Kako postati konkurentniji na tržištu rada?

U potrazi ste za novim polovnim prilikama? Želite da usavršite znanja stranih jezika, e pa vreme je da se bacite na učenje.

Poznavanje već standardnog engleskog jezika danas je uslov za bilo koji posao, ne samo u inostranstvu, nego i u Srbiji. Međutim, ako želite brže da stignete do posla, onda je vreme da naučite još jedan sttrani jezik. Višestruko će vam se isplatiti, budite sigurni u to.

A da biste bili kokuentni na srpskom tržištu, najbolje bi bilo da prvo usavršite engleski jezik. Brže ćete se zaposliti, a nikada se ne zna u kojoj kompaniji ćete završiti. Mnogi ni ne slute da znanje stranog jezika može i te kako da se isplati.

Na primer, svako ko ima više od pet godina radnog iskustva u prevodilačkim agencijama, pa i ako nema diplomu Filološkog fakulteta, a savršeno govori engleski, mogao bi, uz zadovoljenje ostalih kriterijuma, da postane sudski tumač za engleski jezik.

Kada je ovo specifično zanimanje u pitanju, trebalo bi da se napomene da konkurs za ovo radno mesto objavljuje Ministarstvo pravde i svaki kandidat mora da zadovolji određene kriterijume. Tek kada se ustanovi da je kandidat idealan, on može početi sa radom.

Na cenu su danas i prevodioci koji, pored engleskog, govore i neki drugi strani jezik, a britanski stučnjaci su pripremili spisak sa nekoliko jezika čije znanje će vam se višestuko isplatiti ako živite i radite u Evropi.

# 1 Nemački jezik

Naravno, na prvom mestu je nemački jezik. Čini se da su poslovi gde se traži poznavanje ovog jezika sve plaćeniji, zato je vreme da razmislite da li želite da stičete nova znanja. A i sve je veći broj naših ljudi koji odlaze u Nemačku trbuhom za kruhom.

Sada više nije uslov da se perfektno govori ovaj jezik, dovoljno je da znate osnove, a poslodavac će vam obezbediti dodatna usavršavanja.

# 2 Arapski jezik

Možda nije među traženijim jezicima, ali svakako arapski jezik otvara mnoga poslovna vrata i brže se dolazi do veće zarade. Pogledajte samo koliko je arapskih firmi na teritoriji naše zemlje, a o tek delić znamo o njihovim državama i poslovima.

Za mnoge je arapski svet dalek i čudan, ali sigurni smo da svi oni kojima je arapski drugi jezik i te kako zarađuju.

# 3 Ruski jezik

Da li možete da nam kažete nešto na ruskom jeziku? Mnogima je ruski težak i grub, ali imajte na umu da je jedan od najtraženijih jezika u poslovnoj sferi na teritoriji Evrope, a polako postaje sve traženiji i u svetu. Razlog tome je sve veći broj ugovorenih poslova, posebno kada je u pitanju finansijski sektor. Pa, ako ste se dvoumili koji drugi jezik želite, čini nam se da ste sve bliži odgovoru, zar ne?

# 4 Španski jezik

U velikom broju zemalja se govori na španskom jeziku. Ne sumnjamo da mnoge dame znaju po koju reč iz meksičkih telenovela, ali da biste radili u firmama ne samo iz Evrope, već i sa američkog kontinenta, onda se ozbiljno pozabavite učenjem ovog  stranog jezika.

Mnogi kažu da je španski lakši nego ruski jezik, pojedinima francuski lepše zvuči od nemačkog, ali jedno je sigurno. Što više stranih jezika govorite, to ćete biti interesantniji poslodavcima, a uvereni smo da ni zarada neće izostati.