi poput heparina i varfarina.

Kako se treba odnositi prema petehijama?

Ukoliko na vašem detetu primetite petehije, odmah ga odvedite lekaru. Neki od uzroka petehija mogu biti zaista ozbiljni i moraju se tretirati najpravilnijim putem. Naročito treba da se obratite lekaru ako je pojava crvenih tačkica po telu praćena visokom temperaturom, teškoćama u disanju, konfuzijom ili promenama u svesti.

Same petehije ne izazivaju nikakve komplikacije i neće ostaviti ožiljke (u suprotnom bi vam trebala plastična operacija), ali neka stanja koja izazivaju pojavu petehija mogu da se zakomplikuju.

Ako je uzrok pojave petehija neka virusna ili bakterijska infekcija, onda bi petehije trebalo da nestanu kada infekcija prođe. Ako je uzrok petehija neki lek koji uzimate, onda bi trebalo da nestanu čim prestanete da uzimate lek.

Ukoliko primetite da se broj crvenih tačkica na telu povećava onda možda imate poremećaj krvarenja.

Lekar će naravno proveriti šta je uzrok vašeg problema i shodno tome, prepisaće lekove kako bi tretirao stanje. On može prepisati antibiotike ukoliko je uzrok neka bakterijska infekcija kao i kortikosteroide kako bi smanjio upalu. Isto tako, terapija se može sastojati iz imunosupresanata.

Anemijski osip. Pojava crvenih tačkica po telu može nastati kao posledica tzv. anemijskog osipa. Postoji mnogo vrsta anemije, a svaka od njih ima različit uzrok. Ipak, sve anemije imaju isti efekat na organizam, a to je neverovatno nizak nivo crvenih krvnih zrnaca. Ona su, kao što znamo odgovorna za prenošenje kiseonika kroz organizam.

Određeni tipovi anemije mogu izazvati osip. Ponekad, osip koji je prisutan zajedno sa anemijom može nastati upravo zbog anemičnog stanja. U drugim slučajevima, osip može nastati zbog komplikacija koje nastanu zbog lečenja anemije.

Na primer, aplastična anemija je jedan od najčešćih uzroka anemijskog osipa. Aplastična anemija je retko stanje, ali može biti zaista ozbiljno. Ponekad je to nasledna bolest, a ponekad se razvija tokom života.  Aplastična anemija se javlja kada koštana srž ne proizvodi dovoljno novih krvnih zrnaca. Osip podseća na pečate majušnih crvenih ili ljubičastih tačkica koje su poznate kao petehije. Ove crvene tačkice po telu mogu biti u ravni sa kožom ili blago izdignute. Mogu se pojaviti bilo gde na telu, ali se najčešće vide na vratu, rukama i nogama. Ove tačkice ne izazivaju bol niti svrab i ostaju crvene čak i kada pritisnete kožu.

Kod aplastične anemije nema samo nedostatka crvenih krvnih zrnaca, već je prisutan i nizak nivo trombocita. Smanjen broj trombocita dovodi do toga da se pojavljuju modrice ili krvarenja, mnogo češće nego što je to uobičajeno. Tada modrice po telu mogu da podsećaju na osip ili na crveno-ljubičaste tačkice.

Trombotička trombocitopenična purpura je jedan od retkih poremećaja krvi koji dovodi do toga da se formiraju mali krvni ugrušci širom čitavog tela. Na taj način dolazi do stvaranja mali crvenih ili ljubičastih tačkica koje isto zovemo petehije. U isto vreme mogu se stvarati i male ljubičaste modrice koje izgledaju kao osip. Ove modrice se zovu purpura.

Hemolitički uremijski sindrom je stanje u kojem imuna reakcija dovodi do toga da se uništavaju crvena krvna zrnca. Imunološka reakcija može biti izazvana bakterijskom infekcijom, nekim lekovima, pa čak i trudnoćom. Može da dovede do toga da se pojave neobjašnjive modrice i oticanje, naročito na licu, šakama ili stopalima.

Anemija nedostatka gvožđa je jedan od najčešćih oblika anemije. Ljudi sa nedostatkom gvožđa bilo koje vrste mogu razviti pruritus, što je medicinski termin za kožu koja svrbi. Kako vas svrbi, tako se možete češati, što dovodi do crvenila i malih tačkica koje izgledaju kao osip.

U nekim slučajevima, lečenje ove vrste anemije može da izazove osipe.

Najbolji način za lečenje osipa izazvanog anemijom jeste da se leči stanje koje je izazvalo anemiju. Naravno, to je veoma teško, naročito u slučaju aplastične anemije. U obzir dolaze: transfuzija krvi, imunosupresanti, transplantacija matičnih ćelija, itd.

Još neki uzroci pojave crvenih tačkica po telu

Crvene tačkice po telu mogu jednostavno biti izazvane klasičnom koprivnjačom. Ovakve vrste osipa su rezultat reakcije na neki alergen. Osip se pojavljuje iznenada i obično traje nekoliko sati ili dana pre nego što polako nestane.

Rozacea može biti jedan od uzroka, takođe. To je, možemo reći, hronično stanje kože koje se prezentuje u vidu majušnih crvenih tačkica ili crvenila na koži. Najviše se pojavljuje na licu jer tu iskaču najmanji krvni sudovi na površini kože.

Drugi uzroci mogu biti povezani sa raznim vrstama bolesti kao što su rubela, ovčije boginje, genitalni herpes, Lajmska bolest, lupus, šuga, itd.

Sponzorisano:

Loading...