Fastum gel – sastav, upotreba i cena

Fastum gel pripada grupi nesteroidnih antiupalnih ili antiinflamatornih lekova. Uglavnom se koristi za lečenje upala i olakšanje bolova koji su u vezi sa artritisom, odnosno sa bolnim mišićima i zglobovima.

Fastum gel se može naći i pod drugim imenima u zavisnosti od proizvođača. Tako ćemo ga naći sa nazivom Oruvail, Tiloket, Valket, Axorid, Larafen i dr. Ono što je zajedničko svim ovim gelovima, odnosno mastima jeste aktivni sastojak ketaprofen.

Ketaprofen kao glavni sastojak Fastum gela jeste, zapravo, antizapaljenski lek nesteroidnog tipa koji služi da ublaži bolove. Zahvaljujući njemu ne dolazi do velikog oticanja, kao i do bolova koji su uobičajeni pratilac raznih vrsta uganuća, istegnuća, ali i gihta i artritisa.

Ponekad se glavni aktivni sastojak ketaprofen koristi i nakon hirurških operacija, ali i tokom menstruacije kako bi oslobodio pacijenta od bolova.

Loading...

Glavni proces u kojem deluje ketaprofen jeste njegova sposobnost da izblokira dejstvo ciklooksigenaza enzima, inače prirodnih hemikalija. Ciklooksigenaza enzimi učestvuju u nastanku prostaglandina, hemikalija koje nastaju na mestu oštećenja tkiva, odnosno na mestu povreda. Upravo oni dovode do upala i bolova. Kada ketaprofen deluje na ciklooksigenaza enzime, on blokira njihove efekte, a samim tim dolazi do smanjene proizvodnje prostaglandina i shodno tome, do olakšanja upale i bolova.

Sastojak ketaprofen se izdaje na lekarski recept. Ponekad se daje u kombinaciji sa omeprazolom, lekom koji služi za zaštitu od stomačnih iritacija koji su neželjeni prateći efekat.

Kada se ketaprofen nalazi u obliku gela, poput našeg leka Fastum gel, onda se on direktno nanosi na kožu i na taj način dovodi do olakšanja od bolova u zglobovima i mišićima.

Neophodna znanja pre uzimanja glavnog aktivnog sastojka Fastum gela – ketaprofena

Koji god lek da se uzima, neophodno je znati da svaki od njih ima i svoje neželjene ili nepovoljne akcije kod određene vrste pacijenata, pa je zbog toga vrlo važno preduzeti mere opreza.

Pacijenti sa određenim zdravstvenim stanjima morali bi da obrate pažnju pre nego što krenu sa korišćenjem ovog leka. Pošto se lek daje na lekarski recept, poželjno je da lekara obavestite o činjenicama koje slede, a sa kojima možda imate veze.

Recite svom lekaru ukoliko imate neki alergijski poremećaj ili astmu.

Obavestite medicinskog stručnjaka o tome da li ste nekada bolovali od duodenalnog ili stomačnog čira ili nekog zapaljenskog poremećaja u crevima, poput ulcerativnog kolitisa ili Kronove bolesti.

Loading...

Saopštite svom lekaru ukoliko ste trudni, dojite bebu ili pokušavate da ostanete u drugom stanju.

Recite medicinskom radniku ako imate probleme sa bubrezima ili radom jetre.

Neophodno je saopštiti lekaru ukoliko imate problema sa cirkulacijom, krvnim sudovima ili srcem.

Takođe je veoma važno da iznesete ukoliko imate povišen krvni pritisak.

Od značaja je i informacija da li imate bilo kakav problem u vezi sa zgrušavanjem krvi.

Pre uzimanja ovog leka, lekaru morate reći ukoliko imate visok šećer u krvi ili povišen holesterol.

Loading...

Svako ko ima sistemsku lupus erimatozu ili bilo kakav poremećaj vezivnog tkiva, morao bi da obavesti lekara o tome.

Uzimanje drugih lekova, bilo na recept, bilo na biljnoj bazi (kao i suplemenata), moglo bi da utiče u pojedinim slučajevima.

Osobe koje imaju alergijske reakcije na bilo koju vrstu nesteroidnih antiupalnih lekovima kao što su diklofenak, ibuprofen i aspirin, trebalo bi da o tome obaveste svog lekara.

Način na koji se uzima ketaprofen

Pre bilo koje upotrebe leka sa ketaprofenom, neophodno je da pročitate sva uputstva koja su odštampana uz lek i nalaze se u njegovom pakovanju. U odštampanom uputstvu ćete se susresti sa svim neophodnim podacima i informacijama o samom leku, ali i sa neželjenim efektima koje ponekad lek izaziva.

Obavezno primenjujte lek sa ketaprofenom po uputstvima lekara koji i prepisuje lek.

Uobičajeno je da se Fastum gel nanosi dva/tri puta dnevno, ali se dešava da lekar prepiše i drugačiju dinamiku. Fastum gel treba nežno umasirati u kožu pogođene regije.

Kada nanesete gel, posle toga obavezno dobro operite ruke. Ponekad se događa da ketaprofen dovede do osetljivosti kože na sunce. Zbog toga je važno da zaštitite regiju na koju ste nanosili gel od sunca u nedeljama koje slede.

Fastum gel – gel sa ketaprofenom

Ketaprofen u obliku gela koji je namenjen za nanošenje na pogođenu regiju, na koži, ne deluje globalno, već lokalno, tačnije samo tamo gde ste ga naneli. Njega koža apsorbuje, a zatim ga prenosi u dublje područje gde se pojavila upala (uglavnom je to mišić).

Kada se Fastum gel nanosi na kožu, totalna količina aktivnog sastojka ketaprofena ostaje veoma niska. Mogućnost za pojavu neželjenih efekata je na taj način mnogo manja, nego kada se lek sa ketaprofenom unosi oralnim putem. Svi lokalni antiupalni lekovi, poput ovog, uglavnom se daju odraslima i vrlo retko se prepisuju deci. Zbog toga se Fastum gel ponekad može kupiti u manjim pakovanjima bez lekarskog recepta.

Koje povrede se leče Fastum gelom?

Fastum gel se može koristiti za lečenje i tretiranje povreda koje su vezane za meko tkivo. Takve povrede mogu biti povrede tetiva, ligamenata i mišića. Ovaj tip povreda se uglavnom javlja tokom bavljenja sportom, mada se može dogoditi i u svakodnevnim aktivnostima.

Fastum gel se primenjuje kao lek za istegnuća, kontuzije, uganuća, iščašenja, burzitis, tendinitis.

Meko tkivo može zadobiti akutnu i hroničnu povredu. Akutne povrede se dešavaju kao posledica neke iznenadne traume nakon pada, udarca ili uvrtanja. U takve povrede spadaju kontuzije, istezanja i iščašenja. Hronične povrede nastaju tokom dužeg vremena, postepeno, zbog dugotrajnog ponavljanje određene atletske ili druge aktivnosti, pa konkretni delovi koji su pod hroničnom upalom nemaju kada da se oporave. Najuobičajenije hronične povrede su burzitis i tendinitis.

Akutna povreda varira po težini i po vrsti, ali se uobičajeni tretman sastoji iz odmora, hlađenja ledom, mirovanja i eventualne kompresije. Pacijentu se savetuje da prekine momentalno sa svim aktivnostima koje mogu da dovedu do ponovne povrede, odnosno koje su prouzrokovale povredu. Ledene obloge se stavljaju više puta dnevno u trajanju od 20-ak minuta, stavlja se elastični zavoj i pacijent miruje.

Kada je došlo do uganuća ili istezanja ligamenata, onda je povreda malo teža. Poznato je da su ligamenti vezivna tkiva koja podržavaju, spajaju i stabilizuju zglobove. Povredama su najpodložniji zglobovi kolena i gležnjeva. Na primer, do uganuća često dolazi kada stopalo izvrnemo na unutra ili na spolja.

Kada je uganuće blago, onda je ligament malo istegnut i oštećenja su mala. To je povreda prvog stepena. Ako imamo uganuće drugog stepena, onda ligament delimično ispuca. Najteže je uganuće trećeg stepena kada ligament potpuno pukne. Tada nam je određeni zglob potpuno nefunkcionalan.

Intenzitet, odnosno jačina povrede varira od slučaja do slučaja, ali ono što je zajedničko, to je da otok, modrica, bol i upala uvek postoje. Negde su oni veći, a negde manji.

U tim slučajevima je poželjno imati Fastum gel.

Kada za nekog kažemo da ima istegnuće, to znači da je došlo do povrede tetive. Kao što znamo, tetive su vlaknasta tkiva koja učvršćuju mišiće za kosti. Najčešće se istegnuća događaju na nozi, na stopalu ili čak na leđima. Istegnuće može biti lako, delimično, ali i potpuno. Kada dođe do istegnuća, onda pacijent oseća jak mišićni spazam, bol, oticanje, upalu, slabost u datom mišići.

Fastum gel se može primenjivati i u lečenju modrica ili kontuzija. Ovakve povrede nastaju direktnim udarcem ili ponavljanjem udaraca na jednom mestu gde dolazi do urušavanja vezivnog tkiva i vlakana mišića, ali ne i do povrede kože.

Fastum gel se prepisuje i kod lečenja tendinitisa. Tendinitis je iritacija ili upala tetive koja je uzrokovana čitavim nizom napetih stanja. Kada neko ima tendinitis, onda ga prate bol i oticanje.

Ko sme da koristi Fastum gel?

Fastum gel smeju da koriste odrasli i deca koja su napunila 12 godina i više. Ovaj nesteroidni antiinflamatorni lek će smanjiti upalu i ublažiće bol, zahvaljujući delovanju svog aktivnog sastojka ketoprofena.

Ipak, Fastum gel ne smeju da koriste određene grupe ljudi. Na primer, svako ko je alergičan na ketoprofen ili na neki drugi sastojak ovog leka koji se nalazi na njegovoj listi sastojaka, ne bi trebalo da stavlja Fastum gel. Takođe, osobe koje su bilo kada imale fotosenzitivnu reakciju kože na sunčevu svetlost trebalo bi da izbegavaju Fastum gel ili da ga apliciraju uz izuzetne mere opreza, po savetu lekara.

Svi oni koji su alergični na kreme za sunčanje sa UV-blokatorima ili koji su alergični na parfeme, ne smeju da koriste Fastum gel.

Pacijenti koji imaju osetljivost ili alergičnost na aspirin ili svaki drugi lek koji u sebi sadrži tiaprofensku kiselinu, ne smeju koristiti Fastum gel.

Preporuka lekara i farmaceuta jeste da ljudi alergični na lekove za smanjenje holesterola u krvi, odnosno na fenofibrate, ne koriste Fastum gel.

Ukoliko je neko imao rinitis, urtikariju ili bilo kakve astmatične simptome posle uzimanje aspirina, ibuprofena ili diklofenaka, onda bi trebalo da izbegava Fastum gel.

Svako ko primeti bilo kakvu neželjenu reakciju tokom korišćenja Fastum gela, momentalno treba da prestane sa upotrebom i da se obrati svom lekaru. Takve reakcije mogu biti reakcije na koži, naročito ako se u isto vreme koristio neki proizvod koji je sadržao oktokrilen (gelovi za tuširanje, kreme protiv starenja, šamponi, sredstva za uklanjanje šminke, lakovi za kosu).

Vodite računa da kožu koju ste tretirali Fastum gelom nikako ne izlažete sunčevoj svetlosti, niti da odlazite u solarijum neko duže vreme.

Način primene Fastum gela

Fastum gel se koristi tačno onako kako je lekar prepisao i preporučio. Ukoliko lek kupujete sami u apoteci, onda pažljivo iščitajte odštampano uputstvo koje ste dobili u pakovanju uz lek.

Fastum gel se nanosi duž mesta povrede 5-10 cm. Vodite računa da gel aplicirate samo na deo kože iznad povređenog područja i nemojte širiti regiju pod gelom.

Fastum gel se obično nanosi dva ili tri puta na dan.

Koristi se samo spolja, tako što se nežno utrljava, odnosno masira u kožu.

Ako vam je mesto povrede kojim slučajem inficirano, zaraženo, sa otvorenom ranicom, nikako nemojte preko toga mazati Fastum gel.

Fastum gel nikako ne koristiti u kombinaciji sa varfarinom ili heparinom, diureticima, kortikosteroidima, probenecidima, litijumom ili hipoglikemijskim lekovima.

Cena Fastum gela

Cena Fastum gela u trenutku pisanja ovog članka iznosi oko 400 dinara.

Sponzorisano:

Loading...