Mobilna industrija i virus korona

Mnogo se očekivalo od 2020. godine pogotovu u svetu mobilnei industrije. Najavljivali su se brojni novi modeli, proizvođači su se utrkivali ko će najviše zaraditi u ovoj godini, a onda je sve konce pomrsila pandemija izazvana virusom korona.

Sve je krenulo od Kine, ali kineski proizvođači se nisu predavali. A onda je došlo i da otkazivanja velikih svetskih tehnoloških konferencija i odjednom su i prilike za velike biznis dogovore izostale.

Predviđao se pad prodaje, ali niko nije očekivao da će prodaja mobilnih telefona u prvom kvartalu 2020. Godine da bude najveća do sada. Izgleda da je uticaj koji je COVID-19 imao na prodaju pametnih telefona bio izuzetno ogroman.

Može se čak čuti i da je pad bio drastičan, jer tržišni analitičari su ocenili da je širom sveta isporuka mobilnih telefona opala u poslednjih nekoliko meseci za milione. Mada proizvođači mobilnih telefona ne vole da procenjuju pad prihoda, ipak je zabeleženo da je dosadašnji pad prodaje najveći i iznosi oko 11,7%.

Loading...

Pad prodaje koji do sada nije zabeležen!

Stručnjaci kažu da se do sada nije desilo da mobilna industrija u prva tri meseca zabeleži ovoliki pad prodaje. U odnosu na prošlu godinu on je manji za čak 13%, međutim prema nekim procenama pad je i za 17%.

Prema procenama svetskih stručnjaka kompanija Samsung ima stabilan globalni udeo na svetskom tržištu i on iznosi nešto iznad 21%, imajući u vidu da Samsung slovi za najveći svetski brend kada je u pitanju proizvodnja pametnih telefona.

Zatim slede kompanija Huawei, pa američka kompanija Apple, jer su svi svetski veliki proizvođači mobilnih telefona podelili udar koji je uticao na njihovu prodaju.

Procene analitičara su da su kompanie koje sui male rasta ili pak ostale na dosadašnjem nivou jesu Xiaomi i kompanija Vivo, a to se desilo zahvaljujući odličnoj prodaji na tržištu Indije gde je došlo do lansiranja prodaje pre nego što se krenulo sa blokadama. A da li će se stvari pogoršati, ostaje da vidimo.

Stručnjaci kažu da će se pre situacija pogoršati, nego što će se popraviti, jer sve kompanije koje se bave proizvodnjom mobilnih telefona osetiće vrhunac krize izazvane virusom korona tek nakon završetka drugog kvartala ove godine i sabriranja onoga što je urađeno i psoeldica koje je virus imao na ovu industriju.

Prodaja mobilnih telefona u Srbiji

Ni Srbiju nije zaobišla pandemija korona virusa, pa se in a našem tržištu osetio pad prodaje.

Ipak, kako tvrde prodavci mobilnih telefona, prodaja jeste opala, ali interesovanje kupaca nije izostalo ni tokom trajanja vanrednog stanja.

Tako su posebnu pažnju privlačili telefoni koji su se na tržištu izdvojili kao telefeni sa najboljom kamerom u 2020. godini.

Reč je o sledećim telefonima Iphone 11 Pro, Huawei P30 Pro i Samsung Galaxy S10 5G. fantastične fotografije, telefoni sa tri ili četiri kamere, odličan kvalitet, ali i jednostavno korišćenje samo su neke od prednosti ovih najnovijih modela. Iphone se ističe fotografijama koje su nalik na realnost,

Huawei ima nešto jače procesuiranje slika, dok Samsungov najnovi model posebnu pažnju izaziva svojom 3D kamerom tako da ovi telefoni nijednog kupca neće ostaviti ravnodušnim.

Sponzorisano:

Loading...