Lektira za 3 razred osnovne škole

Program rada na časovima srpskog jezika u trećem razredu osnovne škole se usložnjava u odnosu na prethodne dve godine.

U operativnom smislu, učenici ovladavaju tehnikom čitanja i pisanja i na ćirlici i na latinici. Savladavaju proste rečenice u smislu definisanja pojma i glavnih njenih delova.

Uz to, obogaćuju svoje znanje tako što sada stiču bazična znanja o imenicama, pridevima i glagolima i lagano saznaju osnovnu predmetnost jednog književnog dela kroz pojmove “događaj”, “osećanje”, “poruka”, “lik”, “radnja”, “jezičko-stilske karakteristike”.

U trećem razredu osnovne škole, učenici prvi put pišu školski pismeni zadatak, odnosno sastav i uče se kako izgleda metodologija njegove izrade.

Loading...

Kada je u pitanju čitanje tekstova, učenici trećeg razreda osnovne škole se sistematično i postupno navikavaju da tekst doživljajno iščitaju jer jedino tako mogu da ga na pravi način protumače u toku časa uz pomoć učitelja i podsticaja ostalih drugara iz razreda.

U trećem razredu osnovne škole, učitelj bi trebalo da usmerava učenike tokom čitanja, kao i da podstiče istraživačko čitanje kako bi se produbio doživljaj teksta i kako bi se učenik neposredno pripremio za tumačenje pročitanog. Dok obrazlaže svoje stavove, učenik treba da čita odlomke iz teksta i time podržava svoje tvrdnje.

Kada tumači pročitano književno delo, učenik trećeg razreda osnovne škole treba da bude podstaknut da uvek zapisuje utiske, kako bi mu ove beleške pomogle tokom rada na času.

U ovom uzrastu, đaci već umeju spontano da saopšte svoj doživljaj umetničkog književnog dela i da obrazlože radnju, fabulu, pesničke slike, književne junake.

Lektira u trećem razredu osnovne škole podrazumeva književna dela koja se obrađuju na školskom času i domaću lektiru koju učenik iščitava kod kuće, a kasnije, u toku nastve, tumači zajedno sa razredom i uz pomoć učitelja. Književni rod lirika je najobimnije zastupljen. Učenici obrađuju narodne pesme Ženidba vrapca Podunavca i Dvije seje brata ne imale. U programu su i pesme srpskih romantičara Branka Radičevića (Cic) i Jovana Jovanovića Zmaja (Prolećnica). Opisnu lirsku pesmu upoznaju kroz pesmu Prvi sneg Vojislava Ilića.

Zastupljeni su i sledeći pesnici koji su pisali poeziju za decu: Grigor Vitez (Kakve je boje potok), Desanka Maksimović (Vožnja), Dragan Lukić (Šta je otac), Dušan Vasiljev (Zima), Dušan Radović (Zamislite), Dušan Kostić (Septembar), Branislav Crnčević (Ljutito meče), Ljubivoje Ršumović (Domovina se brani lepotom), Dobrica Erić (Slavuj i sunce), Milovan Danojlić (Ljubavna pesma), Branko Miljković (Pesma o cvetu) i Miroslav Antić (Šta je najveće).

Učitelj, kao i u drugom razredu osnovne škole, vrši slobodan izbor i obrađuje poeziju Dušana Radovića.

Epski književni rod je, takođe, zastupljen u velikoj meri. Marko Kraljević, književni junak naše narodne epike, u ovom razredu je prisutan kroz proučavanje poznate narodne pesme Marko Kraljević i beg Kostadin. Basne se obrađuju kroz narodnu književnost, čitanjem narodne basne Vuk i jagnje i Ezopove basne Kornjača i zec.

Loading...

Posebnu radost izaziva čitanje narodne bajke Čardak ni na nebu ni na zemlji. U program su uvrštene narodne pripovetke Sveti Sava i seljak bez sreće, Vetar i sunce i Svijetu se ne može ugoditi.

Omiljene bajke braće Grim su sastavni deo domaće lektire za treći razred osnovne škole.

Braća Grim, Bajke. Braća, Jakob i Vilhelm Grim su nemački pisci koji su svoj život i rad posvetili kulturnom bogatstvu, folkloru, lingvistici i pisanju najlepših bajki za decu, ali i za odrasle. Svoje prve priče su objavili 1812. godine. Ova zbirka je imala ukupno 86 priča koje su bile poznate u narodu, a mnoge od njih su se prenosile usmenim putem, pa su ih braća Grim zapisali. U kasnijim ponovnim izdanjima, broj bajki i priča koje su oni sakupili i na svet izdali bio je više od 200. Najpoznatije bajke su ujedno i bajke koje skoro svako dete na planeti zna: Zlatokosa, Ivica i Marica, Crvenkapa, Trnova Ružica, Kraljević žabac, Snežana i sedam patuljaka, itd.

Učitelj može obrađivati nekoliko bajki po izboru. Važno je napomenuti da su sve njihove bajke pronašle utemeljenje u narodnoj književnosti, u mitovima, legendama i folkloru. Pored nemačkih predanja, braća Grim su uvrstila u svoje priče i predanja drugih velikih naroda, pa su zbog toga one univerzalne i prihvatljive za gotovo sve evropske narode.

Svaka bajka ponaosob ima upečatljivu fabulu, vrlo zanimljivu radnju, jedinstvene likove i čarobna mesta dešavanja. Kroz pripovedanje se uvek prolači moralna pouka bez obzira što u samoj priči ima nestvarnih likova i činjenica koje se nikako ne uklapaju u realnu predstavu o svetu i životu.

Loading...

Recimo, bajka Mačak u čizmama poseduje karakteristike basne zbog toga što su junaci životinje sa osobinama ljudi, kao i neobični ljudski likovi. U ovoj bajci je životinja, odnosno mačak, čak sposobnija i mudrija od svog vlasnika. Mačak je vredan, pametan i uspeva da donese bogatstvo gospodaru i da mu se na taj način zahvali jer mu je ovaj sačuvao život.

Domaći autori proze su takođe zastupljeni u trećem razredu osnovne škole. Tu su Mačak otišao u hajduke, Branka Ćopića, Bajka o belom konju, Stevana Raičkovića, Samoća, Branka V. Radičevića, Staklareva ljubav, Grozdane Olujić, Vrapčić, Maksima Gorkog, Zaljubljene cipele, Pjera Griparija.

Omiljena domaća lektira većine đaka jeste Alisa u zemlji čuda Luisa Kerola.

Alisa u zemlji čuda, Luis Kerol. Ovo delo, engleskog spisatelja Luisa Kerola, napisano je daleke 1865. godine, ali ne prestaje da obuzima pažnju mladih čitalaca ni do dana današnjeg. Ovaj roman je pun čudnih svetova, neobičnih likova i neverovatnih obrta. Devojčica Alisa upada u zečju rupu i na drugoj strani je čekaju savršeno interesantna iznenađenja. U tim izvrnutim svetovima nema nikakve zdravorazumske logike, a Alisina radoznalost samo otvara vrata novim doživljajima.

Sponzorisano:

Loading...