Karakteristike plastičnih rezervoara

Posude različitih veličina i oblika koje služe za skladištenje svih vrsta tečnosti nazivaju se rezervoari. Od davnih dana se koriste, a od različitih materijala su se pravili i to se ni do danas nije promenilo.

Isključivo od prirodnih materijala pravili su se do 19. veka, a u upotrebi su bili kamen, drvo i keramika. Sa razvojem novih tehnologija od 19. veka i sa razvojem hemijske tehnomogije počeli su da se proizvode rezervoari od plastike, betona i čelika.

Savremeni veštački materijal koji ima opšte svojstvo da se bespovratno deformiše, a da pritom ne puca jeste plastika. Reč plastika potiče od grčke reći plastikos što u prevodu na naš jezik znači sposobno za oblikovanje.

Plastika se lako proizvodi i vodu ne propušta. S obzirom na to da je cena njene izrade niska, veoma su traženi proizvodi od ovog materijala na tržištu. Lakoa se u željene oblike pretvara, a idealna je i za proizvodnju različitih vrsta rezervoara.

Plastični rezervoari koji se prave od polietilena i polipropilena pokazali su se zbog svojih izuzetnih karakteristika veoma efikasnim. Pošto su veoma istrajni i otporni, lako se podešavaju i montiraju i veoma su jednostavni za upotrebu.

U raznim delatnostima imaju primenu plastični rezervoari. Oni se najpre koriste za skladištenje tečnosti, pre svega vode, a koriste se najviše za odlaganje pijaće vode i za navodnjavanje poljoprivrednih kultura.

Plastični rezervoari imaju posebnu namenu kada je skladištenje drugih vrsta tečnosti u pitanju, poput tečnosti organskog i neorganskog porekla. Posebno se primenjuju u razvijenom i modernom svetu. A ni zemlje u razvoju ne zaostaju, jer su uočile višestruke koristi od upotrebe plastičnih rezervoara.

Širom sveta sada se staromodni rezervoari sada već zamenjuju modernim, najčešće plastičnim rezervoarima. Tome u prilog ide njihova praktična primena kao i činjenica da materijal od kojih su sačinjeni, odnosno plastika poseduje veoma povoljna mehanička svojstva.

Upotreba plastičnih rezervoara

Da biste skladištili vodu važno je da imate odgovarajući rezervoar. Sigurni smo da ne želite čuvate vodu za piće u rezervoarima koji je mogu učiniti nebezbednom. Evo koji su najbolji rezervoari za skladištenje vode.

Podzemni rezervoari koji su sačinjeni od stakloplastike, odnosno finerglasa odlični su za skladištenje vode. Njih koriste u mnogim industrijama, a pošto je reč o neerozivnom materijalu njihova upotreba je veoma široka.

Podzemni rezervoari služe kako bi se uštedeo prostor i kako bi se istovremeno ostavilo prostora i za neke druge potrebe. Osim za pijaću vodu, rezervoari od fiberglasa služe i za skladištenje kišnice kao i za skladištenje otpadnih voda.

Čemu služe polietilenski, a čemu nadzemni rezervoari od fiberglasa?

Polietilenski rezervoari se lako premeštaju pošto su malih dimenzija. Oni su najčešće prvi izbor kupaca kojima je potreban manji rezervoar i koji imaju nešto sužen budžet.

Uglavnom služe za sakupljanje kišnice, a može da se koristi i za spremanje vode u kućama. Najčešće su tamnijih boja, pa se tako sprečava prodor sunčevih zraka, a samim tim je algama onemogućeno da rastu.

Nadzemni rezervoari koji su sačineni od fiberglasa takođe služe za skladištenje kišnice, ali i za skladitšenje pijaće vode i otpadnih voda. Mogu poslužiti i za čuvanje drugih vrsta tečnosti.