Krvni pritisak 140 sa 100, 140 sa 90 – šta raditi?

Veliki broj ljudi pati od visokog krvnog pritiska, odnosno hipertenzije. Ovo nije naivno stanje, jer može da uzrokuje razne druge zdravstvene probleme, pre svega srčane bolesti i moždani udar.

Stoga je veoma važno da se visok krvni pritisak blagovremeno leči.

U ovom tekstu ćemo vam reći nešto više o tome na koji način se možete rešiti visokog krvnog pritiska, odnosno koje mere možete sami da preduzmete. Ima dosta toga što možete uraditi i pre odlaska kod lekara, ali u nekim slučajevima, biće neophodna terapija koju vam je prepisao stručnjak.

Pre nego što vam kažemo šta treba da radite u slučaju visokog krvnog pritiska, reći ćemo vam šta je to krvni pritisak uopšte i koje vrednosti on ima.

Loading...

Šta je krvni pritisak i kolike su mu vrednosti?

Dakle, pod krvnim pritiskom se podrazumeva pritisak krvi koji je prisutan u arterijama. Kao što sigurno već znate, krvni pritisak se uvek beleži sa dve cifre, kao na primer 120/80 (120 sa 80). Prvi broj odnosi se na pritisak koji nastaje pri skupljanju srca usled pumpanja krvi, a drugi broj je pritisak u momentima kada je srce u stanju odmora između dva otkucaja.

Ukoliko neko ima krvni pritisak 140/90, odnosno 140/100, onda kažemo da je to povišeni krvni pritisak. U tom slučaju biće potrebno da vam lekar prepiše odgovarajuću terapiju, kako bi se sprečile dalje komplikacije.

Međutim, može se desiti da samo u određenom periodu dana imate visok krvni pritisak, na primer ukoliko ste nervozni ili ako ste u nekoj stresnoj situaciji. Taođe, može se desiti da vam nakon treninga pritisak bude povišen. Iz tog razloga je važno da merenje pritiska ponovite nekoliko puta u toku dana, ali najbolje u situacijama kada ste opušteni.

Uzroci visokog krvnog pritiska mogu biti brojni, ali to su pre svega hormonski disbalans ili bubrežne tegobe. Međutim, veoma često se dešava da se tačan uzrok visokog krvnog pritiska ne zna.

Kako sniziti krvni pritisak 140/100, 140/90?

Ukoliko vam je krvni pritisak iznad granice, onda ga je svakako potrebno na vreme sniziti. Pre svega, potrebno je da promenite stil života, odnosno da počnete da živite zdravije. Pritom se podrazumeva da smanjite telesnu težinu, ukoliko imate problema sa gojaznošću, jer vrlo često i to može da bude uzrok visokog krvnog pritiska.

Zatim, preporučljivo je da počnete da se bavite sportom. To ne mora biti neki naporan sport i redovni treninzi, ali svakodnevne šetnje su nešto što bi trebalo da postane deo vaše rutine. Od ključne važnosti je da promenite stil ishrane, odnosno da počnete da jedete hranu bogatu vitaminima i mineralima. Osim toga, važno je da ograničite unos soli, ali i alkohola i kofeina, a svakako i da prestanete da pušite.

Loading...

Dakle, način ishrane igra veoma važnu ulogu kod smanjenja krvnog pritiska. Ono što lekari preporučuju jeste da imate najmanje 5 manjih obroka u toku dana, koji svakako uključuju voće i povrće. Izbegavajte masnu hranu, ali i mlečne proizvode koji sadrže visok procenat masti. Umesto toga preporučuje se da počnete redovno da konzumirate ribu, a od mesa se preporučuje živinsko meso.

Kao što smo već rekli, važno je da smanjite unos soli u organizam, ali i da pržite hranu na biljnim uljima.

Istraživanja su pokazala i da kofein može da bude jedan od uzroka visokog krvnog pritiska. Upravo zato se osobama kojima krvni pritisak padne preporučuje da popiju šoljicu kafe. Ona će sigurno uticati na to da se krvni pritisak podigne. Dakle, ako imate problem sa visokim krvnim pritiskom, trebalo bi da ograničite konzumiranje kafe i ostalih napitaka koji sadrže kofein.

Nema sumnje ni da su cigarete jedan od uzročnika povišenog krvnog pritiska. Zbog nikotina srce počinje brže da kuca a samim tim raste i krvni pritisak. Ono što lekari preporučuju jeste da se što pre smanji količina cigareta koje konzumirate, ukoliko imate problema sa visokim krvnim pritiskom. Najbolje bi bilo da ih ostavite u potpunosti, jer ćete time izlečiti ne samo visok krvni pritisak nego i mnoge druge zdravstvene tegobe.

Osim pravilne ishrane i redovne sportske aktivnosti, postoje i drugi načini koji vam mogu pomoći da smanjite krvni pritisak, a to su razni lekovi.

Već i kod osoba kojima je krvni pritisak 140/90 preporučuju se lekovi. Naravno, prvo treba probati sa promenom načina ishrane, ali ako ni to ne pomaže, lekovi će svakako biti neophodni. Osim toga, lekove moraju uzimati i oni kojima je krvni pritisak manji, ali koji imaju dijabetes ili neke druge zdravstvene probleme.

Kada su u pitanju lekovi koji se koriste za snižavanje krvnog pritiska, pre svega je važno odrediti da li pacijent ima još neke zdravstvene tegobe, da li konzumira druge lekove, koliko je pacijent star itd. Svi ovi faktori se moraju uzeti u obzir kako bi se odredila najbolja moguća terapija za pacijenta. Ono što je važno znati jeste da određeni lek neće isto delovati na svakoga.

Loading...

Dakle, vrlo je važno uzeti u obzir sve prethodne faktore koje smo naveli, ali i to koji je razlog visokog krvnog pritiska. Ono što je takođe važno znati jeste da se za snižavanje visokog krvnog pritiska uglavnom koristi kombinacija dva ili više lekova, kako bi rezultati bili trajni.

Sada se verovatno pitate koliko dugo se uzimaju lekovi za pritisak. Zapravo, kod većine pacijenata koji pate od visokog krvnog pritiska, ovi lekovi se uzimaju do kraja života. Međutim, nekada se terapija prekine nakon nekoliko godina redovne upotrebe lekova i potpunog poboljšanja stanja pacijenta. To se naročito odnosi na one osobe koje su se prirodnim putem izlečile, odnosno koje su promenile stil života. Kao što smo već rekli, to podrazumeva ne samo promenu načina ishrane, nego i uvođenje fizičke aktivnosti. Ukoliko vaš lekar proceni da nema više potrebe za lekovima i da je vaš krvni pritisak pod kontrolom, onda je to divna vest.

Međutim, čak i tada se može desiti da se stanje pogorša i da nakon nekog vremena vaš pritisak ponovo postane previše visok. U tom slučaju neophodno je vratiti se na terapiju. Naravno, nemojte ništa da radite na svoju ruku već se uvek posavetujte sa lekarom.

Kao što ste mogli videti u ovom tekstu, dijagnozu visokog krvnog pritiska odnosno hipertenzije dobijaju oni kojima je krvni pritisak veći od 140/90. Pritom se naravno podrazumeva merenje krvnog pritiska duži vremenski period i u stanju mirovanja, jer mnogi spoljašnji i unutrašnji faktori mogu da vam pokažu pogrešne rezultate prilikom merenja krvnog pritiska.

U ovom tekstu smo vam rekli i to da je pravilna i zdrava ishrana od ključnog značaja kada je u pitanju lečenje visokog krvnog pritiska. Ukoliko imate problem sa viškom kilograma, svakako je potrebno da se tih kilograma rešite, jer oni mogu da budu jedan od uzroka visokog krvnog pritiska.

Osim toga, fizička aktivnost takođe ima veoma važnu ulogu i neophodno je da počnete bar 2 do 3 puta nedeljno da se bavite bilo kakvim sportom, a šetnje brzim hodom takođe mogu da budu veoma efikasne. Osim promene načina života, u mnogim slučajevima je neophodno da se uzimaju i odgovarajući lekovi. Ukoliko vam je krvni prtisak visok i to duže vreme, svakako je neophodno da posetite lekara. On će vam reći tačnu dijagnozu i prepisaće vam određene lekove.

Takođe, lekar će vam najbolje objasniti kako postepenim promenama u načinu ishrane i uopšte u stilu života vi možete doprineti izlečenju hipertenzije.

Nadamo se da vam je ovaj tekst pružio sve potrebne informacije o hipertenziji i njenom lečenju. Dakle, pritisak 140/100 i 140/90 jeste visok krvni pritisak i neophodno je adekvatno lečenje. Znajte da hipertenzija neće proći sama od sebe i da će vam biti potrebna pomoć stručnjaka. Ukoliko i sami imate problem sa visokim krvnim pritiskom i ako ne znate kako da ga se rešite, poslušajte neki od naših saveta i poboljšajte svoje zdravlje.

Kao što smo već rekli, ukoliko se hipertenzija ne leči, ona može da dovede do raznih drugih zdravstvenih problema i komplikacija, kao što su bubrežne, srčane ili moždane bolesti. Ukoliko patite od visokog krvnog pritiska, nemojte to olako shvatiti, već radite na tome da taj problem rešite i da eliminišete pojavu bilo kakvih drugih zdravstvenih tegoba koje mogu biti uzrokovane hipertenzijom.

Sponzorisano:

Loading...