Moja baka – sastav iz srpskog

U tekstu koji sledi navešćemo vam nekoliko primera za sastav na temu “Moja baka”. Ovo su primeri radova za mlađi školski uzrast.

Bilo bi dobro da pročitate različite vrste radova, ali da na kraju napišete jedinstven i samostalan rad koji će biti vaša originalna priča i vaše unikatno iskustvo.

Primer 1

Ime moje bake je ______________. Ona ima 58 godina. Veoma je pravedna i istinoljubiva žena. Njena kosa je sada posedela, a nekada je imala crnu kosu. Pokazivala mi je fotografije iz njene mladosti i shvatila sam da mnogo ličim na nju kada je bila mlada. Volela bih da i ja u starosti budem vitalna i puna energije kao ona.

Loading...

Baka je vrlo pričljiva osoba. Neprestano nešto čavrlja sa mojom mamom ili tatom, a kada nema s kim, onda ume da popriča i sa televizijskim voditeljima ili glumcima iz njene omiljene TV serije.

Stalno gleda televiziju i skoro da zna sve što se zbiva na estradi. Kada joj dođu komšinice, ponekad igraju karte. Pošto pravi odličan liker od višanja, ponekad ih posluži, pa se tada još više raspričaju i smejulje.

Vrlo je uviđavna prema mojoj mami i kada mama ima puno posla ona joj se uvek nađe i pomogne u granicama svoje moći. Voli da mesi pite i razvija domaće kore. Znam da u životu više nikada i nigde neću jesti takvu pitu sa sirom kakvu pravi moja baka. Vrhunska je kuvarica, zaista!

O domaćoj supi neću ni da vam govorim. To je čudo! To je lek! Ima neke svoje tajne sastojke koje nikom ne želi da otkrije (mada mislim da je mojoj mami ispričala).

Ponekad volim da izvedem moju baku na kafu ili čaj kada se vraćamo sa pijace subotom ujutru. Ona je tada mnogo srećna jer ne izlazi puno, pa se raduje što je okružena mladim ljudima. Ponekad zajedno komentarišemo odevne komade lokalnih devojaka i žena i pomalo ogovaramo.

Moja baka je prava lafica. Bez nje bi moj život bio upola prazniji.

Primer 2

Mogao bih reći da je moja baka savršena žena. Ima 69 godina. Veoma je zdrava za svoje godine. Ustaje rano ujutru iz svog kreveta, otprilike oko pola šest. Uvek tako. Gotovo da možete sat da navijete po njoj.

Loading...

Baka je, inače, veoma obrazovana žena. Nekada je radila kao profesor geografije. Od kada je u penziji posvetila se čitanju raznih putopisa i gledanju kanala sa putopisnim sadržajima. Nedavno sam je naučio da koristi internet. Poklonili smo joj moj stari lap-top i sada može da surfuje po celom svetu.

Planiram da joj pokažem kako funkcioniše Google map, tako da ubuduće može virtuelno da šeta ulicama omiljenih gradova.

Dok je bila mlada dosta je putovala. Ima puno fotografija koje mi ponekad pokazuje, objašnjavajući mi zašto su ta mesta važna. Dok se priseća minulih srećnih dana, ponekad joj vidim i suze u očima. Naročito kada naiđemo na fotografije nje i deke iz mladosti, jer deka više nije među nama.

Dok sam bio mlađi, bila je vrlo stroga prema meni. Uvek me je podsećala na moje obaveze prema školi, a ponekad je i sedela sa mnom dok učim. Hvala joj na tome jer se njen trud isplatio, a ja sada imam dobre radne navike i odličan sam učenik. Možda ću čak nastaviti njenim stopama i upisati geografiju ili turizam.

Kad god imam neku nedoumicu volim da se posavetujem sa njom. Ona je mudra i iskusna žena, koja je svašta videla i doživela. Gotovo nikad ne sumnjam u njenu procenu ili sud. I zaista, na kraju se uvek ispostavi da je u pravu. Ipak, ponekad moram i da udarim glavom o zid, kako bih se sam učio na sopstvenim greškama! I to je neophodno – kaže ona!

Loading...

Sačuvaću baku u svom srcu, zauvek. Ona je pravi dragulj mog detinjstva i moje mladosti.

Primer 3

Moja baka je žena dobrih navika. Ima 61 godinu. Ustaje rano i čim vidi da smo i mi budni, tera nas na umivanje. Dok mi završimo obaveze u kupatilu, doručak nas već čeka na stolu. Sve to ona radi brzo iz jednog jedinog razloga – da bismo što pre seli da učimo.

Baka je završila samo osnovnu školu i nije mogla da nastavi školovanje zbog toga što potiče iz siromašne porodice. Zbog toga joj je stalo da mi budemo dobri đaci. Ona veoma ceni obrazovanje i misli da je to osnova za budući srećan i normalan život.

Kada nas pošalje u školu, posvećuje se svojim svakodnevnim aktivnostima. Opere sudove, pristavi ručak, a zatim prošeta do crkve. Baka je veoma religiozna. Skoro svakodnevno odlazi do obližnje crkve i pomoli se za zdravlje svih nas.

Do podneva završava sa svim svojim obavezama i čeka deku da se vrati iz svoje redovne jutarnje šetnje. Onda popiju zajedno čaj i komentarišu članke u novinama. I pored televizije imaju naviku da kupuju dnevne novine.

Moji roditelji mnogo vole baku. Ona je tatina mama, ali je i snaha, odnosno moja mama voli kao da je njena rođena. Pre svega je poštuje i zahvalna joj je zbog toga što joj je puno pomogla u našem odrastanju, pošto mama naporno radi u banci, od jutra do mraka.

Primer 4

Ima li ičeg lepšeg od toga da imate baku i deku na selu? Verujte mi da nema! Znam mnogo svojih drugara kojima su bake u gradu i oni nikada nisu iskusili nijednu seosku avanturu. Ja sam ponosan zbog toga što imam svoje selo i svoju baku na selu.

Kada se moj tata zaposlio, došao je u grad, upoznao moju mamu i više se nikada nije vratio na selo. Znam da baka puno pati što ne može da viđa svakodnevno svog sina, ali zbog toga mi idemo često u posetu. Tačnije, kad god možemo, jer i ne živimo baš tako blizu.

Baka i deka žive na planini i život im često nije lak. Zbog toga se ja trudim da za svaki raspust provedem s njima koliko god vremena mogu.

Moja baka je pravi heroj u mojim očima. Ono što ona uradi u toku samo jednog dana, mislim da ja nikada neću ni za deset godina. Ustane sa prvim petlovima. Umije se, začešlja se i sveže maramu oko glave. Obuče se toplo, pa ode da obiđe stoku. Trenutno čuvaju dve krave, od kojih jedna očekuje tele. To je uvek poseban događaj za nju.

Dok sam bio mlađi događalo se da se zateknem u selu u danima oko tog događaja. Baka je tada posebno srećna i uvek me je vodila u štalu da vidim telence u jaslama. Ja sam srećan što sam jedan od retkih u odeljenju koji je imao prilike da vidi živo tele. Čak sam više puta i vodio krave na ispašu.

Ali, da ne skrećem s teme! Baka nahrani krave i da im vodu, a potom ode do kokošarnika i izvede koke u dvorište. Tamo im da hranu i malo se porazgovara sa njima.

Potom uđe u kuću, opere ruke i umije se opet, pa zasuče rukave i pristavi doručak. U njenoj ostavi uvek ima svežih jaja, domaćeg kiselog mleka, projinog brašna, sira, kajmaka i venaca suve paprike koji vise sa tavanice.

Najviše volim kad mi baka spremi domaću kajganu sa slaninom, a posle toga, kao iznenađenje, iznese vruće krofne posute šećerom.

Moja baka je za mene prava junakinja i zaista, dok čitam ovo što sam napisao, imam utisak da prepričavam neki film, a verujte mi, sve je živa istina!

Sponzorisano:

Loading...