Ketonal gel – sastav, upotreba i cena

Ketonal gel (2.5%) je lek koji je dostupan u apotekama i može se nabaviti bez recepta lekara. Pri samostalnoj nabavci leka vodite računa da pažljivo pročitate sva uputstva i mere predostrožnosti koje stoje uz ovaj lek.

Ketonal gel morate koristiti na pravilan način kako bi imao efekte i kako biste njime postigli željeni cilj.

Uputstvo koje dobijete uz gel nemojte bacati, već ga čuvajte kako biste ga eventualno ponovo pročitali ako bude neophodno. Za sva pitanja i nedoumice u vezi sa gelom, obratite se lekaru ili farmaceutu.

Ukoliko se dogodi da se simptomi zbog kojih ste počeli sa primenom leka pogoršaju ili ne počnu da prolaze ni nakon nedelju dana od primene gela, onda morate da potražite stručnu pomoć.

Loading...

Svaka preosetljivost ili neželjeno dejstvo ovog leka može predstavljati opasnost i zbog toga je potrebno da o tome obavestite svog izabranog lekara.

Sastav Ketonal gela i primena

Ketonal gel je nesteroidni antiupalni (antiinflamatorni) lek koji u sebi sadrži glavni aktivni sastojak ketoprofen. Ketoprofen ima takvu aktivnost da uspeva da spreči dejstva određenih hemijskih supstanci u našem organizmu koje su odgovorne za izazivanje zapaljenja. Ketoprofen smanjuje upale i bolove.

Zahvaljujući tome, Ketonal gel ima primenu na lokalnom nivou i koristi se da deluje na ukočenost, oticanje, bol, zapaljenje koji su u vezi sa mišićnim povredama, povredama mekih tkiva, reumatskim problemima, iščašenjima i istegnućima.

U jednom gramu Ketonal gela nalazi se 25 mg ketoprofena. Pored ketoprofena, ovaj gel sadrži i trolamin, karbomer, etarsko ulje lavande, prečićenu vodu i etanol (96%).

Šta znamo o ketoprofenu?

Ketoprofen je jedna od klasa propionske kiseline nesteroidnih antiinflamatornih lekova sa analgetskim i antipiretičkim efektima. Deluje tako što inhibira proizvodnju prostaglandina u organizmu.

Ovaj lek je patentiran 1967. godine i odobren je za medicinsku upotrebu 1980. godine. Ketoprofen se generalno prepisuje za upalne bolove povezane sa artritisom ili teške zubobolje koje dovode do upale desni.

Loading...

Na primer, postoje topikalni flasteri sa ketoprofenom koji se koriste za lečenje muskuloskeletnog bola. Ketoprofen mnogi koriste za lečenje nekih bolova, posebno nervnih bolova poput išijasa, postherpetične neuralgije i bolova vezanih za radikulopatiju i to u obliku kreme, masti, tečnosti, spreja ili gela koji obično sadrže i sastojke poput ketamina i lidokaina i koji zajedno sa drugim agensima mogu biti korisni.

Efikasnost peroralno primenjenog ketoprofena u ublažavanju umereno jakog bola i u poboljšanju funkcionalnog statusa i opšteg stanja se pokazala kao znatno bolja od one koju pokazuju ibuprofen ili diklofenak.

Interakcije koje ketoprofen može da ima sa drugim lekovima nisu zanemarljive. Ketoprofen ne bi trebalo da se koristi u kombinaciji sa drugim nesteroidnim antiinflamatornim lekovima ili kortikosteroidima jer se time povećava rizik od gastrointestinalne ulceracije.

Takođe bi sa oprezom trebalo koristiti ovaj lek u kombinaciji sa antikoagulantima. Uobičajeno je da se ketoprofen koristi sa sukralfatom, cimetidinom i omeprazolom kako bi se pomoglo u zaštiti gastrointestinalnog trakta.

Ketoprofen se koristi zbog antipiretičkih, analgetičkih i antiinflamatornih svojstava inhibiranjem ciklooksigenaze-1 i 2 reverzibilnih enzima, što smanjuje proizvodnju proupalnih prostaglandinskih prekursora.

Ketonal gel za ublažavanje bolova

Ketonal gel nanesite dva ili tri puta dnevno, osim ako vam je lekar drugačije prepisao. Nežno masirajte u kožu preko pogođenog područja. Dobro operite ruke nakon upotrebe gela. Ketonal gel može da dovede do toga da koža postane osetljivija na sunčevu svetlost nego što je to normalno. Zaštitite kožu tokom tretmana Ketonal gelom i dve nedelje kasnije.

Ketonal gel je nesteroidni antiinflamatorni gel za kožu. Koristi se za lečenje bola i oticanja koji nastaju kao posledica istegnuća, iščašenja, išijasa ili artritisa. Ponegde se ovaj lek može naći i sa nazivima Tiloket, Povergel ili Oruvail. Dostupan je kao gel za kožu.

Loading...

Ketonal gel je lek koji se u medicini zove nesteroidni antiinflamatorni lek. Često se naziva i antiupalni ili NSAID lek. Deluje tako što sprečava proizvodnju nekih prirodnih hemikalija u našem telu za koje se zna da uzrokuju zapaljenje i bol.

Ovde, pre svega, govorimo o ketoprofenu u obliku gela koji se nanosi lokalno na kožu. Ponekad se glavni aktivni sastojak ovog leka može uzimati i oralno u obliku kapsula.

Kada se Ketonal gel nanosi na kožu, on ne deluje na celo telo, već samo na područje gde ste ga naneli. Apsorbuje se u kožu, a potom odlazi ispod površine kože i dolazi do mesta koje je pod upalom.

Kada se ketoprofen primenjuje na ovaj način, njegova količina u organizmu jeste vrlo niska, a samim tim manje je verovatnoća da on dovede do bilo kakvog neželjenog dejstva ili efekta.

O čemu treba voditi računa pre upotrebe Ketonal gela?

Da biste bili sigurni da je Ketonal gel pravi lek za vas, pre nego što počnete da ga koristite, vrlo je važno da porazgovarate sa vašim lekarom ili farmaceutom.

Posebno je važno da mu saopštite ukoliko ste trudni ili dojite bebu, kao i da li imate astmu ili neki drugi probelm vezan za alergijska oboljenja.

Takođe, vaš lekar bi trebalo da zna da li imate hronične ili povremene probleme sa kožom (ekcem ili nešto slično).

Ukoliko ste već imali alergijsku reakciju ili osetljivost na druge nesteroidne lekove protiv bolova (ibuprofen, aspirin, diklofenak, indometacin i sl.), obavezno saopštite svom lekaru pre nego što posegnete za Ketonal gelom.

Kako da koristite Ketonal gel?

Vrlo je važno da pre korišćenja Ketonal gela pročitate uputstvo i informacije koje dolaze uz pakovanje. U tom uputstvu ćete saznati više informacija o ketoprofenu i saznaćete sve neophodne podatke o nuspojavama koje su moguće tokom korišćenja Ketonal gela.

Ketonal gel nanesite u tankom sloju i nežno ga umasirajte po zahvaćenom području.

Posle upotrebe gela i njegove aplikacije, dobro operite ruke. Farmaceut ili lekar će vas obavestiti o tome koliko često treba da koristite Ketonal gel. Uglavnom je doza između dva ili četiri puta dnevno, u trajanju do sedam dana. Na kutiji leka se obično napiše podsetnik u slučaju da zaboravite šta vam je rečeno.

Ako se dogodi da zaboravite da aplicirate gel u rečenom terminu, nemojte da vas to opterećuje, već nastavite da ga primenjujete čim se setite i nastavite kako ste i do tada praktikovali.

Kako izvući maksimum tokom korišćenja Ketonal gela?

Dok koristite Ketonal gel vodite računa da gel ne dođe u kontakt sa vašim očima. Takođe, nemojte nanositi Ketonal gel na oštećene ili iritirane delove kože. Ukoliko se to dogodi slučajno, onda to mesto isperite toplom vodom što je pre moguće.

Vrlo je važno da ne prekrivate nijednu površinu kože koja je tretirana Ketonal gelom, bilo kakvim oblogama ili zavojima. To se savetuje iz razloga što se više ketoprofena može aposorbovati u vašoj koži nego što je to predviđeno, a to ponekad može da dovede do neželjenih efekata.

Ketoprofen dovodi do toga da koža postane osetljivija na sunčevu svetlost nego što je to normalno. Ovo će se takođe nastaviti oko dve nedelje nakon što ste prestali da ga koristite.

Važno je da izbegavate sunčevu svetlost (čak i kada je oblačno) i da zaštitite tretirane delove vaše kože odećom. Takođe, nemojte koristiti ležaljke za sunčanje dok koristite gel ili dve nedelje nakon toga.

Da li Ketonal gel može da izazove probleme?

Zajedno sa njihovim korisnim efektima, većina lekova može da izazove i neželjene nuspojave iako ih ne doživljavaju svi. Navešćemo najčešće nuspojave povezane sa Ketonal gelom, iako se one vrlo retko događaju.

Iritacija kože, poput peckanja ili svraba. Ako ovo iskusite i ako je oblik iritacije težak, prestanite da koristite gel i to bi trebalo da se raščisti za nekoliko dana. Ukoliko se nuspojava nastavi ili postane gora, konsultujte svog lekara što pre.

Osip na koži. Prestanite da koristite gel i porazgovarajte sa lekarom.

Teškoće u disanju. Ako imate astmu, simpotme poput šištanja i ostajanja bez daha, onda odmah prestanite sa korišćenjem gela i razgovarajte sa doktorom.

Ako doživite bilo koji drugi simpotm za koji mislite da bi mogao imati veze sa gelom, razgovarajte sa lekarom ili farmaceutom za dalje savete.

Kako čuvati Ketonal gel?

Sve lekove uvek treba držati dalje od domašaja i vidokruga dece, pa tako i ovaj lek.

Ketonal gel držite na hladnom i suvom mestu, daleko od direktne toplote ili svetlosti.

Indikacije za upotrebu Ketonal gela

Ketonal gel, kao što je rečeno, pomaže u smanjenju oticanja, zapaljenja i ublažavanju bolova. Može se koristiti nakon povreda ili tokom tegoba koje izaziva reumatoidni artritis, spondilitis, giht, osteoartritis, reumatizam.

Ketonal gel često koriste sportisti posle povreda kao što su iščašenja, nategnuća i pucanje ligamenata i tetiva, istegnuća, uganuća i sl. Dosta pomaže i kod bilo kog oblika bola u mišićima zbog preteranog fizičkog napora ili zbog nekog degenerativnog oblika bolesti zglobova ili kičme.

Ketonal gel ne smeju koristiti deca mlađa od 15 godina.

Cena Ketonal gela

Tubica od 50 g Ketonal gela košta oko 300 dinara.

Sponzorisano:

Loading...