Kako izabrati idealni mobilni telefon?

Iz godine u godinu tržište pametnih telefona sve više raste, pa je korisnicima sve teže da izaberu model pametnog telefona za sebe. Mnogi korisnici već godinama ne menjaju brend, pa su svoje poverenje poklonili isključivo jednom proizvođaču, a ima i onih koji vole da eksperimentišu i isprobavaju najnovije modela određenih brendova.

Najbolje bi bilo kada bi mogla da postoji jedna uopštena specifikacija koja će definisati šta je idealan mobilni telefon. Šta je sve to na šta bi trebalo obratiti pažnju, koje su karakteristike bitne, a na šta ne morate da obraćate pažnju pitanja su mnogih korisnika i tačan odgovor ne postoji. Univerzalna specifikacija ne postoji, ali postoji nekoliko glavnih karakteristika na koje bi trebalo posebno da se obrati pažnja. Evo o kojim karakteristikama je reč.

#1 Operativni sistem

Kada se generalno posmatra, postoje dve mogućnosti za izbor operativnog sistema. To su IOS ili Android operativni sistem. U ponudi na tržištu postoji nekoliko drugih operativnih sistema, ali Android i IOS su najdominantniji i najčešće ih korisnici biraju. Na skoro svim mobilnim telefonima koje nije napravila Apple kompanija koristi se Android operativni sistem. IOS je isključivi vezan za proizvode kompanije Apple.

Imajući u vidu da iza Android sistema stoji kompanija Google, reč je o dobrom operativnom sistemu koji radi efikasno, brzo i pouzdano. Najnovije verzije novog operativnog sistema imaju odlična softverska rešenja, a mnogo kvalitetnije rade nego neke ranije verzije.

Ni IOS ne sme da se izostavi, jer je takođe reč o odličnom operativnom sistemu. Odlične aplikacije, sigurnost na visokom nivou i dobra softverska rešenja razlozi su zbog kojih korisnici biraju Apple uređaje. Kada je i o ažuriranjima reč, korisnici odmah dobijaju najnovije verzije aplikacija, ipak IOS je manje zastupljen među korisnicima na našem tržištu. Takođe, ni Android nimalo ne zaostaje za ovim popularnim američkim brendom, pa se redovno nadograđuje i zbog toga su korisnici i te kako zadovoljni. Međutim, kada je servis mobilnih telefona u pitanju, kod nas se mnogo brže popravljaju mobilni koji imaju Android operativni sistem.

#2 Veličina ekrana

Druga najvažnija karakteristika prilikom odabira pametnog telefona jeste veličina ekrana. Kod nas se na tržištu mogu pronaći različiti modeli, a zajedničko je mnogim proizvođačima mobilnih telefona to da svake godine sve više povećavaju ekrane, tako da se čini da je danas sve teže pronaći model telefona koji ima manji ekran.

Prema veličini ekrana pametni telefoni se mogu podeliti u tri grupe:

  • Mali ekrani do 5 inča;

  • Srednji ekrani;

  • Veliki ekrani.

Danas su najmanje popularni telefoni koji imaju male ekrane, jer korisnici žele veće ekrane kako bi mogli da uživaju u gledanju multimedijalnih sadržaja na mobilnom telefonu. Prema tome, ako želite da gledate filmove i drugi video sadržaj na telefonu, onda zaboravite na kupovinu pametnog telefona koji ima mali ekran. Mali telefoni su dobri ukoliko želite uređaj samo za telefoniranje i slanje tekstualnih poruka.

Iako si poslednjih godina pametni telefoni ekrana od 5 do 5.5 inča bili dominantni na tržištu, danas to više nije slučaj.  Nižih su cena i baterija im traje duže nego kod uređaja velikih ekrana, a telefoni sa srednjom veličinom ekrana mogu se koristiti i za gledanje video materijala, ali i za poruke i pozive.

Danas su na tržištu dominantni pametni telefoni koji imaju veliki ekran i to preko 5.5 inča. Oni su postali standard, a jedina im je mana to što su nezgrapni za prenošenje, međutim korisnicima to ne smeta. Sve su traženiji ovakvi modeli telefona, jer mogu da posluže za različite funkcije.