Kako sam proveo letnji raspust – sastav iz srpskog

Letnji raspust je najlepše doba godine u životu svakog đaka! Naravno, ni nastavnici se ne bune! Svi tada imaju više vremena da se bave sobom i svojim okruženjem jer nemaju pritisak konstantnog učenja, a bogami nemaju ni mentalni stres.

Tokom leta se ne bi ni moglo ići u školu jer su vrućine uglavnom velike, pa ne bi bilo zgodno ni za koga da sedi u vreloj učionici.

Različiti đaci imaju različite načine na koje provode letnji raspust. Neki idu u posetu svojim dekama i bakama, drugi idu na letnje kampove sa svojim vršnjacima, a treći vole da ostanu kod kuće i uživaju u slobodnom vremenu.

U narednim redovima ćete videti nekoliko primera sastava koji vam mogu pomoći da sastavite samostalni rad.

Loading...

Primer 1

Leto je savršeno vreme za odmor od svih onih pismenih vežbi i zadataka sa kojima se mučim tokom cele godine. Dobro, ne mogu da kažem da se baš mučim, ima tu i zanimljivih situacija i podataka, ali svejedno, lakše je kada nešto ne morate da radite cela dva meseca.

Leto je vreme kada po čitav dan mogu da radim šta god ja hoću bez ikakvih zabrana ili pritisaka od strane roditelja ili nastavnika. Većina đaka, mojih drugara, ide sa roditeljima na more ili na neko jezero, a neki odlaze i u svoje selo kako bi se tamo opustili. Međutim, letnji raspust može biti itekako zabavan i ako ostanete kod kuće.

Odlučio sam da ovaj letnji raspust provedem kod kuće umesto da negde otputujem. Kako bih ispunio vreme, a ujedno učio nešto korisno rešio sam da upišem letnji kurs računara i proširim svoje znanje.

Takođe, kako ne bih samo sedeo ispred monitora, upisao sam i letnju sportsku školicu stonog tenisa. Svakog drugog dana, prepodne sam provodio u školici računara, a svakog popodneva bih išao na stoni tenis. Ostalim danima, kada sam bio slobodan prepodne, pomagao sam tati oko popravke njegovog starog motora.

Osećao sam se odlično zbog toga što sam imao puno vremena da pričam sa tatom i da osetim bliskost sa njim, jer zbog njegovog posla i moje škole mnogo malo vremena provodimo zajedno.

Uveče sam izlazio sa drugarima koji su takođe ostali u gradu i nisu nigde otputovali. Ponekad smo iznajmljivali teren za mali fudbal i igrali do kasno u noć.

Nekoliko puta sam pozvao drugare kod mene, pa smo zajedno gledali omiljene filmove, ćaskali smo i smejali smo se. Mama bi nam spremila sendviče i grickalice, a mi bismo joj zauzvrat sledećeg dana nosili kese sa namirnicama iz prodavnice i sa pijace.

Loading...

Sve u svemu, ovo leto je bilo lepo i prijatno. Ispunio sam ga druženjem sa dragim ljudima, a ujedno sam radio i nešto korisno za sebe. Uvideo sam da letnji raspust može da bude fantastičan čak i ako se ostane kod kuće.

Primer 2

Letnji raspust je nešto što svaki učenik iščekuje čitave školske godine. Letnji raspust je vreme za opuštanje i istraživanje sveta oko nas. Ovoga puta odlučila sam da provedem jedan deo raspusta sa bakom i dekom jer ih ne viđam tako često tokom godine.

Sestra i ja smo se dogovorile da idemo zajedno kod bake i deke koji žive u jednom seocetu na planini. Mama i tata su nas odvezli, posedeli nekoliko dana i ostavili nas, a oni su se vratili u grad zbog posla. Naš boravak na selu je bio svakodnevno ispunjen različitim događajima i situacijama.

Pre svega, prijalo nam je što udišemo čist vazduh, što neprestano čujemo ptičice i razne neobične zvukove tokom noći koje u gradu i ne primećujemo. Baka bi nam posle večere prepričavala doživljaje našeg tate kad je bio mali. Mnogo smo se smejale.

Loading...

Jednog dana nas je deda odveo do komšije koji živi u susednom seocetu i koji ima konje. Prvi put smo jahale i osećale smo se neverovatno srećno i uzbuđeno. Posle toga nas je deda vodio kroz šumu i objašnjavao nam je i pokazivao razne vrste listopadnog i četinarskog drveća koje smo do tada gledale samo u udžbenicima.

Doveo nas je i do jedne stare vodenice i objašnjavao nam je kako je nekada radila i kako su tu mleli kukuruz i pravili brašno. Rečica koja je obrtala vodenički točak je veoma čista, pa smo se osvežile i pile vodu iz nje.

Baka je sestru i mene naučila kako da umesimo hleb. Isprobavale smo i uz njenu pomoć smo trećeg dana same napravile odličan, mekan hleb. Svakodnevno smo obilazile baštu i brale sazreli paradajz i krastavac za salatu. Ponekad bismo malo i okopavale korov. Ne treba da vam govorim o tome da smo na kraju svakog dana bile umorne i da smo spavale mirnim snom kao nikada do tada.

Ovaj letnji raspust je bio jedan od lepših u mom životu. Trenuci sa bakom i dekom su dragoceni i zauvek će mi ostati u pamćenju.

Primer 3

Ovo leto je bilo najlepše leto u mom životu. Završio sam osmi razred i jedva sam čekao da dođe ovaj letnji raspust jer sam znao da će celo odeljenje ići zajedno na more sa našom razrednom u organizaciji naše škole. To je bio poseban događaj za sve nas jer je to bilo naše poslednje leto koje ćemo provesti u neizmenjenom sastavu.

Svi na jednom mestu, bez školskih obaveza i to na moru. Ima li ičeg lepšeg? Čitava dva meseca pre letnjeg raspusta mi smo već pravili planove šta ćemo raditi na moru, ko će sa kim biti u sobi, ko će spavati na gornjem, a ko na donjem spratu, itd.

Dogovorili smo se ko će poneti CD plejer, a ko zvučnike i sastavili smo plej listu omiljenih pesama. Na spisku je bila i košarkaška lopta jer smo znali da u okviru kampa postoji košarkaški teren, a mi smo pasionirani košarkaši, pa bez toga nismo mogli.

Nekoliko dana posle male mature okupili smo se ispred škole sa svojim koferima i rančevima. Razredna je prozvala putnike i mi smo jedni za drugima ulazili u bus prilično opijeni činjenicom da mnogi od nas prvi put putuju bez roditelja. Uzbuđenje je bilo vidno. Bus je bio udoban i prostran i odmah po polasku krenule su šale i smeh.

Nudili smo jedni druge čipsom, smokijem i grisinama, pili smo koka-kolu, a razredna nas je opominjala da usporimo malo jer će nam se sigurno ići u wc, a vozač ne sme da staje kad god je to nama potrebno. Strpljivo smo čekali pauze jer nismo želeli da ljutimo razrednu.

Na more smo stigli posle 10 sati vožnje. Rasporedili smo se i smestili po svojim sobama i odmah se presvukli u kupaće kostime jer smo želeli što pre da odemo na plažu. Razredna nas je okupila ispred kampa i napravili smo dogovor sa njom da ćemo biti dobri, da nećemo plivati dalje od bova i da ćemo voditi računa o onim drugarima koji ne umeju da plivaju. Razredna nas je podsetila da se dobro namažemo kremama za sunčanje kako ne bismo izgoreli.

Plaža je bila prostrana i peskovita, a more mirno i spremno da nas primi. Uživali smo u vodi, takmičili se i dobacivali loptom. Posle smo se malo sunčali i odmarali.

Svakoga dana smo ustajali u osam i išli na doručak, a posle doručka na plažu. Na plaži bismo ostajali do 11h i onda smo se vraćali kako ne bismo sedeli u vreme najjačeg sunca. Malo smo odmarali po sobama, a potom išli na ručak, pa na podnevni odmor. Neki su dremali, neki slušali muziku, a neki igrali karte.

Popodne oko 16 h smo ponovo išli na plažu i ostajali do 19h. To doba je najlepše na plaži, naročito kada krene polako da zalazi sunce i kada se sve stiša.

Po povratku u kamp odlazili smo na tuširanje, a nakon kupanja na večeru. Obično bismo posle večere imali organizovanu zabavu u kampu. Jedne večeri smo imali maskenbal, a jedne kviz znanja. Moja ekipa je bila najbolja i kao nagradu smo dobili sladolede i slatkiše.

Bio sam mnogo tužan kada je došao dan povratka. Nikada neću zaboraviti ovo leto!

Sponzorisano:

Loading...