Kako stranci mogu kupiti nekretninu u Srbiji?

!–NoAds–>

Mnogim strancima se Srbija na prvi pogled svidi i odmah požele da kupe nekretninu u našem glavnom gradu. A kako se najlakše dolazi do nekretnine ako si stranac u Srbiji?

Tržište nekretnina kod nas iz godine u godinu sve više raste. To dobro znaju i investitori, al ii potencijalni kupci, jer se traži stan više. Najtraženiji su stanovi u većim gradovima, pa je prodaja nekretnina u Beogradu stalno raste. Novi Sad postaje sve više interesantan mlađoj populaciji, pogotovu jer polako postaje glavno središte IT industrije kod nas. S obzirom na to da se cene nekretnina kod nas razlikuju, pa se u širem centru Beograda mogu pronaći stanovi čija cena kvadrata ide od 1300-1400 evra, nije čudno što su stranci sve više zainteresovani.

A kada se uporede cene stanova u Srbiji sa drugim evropskim prestonicama, onda ne čudi što je sve više inostranih gostiju izabralo Beograd za svoje mesto boravka.

Loading...

Kupovina nekretnina za srpske državljane ne podrazumeva ispunjenje nekih posebnih uslova, stranci ipak trže određena ograničenja prilikom kupovine kuće ili stana u našoj zemlju.

Sve što treba da znaju strana fizička lica

Ako znate nekoga ko bi da kupi nekretninu u Srbiji, a u pitanju je strano fizičko lice, onda stranac može da stekne nepokretnost kod nas preko prenosa vlasništva koje se tretira kao ugovor o poklonu ili ugovor o kupoprodaji ili ako dođe do naseldstva, odnosno testamentnom.

A bi se bilo koji od ova dva prenosa vlasništva ostvario neophodno je da dođe do uspunjavanja faktičkog ili ugovornog reciprociteta.

Šta je faktički, a šta ugovorni reciprocitet?

Da bi se ostvario ugovorni reciprocitet, Srbija mora da ima potpisan bilateralni ugovor sa zemljom porekla stranog državljanina koji želi da kupi nekretninu u Srbji. Ipak, to nije jedina mogućnost za strance za kupovinu neketnina. Postoji i drugi način, a reč je o faktičkom reciprocitetu. Ako strana država dozovoljava Srbima da ostvaruju pravo na nepokretnosti, onda to Srbija mora da dozvoli i strancima, pa se osim zakonskih propisa očekuje da se ovakva pravila poštuju i u praksi.

No, strani državljani moraju da uzmu u obzir i sledeću specifičnost prilikom kupovine nepokretnosti u Srbiji.

Strana fizička lica koja posluju u Srbiji

U Srbiji stranci mogu da steknu nepokretnost iako istovremeno posluju i u Srbiji i u inostranstvu, ali postoje određeni uslovi koje moraju da ispune.

Sticanje nepokretnosti je moguće u slučajevima kada se one koriste kako bi se obavljale dužnosti i delatnost firme, a stranci koji žeče da priušte nekretninu za privatan posed to mogu da učine bez ikakvih ograničenja, jedino što ne mogu da kupuju zemljište, osim ong koje priprada nekretnini.

Čini se da danas stranci brzo i lako mogu da kupe stan ili kuću u Srbiji, a sve je više onih koji biraju unutrašnjost naše zemlje.

Beograd kao prestonica uvek e biti interesantan, ali Srbija strancima ima toliko toga da ponudi, pa ne iznenađuje što stranci obilaze sve krajeve naše zemlje i oduševljavaju se srpskim gostoprmstvom, ljudima i našim navikama. A imamo i čime da se pohvalimo, zar ne?

Sponzorisano:

Loading...