Interesantne i originalne profesije u Srbiji

Da li čovek bira posao ili posao bira čoveka?

Šta je presudno pri izboru profesije?

Mnogima je glavni motiv pri odabiru posla upravo zarada, a da li je zarada isto što i zadovoljstvo bavljenjem nekim poslom, pitanje je.

No, iako se danas kao glavni cilj postavlja visoka zarada, mnogi se odlučuju za interesantan, ali originalan posao. A takvim poslovima i te kako je moguće baviti se u Srbiji.

A kada je reč o finansijskom delu, neki poslovi su definitivno isplativiji od ostalih, a kada se uporede tru, rad, obrazovanje i zarada, neki poslovi su manje isplativi.

Na drugoj strani treba imati u vidu da svi mi imamo određene afinitete i talente koji treba iskoristiti u cilju vršenja posla koji se voli.

U protivnom počinje da je javlja stres na poslu, a on dalje može da uzrokuje brojne zdravstvene probleme, pa se onda zanemaruje i visoka zarada i svi drugi benefiti takvog posla.

No, pojedini poslovi su u našoj zemlji posebno interesantni kandidatima za zaposlenje.

Evo o kojim poslovima je reč.

Biti programer, biti poseban!

O popularnoj IT struci ne treba posebno govoriti. Danas je biti programer postalo IN zanimanje, jer se ova struka najviše traži na tržištu rada. Ali, da biste se zaposlili kao programer, neophodna je za mnoge kompanije fakultetska diploma, a u pojedinim firmama dovoljno je da imate završen kurs.

Za programere je poznato da na bankovnim računima imaju vrtoglave cifre, a početnici znaju da se do tih vrtoglavih zarada ne stiže odmah na početku karijere.

Kada je o ovoj profesiji reč, postoji šširok opseg oblasti za koje se možete specijalizovati.

Naime, možete biti stručnjaci samo za različite programske jezike, ili pak za video igrice ili platforme, a možete se specijalizovati smo za izradu različitih sajtova.

Biti tatu majstor je kul!

Odavno tetovaže nisu više tabu tema. Danas su društveno prihvaćene i više nije neuobičajeno imati tetovažu. Na nju se danas više gleda kao na još jedan ritual ulepšavanja. Ukoliko volite da crtate i posedujete umetničku crtu, evo prilike da se oprobate u ovom poslu.

No, ne zaboravite da je potrebno da imate dosta strpljenja i da ste spremni da odgovorno i savesno obavljate ovaj posao. Cena tetovaže prilično varira i razlikuje se u zavisnosti od njene složenosti i veličine, ali i kvaliteta usluge.

Sudski tumač – ozbiljno i zahtevno zanimanje

Mnogi upišu Filološki fakultet sa jednim ciljom, a nakon završetka se nađu na potpuno drugoj strani. Neko završi kao prevodilac, neko kao profesor, a neko kao sudski tumač.

Ako niste dovoljno upućeni, sudski tumač je veoma zahtevno i ozbiljno zanimanje, a da biste bili uspešni u ovoj profesiji, neophodno je da se stalno usavršavate.

Tako, na primer, da biste se kao sudski tumač za engleski jezik zaposlili neophodno je da se Ministarstvo pravde objavi konkurs, a zatim da ispunite kriterijume koji su ovim konkursom definisani.

Jedan od kriterijuma jeste i najmanje pet godina radnog iskustva u prevodilačkim poslovima, a poželjna je diploma Filološkog fakulteta, a nekada nije presudna, jer je navažnije da odlično poznajte traženi jezik i da ste spremni da se stalno usavršavate.