Moj san – sastav iz srpskog

U ovom tekstu ćemo pokušati da vam navedemo različite primere mogućih odgovora na temu “Moj san”. U zavisnosti od uzrasta i afiniteta pronađite onu koja vas najviše dotiče i inspiriše, a potom sednite i napišite svoju verziju. Sastav na temu “Moj san” je vrlo lična stvar. Niko ne može da sanja umesto vas. Nemojte da tvrdite da ne sanjate, jer to, prosto, nije moguće.

Sastav na temu “Moj san” može se pisati na različite načine. Ovu temu možete bukvalno shvatiti i zaista prepričavati neki san koji ste sanjali, a koji vam je ostao upečatljiv. Snovi su čudesne pojave.

U njima nema skoro ničeg od ovoga sveta ili ako ima, onda je to podređeno nekim potpuno drugačijim zakonima koji vladaju samo u snovima. Ako pišete ovakvu temu, onda vam je sve dozvoljeno.

Možete da pišete o čemu god želite, možete da pustite mašti na volju i stvorite potpuno nove svetove i odnose u njima. U snu možete otići na Mesec ili na neku sasvim novu, neotkrivenu planetu. U snu možete biti svemogući čarobnjak i možete promeniti sve ono što vam se ne dopada u realnom svetu. Opišite to.

Loading...

Snovi mogu biti i loši i strašni. Možda želite da opisujete neku svoju noćnu moru? I to je dozvoljeno. Samo nemojte da bude previše jezivo jer će se nastavnik možda bojati da pročita!

S druge strane, sastav na temu “Moj san” možete pisati i kao sastav u kome ćete govoriti o onome o čemu maštate, o vašim željama, ambicijama, ciljevima. I ovakvi radovi pružaju mnogo mogućnosti.

Gotovo da nema čoveka koji nije izgovorio “kako bih voleo da…”. E, pa, samo napred, razmahnite se i iznesite sve ono što nikada do sada niste izgovorili naglas. Probajte da definišete svoje potajne želje, iščekivanja, nadanja.

Evo nekih primera.

Primer 1

Svako od nas ima neki svoj san, neku svoju želju, cilj ili ambiciju. Dok smo deca fasciniraju nas mnoge stvari i kako odrastamo mi se trudimo da ih dostignemo i ostvarimo. Neki snovi i težnje ostaju netaknuti čak i kada porastemo i mi se i dalje trudimo da ih ostvarimo. Neki snovi budu zaboravljeni i prežaljeni.

Veoma je važno imati san ili cilj u svom životu jer ćemo jedino tako proživeti ovaj život najbolje što možemo i bićemo motivisani da se trudimo i naporno radimo kako bismo ga ostvarili.

Svi žele da budu uspešni i bogati. To je tako normalno. I ja sanjam o tome da postanem uspešan u oblasti koju odaberem da proučavam, iako sam i dalje neodlučan oko toga šta treba da upišem. Ipak, jedno znam. Šta god da odlučim, siguran sam da ću raditi vredno i da ću ostati fokusiran i da ću na kraju da postignem svoj cilj i napravim nešto veliko.

Loading...

Takođe, sanjam o tome da uradim nešto za svoju zemlju. U našoj zemlji ima puno problema kao što su siromaštvo, nepismenost i nedovoljno obrazovanje. Naša zemlja je nekada bila poznata po bogatoj kulturnoj baštini koja je sada zapostavljena i ruinirana.

Stopa kriminala u zemlji je u porastu, a tu su i razni drugi problemi. Iako postoji puno neodstataka u našem političkom sistemu koji su dovodili do ovih problema, ne možemo baš za sve da krivimo vlasti.

Svako od nas bi trebalo da doprinese borbi za razvoj zemlje. Svako treba da radi ono što najbolje ume, a ponekad treba da se bavi i sa više stvari koje mu idu od ruke, kako bi boljitak bio brži i osetniji.

Kada još malo porastem, verovatno ću se pridružiti nekoj nevladinoj organizaciji koja pomaže siromašnima ili nekoj drugoj ugroženoj grupaciji. Sanjam o tome da se iskorene siromaštvo, glad i društvene nejednakosti u našoj zemlji i daću sve od sebe da učinim nešto u tom pravcu. Ako se svi udružimo, verujem da možemo nešto lepo da napravimo.

Primer 2

S pravom je neko nekada rekao da čuda počinju da se događaju onda kada količinu energije koju trošimo na strahove počnemo da ulažemo u snove. Snovi su od suštinske važnosti za čoveka. Tek kada počnete da sanjate o velikim stvarima, iskreno, svim srcem, tada ćete i biti u mogućnosti da ih ostvarite.

Dok smo u školi, naš jedini san je da imamo dobre ocene, dobro društvo i da imamo podršku porodice. Nakon toga, san nam je da napravimo dobru karijeru i da radimo ono što volimo.

Loading...

Kao i svi ostali i ja sam oduvek imao snove o svojoj karijeri. Maštam o tome da postanem poznati pisac i voleo bih da jednog dana napišem i objavim roman. Verbalna komunikacija mi nikada nije bila jača strana. Takav sam po prirodi. Ne volim da odgovorim ili da se pobunim čak i kada je neko neljubazan prema meni i kada mi kaže nešto što i nije tako lepo čuti.

U takvim situacijama obično odćutim. Nije da nisam u stanju da odgovorim, ne, ja samo biram da odćutim jer sam miroljubiv po prirodi i volim mir.

Pomalo sam introvertan i ne volim da se otvaram pred svima. Naravno, znam da nije dobro suzbijati svoja osećanja i emocije jer to dovodi do stresa i emocionalno vas iscrpljuje.

Uvek sam imao želju da se izderem i da se oslobodim ovakvih osećanja kad ostanem sam, a onda sam shvatio da je najbolji način pražnjenja zapisivanje. Počeo sam da pišem i shvatio sam da sam dobar u tome. Teško mi je da verbalno izrazim svoja osećanja, ali mi je lako da ih zapišem. Pisanje je za mene postalo način života.

Kada zapisujem i definišem svoja osećanja, onda se nekako osećam sređeno i neopterećeno. Pisanje je za mene postala prava strast i sada težim da ga pretvorim u svoju profesiju.

Pored opisivanja isečaka iz mog svakodnevnog života, volim da pišem i fikciju. Planiram da izdam uskoro zbirku priča ili roman. Moja porodica me podržava i zato se nadam da ću ostvariti svoj san.

Evo još jednog zanimljivog uvoda za vaš sastav “Moj san”.

Snovi igraju životnu ulogu u oblikovanju naše budućnosti. S pravom je rečeno: “Ako nešto možeš da zamisliš, onda to možeš i da postigneš i ostvariš; ako o nečemu sanjaš, onda to možeš i da pretočiš u realnost”. Prema tome, ako imate san, neko to bude vaš cilj, a vi radite vredno, trudite se i dajte sve od sebe kako biste ga ostvarili.

Sponzorisano:

Loading...