Fundus oka, pregled očne pozadine – postupak i cena

Čulo vida je najbitnije čulo u našim životima. Ukoliko bismo izgubili neko čulo, poput čula ukusa, čula dodira, mirisa ili sluha, bilo bi nam teško, ali bismo lako naučili da živimo sa tim i prilagodili se novom načinu života.

Ipak, kada je reč o čulu vida, nije šala. Naime, ukoliko bi se nešto desilo sa našim čulom vida, činjenica je da bi nam se ceo svet okrenuo naopačke.

Činjenica je da nam je vid veoma bitan u svakodnevnom životu tokom obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Bez njega bismo se veoma teško snalazili u prostoru oko sebe i većine stvari koje smo navikli da svakodnevno obavljamo bismo morali da se odreknemo. Čulo vida nam pomaže da se nesmetano krećemo u prostoru, čitamo, pišemo, učimo, pripremamo hranu, jedemo i mnogo drugih stvari. Jednostavno, uživamo u lepoti svakodnevnih sitnica i brojnih prijatnih vizuelnih iznenađenja.

Zbog svega toga, veoma je važno pravilno voditi računa o zdravlju oka. To najpre znači unošenje namirnica koje su bogate vitaminom A i čuvanje oka od različitih oštećenja. Naravno, očuvanje zdravlja oka podrazumeva i povremenu posetu oftamologu, čak i ukoliko smatrate da je sa Vašim vidom sve u redu.

Loading...

Sa druge strane, ukoliko osetite bilo koje smetnje u oku, kao što su svrab, bol, osećaj stranog tela u oku ili oslabljen vid, pregled kod oftamologa je obavezan. Doktor će Vam nakon pregleda prepisati terapiju koja može uključivati korišćenje neke masti ili kapi za oči ili, pak, određivanje dioptrije za naočare ili sočiva, u zavisnosti od problema sa kojim se susrećete. Zato nikako nemojte konstantno odlagati i zanemarivati zdravlje Vašeg oka.

Jedan od najčešćih oftamoloških pregleda je pregled fundusa oka. Ipak, pre nego što započnemo priču o oftamološkom pregledu fundusa oka, samom procesu i ceni, naučimo najpre šta je fundus oka.

Šta je fundus oka i zašto je njegovo zdravlje bitno?

Najprostije rečeno, fundus oka je zapravno očno dno. To je deo oka odmah iza očnog sočiva, a veoma je bitno održavati ga vitalnim jer su u njemu smešteni neki od najbitnijih delova oka. Naime, u fundusu oka se nalaze očni živac, brojne nervne ćelije, žuta mrlja i mreža krvnih sudova. Ukoliko dođe do poremećaja bilo koje od ovih komponenti, zdravlje oka i sam vid će biti značajno ugroženi i mogu imati fatalne posledice, ukoliko se ne reaguje na vreme.

Žuta mrlja je zadužena za jasan i precizan vid i razlikovanje oblika. Nervne ćelije služe pravilnoj funkciji perifernog vida, a ništa od toga ne bi bilo moguće bez mreže krvnih sudova koji hrane celu mrežnjaču oka. Ukoliko bi došlo do poremećaja bilo koje od ovih komponenti, to bi značajno uticalo na vid, zbog čega je i veoma važno redovno ići na preglede.

Pregledom fundusa, odnosno unutrašnje površine oka, oftamolog dolazi do značajnih saznanja o trenutnom zdravstvenom stanju Vašeg oka, ali se, na ovaj način, mogu dijagnostifikovati i brojne druge zdravstvene promene organizma.

Konkretnije, ovo su stanja koja se mogu dijagnostikovati pregledom fundusa oka:

  • Uzrok oštećenja vida;
  • Određivanje mere oštećenja očnog nerva;
  • Merenje očnog pritiska;
  • Merenje težine neke povrede oka;
  • Dijagnostikovanje određenih neuroloških oboljenja, poput multipleskleroze;
  • Prisustvo dijabetesa.

Loading...

Pregled očne pozadine se naročito preporučuje osobama starijim od 40 godina, kao deo redovnog rutinskog pregleda, s obzirom na to da je ova starosna grupa mnogo osetljivija i podložnija različitim oštećenjima oka. Sa druge strane, kod osoba mlađih od 40 godina se ovaj pregled preporučuje u slučaju da su se već pojavili određeni simptomi, koji asociraju na neko konkretno oboljenje.

Postupak pregleda fundusa oka

Sada, kada smo saznali šta je to zapravo fundus oka, naučimo i na koji način se radi.

Ukoliko ste ikada ranije bili kod oftamologa, Vi ste već bili podvrgnuti ovom pregledu, mada verovatno niste bili ni svesni toga. Naime, pregled fundusa oka se obavlja uz pomoć aparata koji se zove oftalmoskop, a koji je ništa drugo do posebne vrste mikroskopa. Uz pomoć njega, oftamolog će, usmeravajući ga ka Vašim zenicama, imati precizan uvid u stanje unutrašnjosti Vaših očiju. Ovaj pregled je veoma brz i bezbolan i zahteva jednostavno gledanje pacijenta u jednom pravcu i mirno sedenje, dok doktor sa druge strane aparata samo gleda kroz okno oftamlmoskopa. Nakon završetka pregleda, pacijent se može normalno vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima i može nesmetano voziti, čitati, pisati ili raditi bilo koju radnju koja zahteva angažovanje čula vida.

Ipak, za detaljan pregled fundusa, odnosno pozadine oka, kod nekih pacijenata je potrebno i širenje zenica. Ovaj postupak je takođe veoma brz i jednostavan. Sve što se dešava jeste da oftamolog pažljivo ukapa nekoliko posebnih kapi za oči koje deluju tako što veštački izazivaju širenje zenica. Ovo će olakšati pregled, ali ima određene nuspojave koje traju po nekoliko sati.

Naime, nakon veštačkog širenja zenica kapima za oči, vid pacijenta se značajno pogoršava. Ovo ne treba da Vas brine, jer se veštačkom širenju zenica kapima za oči podvrgavaju svi pacijenti kojima je potrebno odrediti dioptriju za naočara već godinama unazad. Sve što je potrebno u ovom slučaju jeste da, ukoliko Vas je doktor već obavestio da će Vam pre zakazanog pregleda stavljati kapi za oči za širenje zenica, povedete neku blisku osobu sa sobom, kako bi Vas navodila na putu do kuće, jer će Vaš vid biti zamućen narednih nekoliko sati. Za ovo vreme nipošto ne sedajte za volan niti se priključujte saobraćaju na bilo koji način, makar ni kao pešak.

Takođe, ne započinjite sa upravljanjem nijednom mašinom. Najbolje bi bilo kada biste, nakon širenja zenica, umesto izlaganja suncu, odmorili oči ovih nekoliko sati, dok Vam se vid opet ne iskristališe.

Veoma je bitno naglasiti još jednom da je proces pregleda fundusa oka u potpunosti bezbolan, te se obavlja bez ikakve anestezije, i traje svega minut, do 2, u zavisnosti od prirode oštećenja koje se dijagostifikuje.
Za svo vreme pregleda, sve što se od pacijenta zahteva jeste da ovih minut do 2 sedi u potpunosti mirno i uspravno, nasloni glavu na površinu oftalmoskopa, širom otvori oči i potrudi se da za ovo vreme ne trepće niti skreće pogled, kako bi oftamolog imao jasan uvid u celokupno stanje.

Loading...

S obzirom na to da je bezopasan i bezbolan, ovom zahvatu se podvrgavaju sve generacije, uključujući i malu decu, a, u skoro svim oftamološkim ordinacijama, bilo u državnim ustanovama ili privatnim ordinacijama, je ovaj proces obavezan deo pregleda.

Cena

Pregled fundusa oka možete obaviti u bilo kojoj oftamološkoj ordinaciji, bilo da se radi o ordinaciji u državnoj ustanovi ili privatnoj ordinaciji.

Kada je reč o državnim ustanovama, ukoliko Vam Vaš lekar opšte prakse da specijalistički uput za pregled kod oftamologa, koji će ujedno i zakazati, zahvaljujući novoj metodi u našem zdravstvu, pregled fundusa oka će biti u potpunosti besplatan.

Kada se radi o privatnim oftamološkim ordinacijama, kojoj se inače okreće sve više pacijenata, ovakvi pregledi se, bez obzira na uput, plaćaju, ali su deo rutinskog pregleda, to jest, ostalim analizama i proveravama kojim će Vas verovatno oftamolog podvrgnuti. Cena oftamološkog pregleda je u većini mesta identična i varira između 1,500 i 2,000 dinara.

S obzirom na to da je veoma važno za bavljenje svakodnevnim aktivnostima da održavate zdravlje svojih očiju, ne treba se voditi cenom pregleda, već kvalitetom i specijalnošću oftamologa. Zato, nemojte odmah hrliti u državne oftamološke ordinacije, ukoliko ste već iz iskustva drugih ljudi naučili da postoje i mnogo stručniji doktori u nekoj privatnoj oftamološkoj ordinaciji, već se prvo raspitajte o najboljim oftamolozima u mestu u kom živite i bližoj okolini.

Izvori:

http://opto-centar.hr/pregled-ocne-pozadine-fundusa.html

https://hr.wikipedia.org/wiki/Očna_pozadina

http://mandicimandic.com/pregledi/14-usluge/pregledi/49-pregled-ocne-pozadine-90-d-leca

Sponzorisano:

Loading...