Izmišljena priča – sastav iz srpskog

Izmišljena priča ili fikcija se u najširem smislu odnosi na bilo koji narativni, odnosno pripovedački tekst koji je nastao iz imaginacije autora. Drugačije rečeno, ovakav tekst ne mora striktno da se zasniva na istorijskim ili nekakvim drugim činjenicama.

Dakle, kada pišemo izmišljenu priču sve nam je dozvoljeno, ali bukvalno sve! Ovde možemo pustiti mašti na volju, možemo izmišljati sopstvene svetove, sopstvene jezike, bića, oblike, itd.

Sigurno se sećate lektire “Alisa u zemlji čuda”. Znate kako u toj knjizi ništa nije stvarno, niti zasnovano na logici, a opet je tako zanimljivo i čudesno i čini vam se da priči i događajima nema kraja.

Kada pišete svoju izmišljenu priču, možete za osnovu uzeti i neki stvaran događaj, a onda ga preokrenuti i ispričati situaciju onako kako biste možda vi voleli da se dogodila ili završila. U vašoj fiktivnoj priči, neki tužan kraj može postati srećan, a neki usamljeni dečak najsrećniji dečak na svetu.

Loading...

U vašoj izmišljenoj priči možete se družiti sa svojim omiljenim likovima iz nekog crtanog filma ili serije. Sa njima možete proživljavati različite avanture i odlaziti na udaljene planete.

Izmišljena priča je mesto gde možete da maštate bez ikakvih ograničenja i da vam niko ne kaže da ste ludi.

Većina pisaca ima previše ideja za ovakvu vrstu kratkih priča kakvu i vi treba sada da napišete. Tu i leži njihov najveći problem, jer što više ideja imate, to je teže da izaberete najbolju. Evo našeg saveta.

Ako ste raspoloženi da započnete sa pisanjem neke kratke izmišljene priče, prestanite da pokušavate da nađete najbolju ideju među gomilom koja vam se vrzma po glavi. Ideje nisu problem, problem je napisati dobru priču.

Dakle samo pripovedanje je važno, a ne ideja. Ni najbolja ideja na svetu vam neće pomoći ako je ne zapišete.

Mi ćemo vam sada dati nekoliko ideja za kratke izmišljene priče, a na vama će biti kako ćete ih vi oblikovati. Dakle, daćemo vam usmerenje, a vi ćete sami izmišljati zaplete i obrte.

Prvi predlog je da napišete priču o ožiljku, bilo da je u pitanju fizički ili emocionalni ožiljak. Kaže se da pravi pisci ne prekrivaju svoje rane, već ih glorifikuju. Porazmislite o trenutku u svom životu kada ste bili ranjeni ili povređeni, bilo fizički ili psihički, a onda napišite priču u kojoj ćete govoriti o toj rani ili o tom ožiljku. U priči mogu da budu i izmišljeni likovi, i ne morate uopšte da smeštate sebe u zaplet.

Drugi predlog je sledeći: vaš glavni junak otkriva leš ili svedoči ubistvu, odnosno nečijoj smrti.

Loading...

Ljudi koji se bave izučavanjem fikcije kažu da je od 20 objavljenih priča godišnje makar pola ispunjeno nečijim umiranjem. Setite se nekog svog omiljenog filma ili romana. Koliko junaka u tim delima umire ili makar ima bilo kakav kontakt sa smrću i videćete da je to jedna od čestih tema.

Dakle, pišite o tome. Možete napisati i nečiju borbu protiv smrti, spašavanje nekoga od sigurne smrti ili nešto slično. Možda ovo i nije najbolja ideja za mlađe uzraste, ali neka to bude samo jedan od predloga.

Treći predlog može da bude sledeći: napišite izmišljenu priču o siročetu, o detetu koje je ostalo bez roditelja ili ne zna ko su mu roditelji. I sami znate mnogo likova sa ovom pozadinom: Hari Poter, Supermen, Bambi, Tom Sojer, Arja Stark, Frodo Bagins, itd. Koliko su samo avantura imali ovi junaci i kroz kakve su teške situacije prolazili u svojim filmskim ili književnim životima! Siročići su posebno ranjiva bića i kao takvi imaju najveći potencijal za razvoj karaktera. Napišite i vi avanturu nekog vašeg junaka koji nema nikoga svog na ovom svetu. Verujemo da će to biti sjajna izmišljena priča.

Četvrti predlog može biti: vaš glavni junak otkriva duha u svojoj kući. Čak i ako ne verujetet u duhove, znate i sami da oko njih mogu da se ispletu razne priče. Duh može pričati o svojoj istoriji, o tome ko je nekada bio dok je bio živ i zbog čega sada luta kućom.

Takođe, glavni junak može pomoći duhu da nađe svoj mir, ako obavi nekoliko zanimljivih zadataka. Eto, ne mora priča o duhovima da bude obavezno strašna i jeziva!

Loading...

Peti predlog je priča o tome kako se neki odnos, veza ili prijateljstvo okončalo. Recimo da je glavni junak vaše izmišljene priče ostao bez svog najboljeg druga jer se ovaj odselio u drugu državu; možete pisati o tome kako se sada prisećao njihovih zajedničkih trenutaka i kako pati, ali uskoro dobija poruku od druga koji ga poziva da na leto dođe kod njega u goste, pa se prijateljstvo ipak nastavlja. Možete pisati izmišljenu priču i o nekom raskidu veze, dakle romantičnu dramu. Dok to pišete imajte na umu da svaka priča ima kraj, ali je u životu svaki kraj zapravo novi početak.

Šesti predlog može biti priča o glavnom junaku koji je veoma siromašan, ali koji iznenada dobija nasledstvo i postaje milioner. Ova ideja nosi toliko mogućnosti da ih ne možemo sve nabrojati. Verujemo da vam već neke padaju na pamet!

Sedmi predlog može biti sledeća ideja: glavni junaci vaše priče se nalaze na putu ili na odmoru u nekoj stranoj zemlji, iznenada njihov odmor prekida užasna prirodna katastrofa (zemljotres, cunami, poplava). Šta oni rade u tom slučaju, kako se ponašaju, da li su svi preživeli, itd.?

Osmi predlog može biti izmišljena priča o putovanju kroz vreme. Ova ideja vam je poznata iz mnogih filmova. Zamislite da je vaš glavni junak pronašao mogućnost da putuje kroz vreme. U koji period ćete ga prvo smestiti, sa kojim istorijskim ličnostima će se sresti, na kom dvoru će spavati, da li će biti plemić ili rob? Oh, vidimo da i ova tema nosi bezbroj divnih mogućnosti!

Deveti predlog je izmišljena priča o vašem susretu sa svojim omiljenim muzičarem koji više nije živ. Šta biste ga pitali, koju biste pesmu želeli da vam izvodi uživo, šta je to što biste mu rekli?

Deseti predlog bi mogla biti izmišljena priča o junaku koji se pretvorio u nevidljivo biće i koji može da bude na bilo kom mestu, u bilo koje vreme, da vidi sve i da čuje sve što ga zanima. Kakva divna mogućnost, zar ne?

Na kraju bismo rekli i ovo: provedite neko vreme razmišljajući o ovim predlozima, a onda izaberite o čemu ćete pisati. Možete kombinovati više ideja, ne morate se držati samo jedne. Naravno, možete izmisliti i neku potpuno originalnu koju ovde nismu naveli.

Uzmite papir i zabeležite svoje ideje. Zatim napravite listu likova koji će se pojavljivati u vašoj izmišljenoj priči, a onda ih opišite i dajte im karakteristike, izgled, status, psihološko stanje, itd. Onda počnite da uklapate junake u svoju ideju i polako će se pojavljivati okosnica priče. Srećno!

Sponzorisano:

Loading...