Kako dati otkaz na poslu?

Davanje otkaza je ono što nikome ne pada lako. Ukoliko niste zadovoljni poslom koji radite i ako vam nešto u celokupnoj atmosferi ne odgovara, onda ćete sigurno poželeti da date otkaz i da što pre promenite firmu. Međutim, svi oni koji su već prošli kroz to znaju da to nije nimalo lako.

Pre svega, potrebno je dobro razmotriti odluku o tome da li zaista želite da date otkaz ili je to samo prolazno razmišljanje. Najvažnije je da uzmete u obzir sve faktore, prednosti i mane vašeg posla, kako biste doneli pravu odluku zbog koje se kasnije nećete kajati.

Ukoliko ipak definitivno odlučite da date otkaz, morate pronaći pravi način da to uradite. Nema potrebe da dolazite u bilo kakvu svađu sa nadređenim i sa kolegama, već treba da im svoju odluku saopštite mirno i staloženo. Nema razloga da sa ljudima sa kojima ste do juče radili ne ostanete u dobrim odnosima.

U ovom tekstu ćete imati priliku da vidite kako da date otkaz na poslu, a da to ne povredi i ne ugrozi nikoga. Ceo taj postupak ume biti dosta zahtevan i bolan, a mi ćemo vam sada dati par saveta koji vam mogu biti od velike pomoći. Osim toga, reći ćemo vam i kako da se ponašate ukoliko ste vi šef pa nekome drugom morate da date otkaz. Obe situacije umeju biti jako neprijatne pa čak i bolne za obe strane. Mi ćemo vam dati korisne savete kako biste izbegli što veće neprijatnosti prilikom davanja otkaza.

Loading...

Nadamo se da će vam ovaj tekst biti koristan i da ćete uspeti lakše da prebrodite sve ove neprijatne momente i situacije. Pre svega, videćete kako najlakše da date otkaz u nekoj firmi u kojoj radite, a zatim i kako vi da otpustite nekoga iz firme.

Kako da date otkaz u nekoj firmi?

Budite taktični. Prvo i osnovno što morate znati ako ste doneli odluku o tome da date otkaz jeste da treba da budete taktični. Šta to zapravo znači? To znači da svoju odluku možete saopštiti samo nekome ko vam je najbliži i u koga imate najviše poverenja.

Vrlo je važno da ne objavljujete javno da želite da date otkaz i da cela firma priča o tome. Naročito je ružno da vaš šef to sazna od drugih, te zato budite oprezni i diskretni u svojoj odluci.

Razgovarajte sa šefom. Dakle, prva osoba koja treba da sazna da planirate da date otkaz jeste svakako vaš šef. To je odraz poštovanja prema njemu ali i vaše profesionalnosti. Nezavisno od toga koliko dugo ste radili u toj firmi, svakako je poželjno da najpre razgovarate sa šefom jer će vas on najbolje razumeti i posavetovati. Vrlo je moguće da će pokušati da vas ubedi da otkaz nije najbolje rešenje, ali vi mu objasnite sve razloge zbog kojih ste doneli takvu odluku. Vaš šef zaslužuje da zna šta je u pitanju i zašto napuštate firmu.

Kako god da vaš šef reaguje i kakvu god narav da ima, fer je i poželjno da prvo njemu kažete svoju odluku, a tek onda kolegama i drugim osobama. Iako vam se možda čini da vas sve kolege vole, nemojte biti tako sigurni u to. Na vašem poslu sigurno postoji i neko kome niste simpatični i ko će vašu odluku o otkazu predstaviti na najgori mogući način drugima.

Još jednom ponavljamo, nemojte dozvoliti da vaš šef za vašu odluku o otkazu sazna preko drugih.

Takođe, na razgovoru sa šefom je važno da se dogovorite o otkaznom roku, kako kasnije ne bi bilo nekih nesuglasica. Iskoristite taj razgovor sa šefom i razrešite sva potrebna pitanja pre nego što napustite firmu.

Loading...

Ne pravdajte se. U toku razgovora sa šefom, a kasnije i sa kolegama, nemojte se previše pravdati, jer nema razloga za to. Dovoljno je da im konkretno kažete razloge vašeg otkaza, ali ne dozvolite da vam bilo ko nabije osećaj krivice. Koliko god da nekoga poštujete, nema potrebe da mu previše objašnjavate šta vas zaista muči i zašto ste doneli tu odluku. Vi imate pravo da odlučite šta god hoćete i nema potrebe nikome da se pravdate.

Ne otkrivajte buduće planove. Još jedna važna stavka u razgovoru sa šefom i kolegama jeste da im ne otkrivate previše svoje buduće planove. Možete im nagovestiti šta planirate, ali ne treba ići u detalje. Nikada se ne zna na šta je neko spreman i da li može da vam se umeša u planove koje pravite. Zato je bolje da ih zadržite za sebe. To je ipak vaša privatna stvar i vi svakako imate prava na svoju privatnost.

Kontrolišite emocije. U momentu kada šefu treba da saopštite svoju odluku o davanju otkaza, svakako je važno da ostanete pribrani i da ne pokazujete previše emocije. Emocije mogu da vas odvedu u dva različita smera, a nijedan od njih nije dobar za vas. Pre svega, moguće je da vas u razgovoru sa šefom obuzmu osećaji sažaljenja i da pomislite da možda ipak treba da date drugu šansu tom poslu. To nije dobro, jer pre toga ste jasno definisali razloge zašto dajete otkaz i sada gazite preko svega što ste odlučili.

Ukoliko ste čvrsto odlučili da date otkaz i imate dovoljno razloga za to, onda nemojte dozvoliti da vas savladaju emocije i da bilo šta utiče na vašu odluku.

Sa druge strane, moguće je da u razgovoru sa šefom naiđete na njegovo neodobravanje i kritiku, te da vam se skupe sve loše emocije i da uputite uvrede šefu. To nikako nije dobro.

Dakle, morate obuzdati svoje emocije u ovakvim momentima, bilo da su one pozitivne ili negativne. Najbolje bi bilo da i sa šefom i sa kolegama ostanete u dobrim i korektnim odnosima, ako je to moguće.

Loading...

Pričajte sa kolegama. Tek kada ste obavili razgovor sa šefom, onda se posvetite kolegama. Kao što smo već rekli, najbolje bi bilo da ostanete u dobrim odnosima sa njima. Dobra ideja je i da za oproštaj priredite neku zabavu u firmi ili da okupite najbolje kolege i šefa i odvedete ih u restoran na večeru. Tom prilikom možete im se zahvaliti na saradnji i možete se prisećati svih lepih trenutaka koje ste doživeli tokom rada u toj firmi. Sigurno će biti lepo i vama i njima, tako da ćete zasigurno ostati u prijateljskim odnosima.

Ovo su neki od saveta kako možete na najbolji i najkorektniji način dati otkaz na poslu, a pritom sa kolegama i sa šefom ostati u korektnim i fer odnosima. Kao što smo već rekli, najvažnije je da ne pričate o svojoj odluci svima okolo, kako se ne bi pogrešno protumačilo. Umesto toga najbolje je da prvo popričate sa šefom, a tek onda sa kolegama. Recite šta je razlog vaše odluke, ali nemojte zalaziti previše u detalje, jer svakako imate pravo na svoju privatnost.

U nastavku ćete imati priliku da vidite i šta da radite u slučaju ako vi morate nekome da date otkaz. Daćemo vam par korisnih saveta kako uopšte nekome saopštiti da više neće raditi u vašoj firmi.

Kako nekome od radnika da date otkaz?

Rekli smo da je veoma teško dati otkaz u nekoj firmi, ali još teže je morati nekome drugom dati otkaz. Ukoliko ste šef u nekoj firmi i ako vi odlučujete o tome ko će dobiti otkaz, onda vaš položaj nikako nije lak i sigurno se svakodnevno susrećete sa raznim neprijatnim situacijama.

Pre svega, važno je da osobi obrazložite razloge zbog kojih dobija otkaz. Ukoliko poznajete tu osobu dobro i ako unapred znate njene reakcije, svakako je potrebno da budete spremni na njih. Važno je da prema osobi kojoj dajete otkaz budete iskreni a ne da joj dajete lažna obećanja i nade. Ukoliko osoba kojoj saopštite vest o otkazu reaguje burno, potrebno je da pokušate da smirite situaciju.

Ako osoba počne sa uvredama na vaš račun, nemojte joj uzvraćati istom merom, već ostanite dostojanstveni. Pokažite razumevanje prema radniku, ali nemojte biti puno pristrasni. Ukoliko ta osoba mora iz nekog razloga da dobije otkaz, onda ne dozvolite da vas emocije savladaju i da postupite drugačije od onoga što je ispravno.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da smo vam donekle olakšali situaciju u kojoj ćete morati da date otkaz u nekoj firmi ili u kojoj ćete vi nekoga morati da otpustite. Obe situacije su nelagodne na svoj način, ali nadamo se da će biti lakše da ih prebrodite uz naše savete.

Ukoliko ste već doneli odluku o otkazu i ako ste razmotrili da je to najbolja odluka za vas, onda ostanite pri svom stavu i istrajte do kraja. Davanje otkaza nikome nije lako, ali ako je to najbolje rešenje, onda posmatrajte to sa pozitivne strane i znajte da za vas nakon otkaza počinje nešto bolje.

Sponzorisano:

Loading...