Moja budućnost – sastav iz srpskog

Pred vama su predlozi i primeri sastava na temu “Moja budućnost”. Budućnost je za svakoga od nas neizvesna jer niko još uvek nije pronašao mašinu za predviđanje budućih vremena.

Na sopstvenu budućnost, ipak, možemo pomalo uticati, tako što ćemo slušati starije i iskusnije ljude i tako što ćemo vredno i strpljivo raditi na sebi. Naravno, poželjno je i pomalo sanjati i maštati.

Primer 1

Svako ima svoje planove, želje, stremljenja. Bilo da žele da postanu naučnici i otkriju nova i zapanjujuća otkrića, ili da postanu poznati i najbolje plaćeni košarkaši, svi imaju snove o svojoj budućnosti. I ja imam snove o budućnosti, baš kao i svi drugi – snove o lepom životu, sa puno para, putovanja i dobrih prijatelja. I ja ću uraditi sve što treba da bih to postigao.

Loading...

Fakultet je prvi korak ka ostvarenju mojih snova o boljoj budućnosti. Trenutno idem u srednju školu. Dajem sve od sebe kako bih održao dobre i visoke ocene jer znam da će mi one pomoći da upišem fakultet.

Planiram da upišem Univerzitet u Beogradu i da steknem diplomu iz biologije, a potom da nastavim školovanje i upišem master i doktorske studije iz molekularne biologije. Kada budem završio sve to, imaću oko 28 godina, pa verujem da će se sve ovo isplatiti.

Nakon doktoriranja, voleo bih da se zaposlim u nekom institutu ili istraživačkom centru.

Kada je u pitanju privatni život i vreme koje provodim van posla, sanjam o tome da kupim veliku kuću ili stan, da se oženim i da zasnujem porodicu. Voleo bih da imam sina koji će nastaviti moju lozu.

Kao što vidite, imam velike planove o budućnosti. Zaista želim da postanem neko i nešto, a ne da se tek tako predam monotonom toku života. Imam veliki strah od neuspeha i neću dozvoliti da mi se to dogodi. Moji roditelji takođe imaju velika očekivanja od mene i smatraju da mogu dosta toga da postignem.

Primer 2

Da li ste ikada razmišljali o tome kako bi bilo dobro da svako od nas može do tančina da isplanira sopstvenu budućnost koja će se ostvariti i biti baš onakva kakvu želimo dok smo klinci? Naravno, kada bi svi mogli to da učine, svi bi bili milijarderi!

Međutim, to nije moguće jer je lepota života upravo u neizvesnosti! Ja imam nekoliko različitih ideja o tome kako bi moja budućnost mogla da izgleda, odnosno, kakvu budućnost želim za sebe. Moja budućnost će uglavnom zavisiti od onoga što se bude dešavalo posle fakulteta, a sve do tada je gotovo izvesno.

Loading...

Evo kako bih ja želeo da moja budućnost izgleda.

Voleo bih da nakon osmog razreda upišem školu koju želim, odnosno smer koji mislim da mi leži. To je filološki smer u našoj gimnaziji. Od malena volim strane jezike i jezik uopšte, a uz to mislim da sam talentovan za društvene nauke jer sam znatiželjan, ljubopitljiv i otvoren za sve novo. Na filološkom smeru bih mogao da usavršim svoj engleski koji učim još od prvog razreda osnovne škole, kao i nemački koji učim od petog razreda.

Uz to, učiću fakultativno i španski ili italijanski. Smatram da u gimnaziji mogu da steknem dobre osnove za široko obrazovanje, jer smatram da samo dobro informisan čovek i neko ko ima uvida u više različitih oblasti života, može sebe da nazove intelektualcem.

Moja velika ljubav su istraživanja drugih naroda i kultura. Zbog toga bih voleo da se bavim izučavanjem antropologije, etnologije, geografije i istorije. Dosta me privlači Filozofski fakultet, ali nisam siguran da ću to upisati zbog toga što smerovi poput antropologije i etnologije u našoj zemlji nemaju dobru perspektivu kada je zaposlenje u pitanju. Zbog toga ću najverovatnije otići na turizam.

Smatram da na ovom fakultetu mogu dosta toga da naučim, a ujedno će mi na tom fakultetu značiti i strani jezici koje ću do tada dobro poznavati. Pošto putovanja smatram najboljim ulaganjem u sebe, gledaću da spojim lepo i korisno. Voleo bih da neko vreme radim posao turističkog vodiča, kako bih proputovao i upoznao što više ljudi.

Loading...

Takođe, voleo bih da svoje postdiplomske studije završim u nekoj stranoj zemlji u okviru razmene studenata. Bilo bi dobro da svoja izučavanja usmerim ka menadžmentu u turizmu. Tako ću biti u prilici da svoju profesionalnu praksu obavljam u raznim velikim hotelima, kako kod nas, tako i u inostranstvu.

Pretpostavljam da je to moguće i da nije veliki problem početi od mesta recepcionera, a onda napredovati na toj lestvici.

Smatram da budućnost zavisi isključivo od nas samih i da samo čvrsta odluka i naporan rad mogu da te dovedu do uspeha. Najvećim uspehom smatram život u kome osoba voli ono što radi i sa radošću prihvata sve izazove.

Primer 3

Živite po sopstvenim merilima, idite u susret svojim snovima i pratite sopstvene strasti! Ova izreka zaista implicira pravi način i pravi put kojim možemo dostići budućnost kakvu želimo.

Ali, da li je to baš tako lako? Jednostavno je reći, nije tako lako ostvariti!

Ovaj život je prolazan, kao i sve u njemu. Bezbrižnost koju sada kao tinejdžeri osećamo, uskoro će zameniti brige, koje će se sa godinama povećavati. Mi s nestrpljenjem iščekujemo buduće dane, smatrajući da će se lepa budućnost dogoditi sama od sebe, a ne shvatamo da radost života moramo sami da stvaramo.

Ja imam cilj, a da li ću stići do njega zavisi u najvećoj meri od mene same. Da bih upisala željenu školu moram imati dobre ocene, a da bih imala dobre ocene, moram da “zagrejem stolicu”. Kada upišem srednju školu, moram takođe da budem dobar đak i postignem odličan uspeh kako bih upisala željeni fakultet.

Dakle, rad, rad i samo rad! A gde je tu život i gde je tu mladost? Mislim da se život svakako dešava i da uvek ima vremena za sve samo ako se čovek dobro organizuje. Dan je dug, spavaću manje, učiću i izlaziću sa društvom.

Kada jednog dana prođe sve i kada se nađeš u srednjim ili poodmaklim godinama, biće ti žao ako nisi svoje najlepše dane mladosti provodio onako kako si želeo. Tužno je nemati uspomene iz srednjoškolskih dana. Zbog toga ću se truditi da ne ispustim nijedan trenutak svog života i da svaki proživim u potpunosti.

Nadam se da ću upisati fakultet koji želim. Svesna sam da ni posle završetka fakulteta niko ne garantuje da ću odmah raditi posao koji želim i volim, ali ću se potruditi da budem uporna i tvrdoglava kada su u pitanju moji snovi i njihovo ostvarenje.

Niko ne može da predvidi svoju budućnost jer je to skoro pa nemoguće. Zbog toga treba proživeti svaki dan do maksimuma, ali treba pomalo i razmišljati unapred i potajno planirati svaki sledeći korak.

Sponzorisano:

Loading...