Kako oprati starke?

Starke su patike koje su se od svoje prve kolekcije pa do danas, zadržale kao sinonim za udobnost i kvalitet, te su omiljena obuća i tinejdžera ali i onih malo starijih koje nostalgija ali i potreba za udobnošću obuće nije nikada napustila.

Po pravilu starke su patike koje su izrađene od platna, pa su relativno lake za održavanje, jer se mogu prati u mašini za veš, ali ipak postoje i neke jednostavnije metode, koje obezbeđuju da pak patike duže traju, jer svako mašinsko pranje, neminovno oštećuje i gumu, kao i platno od kojih je patika izrađena.

Savet je da ukoliko vam je potrebno da patike „All Star“ brenda operete u mašini za veš, istu vi nikada ne uključujete na temperaturu od 60 ili 90 º C, već samo na 30 ili 40 Celzijusa, jer ćete u suprotnom oštetiti patike, i dovesti do njihovog bržeg raspadanja, ili čak i cepanja u samoj veš mašini, ako se odlučite na program „otkuvavanja“.

U nastavku teksta biće pak predstavljeno nekoliko praktičnih saveta kako da bez muke, svojim starkama, a posebno onim bele ili bež boje (koje su i najstariji modeli koji su se od početka pak proizvodili samo u tim nijansama), vratite stari sjaj, ali obezbedite i dugovečnost nošenja.

Loading...

Čišćenje starki bez pranja u veš mašini

Kada imate veoma zaprljane patike, ili još gore neke uporne fleke, a potrebno vam je „instant rešenje“, jer nemate vremena da čekate da se patike operu i osuše, evo jednog sasvim brzog kao i jednostavnog i vrlo jeftinog načina za čišćenje patika.

Sve što će vam biti potrebno verovatno već i imate u svom domu, a sastojci su – soda bikarbona; voda; hidrogen peroksid; stara ćetkica za pranje zuba; četka za obuću i plastična posuda u kojoj ćete samešati pomenute sastojke.

Dakle, u plastičnoj posudi je potrebno umešati jednu supenu kašiku sode bikarbone (koja se može kupiti u radnjama rinfuzne robe), sa pola kašike vode i pola kašike 3% hidrogena (koji se koristi kao antiseptik u razblaženoj formi, pa ga verovatno svaka kućna apoteka ima u svom sastavu), te sve to dobro promešati dok se sastojci ne homogenizuju i dok se ne dobije konzistencija paste.

Dalji postupak podrazumeva da se iz patika izvuku pertle, te da se četkica za zube umače u smesu i da se patike ravnomerno istrljaju, a u preostalu smesu se stave pertle i ostave se da odstoje oko 5 – 10 minuta.

Potom je najbolje patike i pertle ostaviti na suncu oko 2 – 3 sata, te kada se platno osuši, samo patike iščetkati suvom i čistom četkom za obuću, kako bi se uklonili ostaci sasušene smese koju ste naneli na patike.

Ovaj postupak će patike i očistiti i posvetliti, tako da će izgledati kao da su upravo kupljene u radnji.

Suvo pranje starki pomoću paste za zube i deterdženta za posuđe

Loading...

Drugi pouzdan i takođe jednostavan način da se starke operu ručno, ali bez potrebe da se potapaju u vodu i da stoje i da se dugo suše, jeste pranje mokrom krpom, uz pomoć paste za zube, četkice, malo mlake vode i deterdženta za posuđe i postupak je sledeći:

Najpre je potrebno da se pamučna krpa koja treba da je bele boje (a kako se ne bi dogodilo da se sa nje boje prenesu na bele patike), pokvasi mlakom vodom, te da se na nju nakapa malo deterdženta za sudove i da se tkanina patike nežno istrlja krpom;

Posle tog postupka je najbolje da se starke ponovo očiste mokrom krpom, kako bi se uklonio višak deterdženta ali i prljavština koja se nakupila u toku nošenja;

Kada je prethodni postupak završen, na staru četkicu za pranje zuba, potrebno je istisnuti pastu (obavezno belu i nikako neku pastu za zube u boji), te istrljati patike i ostaviti da pasta deluje oko 20 minuta do pola sata;

Posle toga se ponovo mokrom krpom patike prebrišu i ostave se da se materijal malo prosuši, te će efekat biti vrlo vidljiv i posve iznenađujuć.

Ručno pranje patika u prašku za veš

Ako ipak želite da operete svoje starke, a da pri tome ne rizikujete da se one pohabaju od pranja u mašini za veš, potrebno vam je malo deterdženta za pranje rublje i to najbolje u beloj boji ( bez dodatnih granulica u bopji, jer one na platnu starki mogu lako da ostave fleke), te i grublje četka za pranje, a po potrebi možete da dodate i malo sode bikarbone, limuna ili omekšivača u sam proces.

Princip pranja je vrlo jednostavan i podrazumeva da se starke najpre pokvase mlakom vodom, te da se onda istrljaju praškom, i da se potom isperu najbolje pod mlazom tekuće hladne vode.

Loading...

Ako se neke fleke ili pak prljavština nisu skinule nakon pranja ovim putem, može se u malo vode razmutiti soda bikarbona i limun ili limuntus, te se time istrljati patike, ostaviti da deluje do pola sata, a onda ponovo isprati patike.

Bitno je da se starke ne suše na direktnom suncu kada su sasvim mokre, jer će se one „sparušiti“ i izgubiće mekoću, te je najbolje naći neko mesto koje je toplo ali opet izloženo strujanju vazduha, kako bi se patike prosušile ravnomerno i u potpunosti.

Naravno pored ovih par navedenih metoda, postoje i da se kupe razna priručna sredstva za pranje i skidanje fleka, te za čišćenje patika, baš kao sredstva te specifične namene, a možete se uvek i opredeliti i za odnošenje obuće na suvo hemijsko čišćenje, u specijalizovane čistionice garderobe i obuće.

Sponzorisano:

Loading...