Moja mama – sastav iz srpskog

Pisati sastav na temu “Moja mama” je neizostavni deo provere različitih učeničkih sposobnosti na časovima maternjeg jezika. Pišući sastav na ovu temu učenik ima prilike da jasno izrazi svoja osećanja prema svom roditelju, da opiše svoju majku iz jednog specifičnog ugla koji je uslovljen bliskošću i vezanošću koja je prisutna u najranijem detinjstvu i da proba da osvesti sopstvena sagledavanja uloge te osobe u svom životu.

Pregledajući ovakve sastave i ocenjujući ih, nastavnici su u stanju da provere u kojoj je meri učenik osposobljen da jasno i precizno iznosi i definiše svoja osećanja, kao i da li je emocionalna inteligencija tog učenika na srazmernom nivou u odnosu na uzrast.

Sastav na temu “Moja mama” se može davati u skoro svim nižim razredima osnovne škole, ali ni u starijim razredima nije na odmet, s obzirom na to da se u ranim tinejdžerskim godinama perspektiva menja i da obično tada nastupaju prvi konflikti, borba sa autoritetima, pokušaj izlaska iz okvira primarne porodice, itd.

Baš u tim trenucima je potrebno valjano sagledati ulogu majke u nečijem životu i istaći važnost skladnog odnosa ispunjenog pre svega ljubavlju, ali i poštovanjem i brigom koje treba da budu obostrane reakcije.

Loading...

Kada pišete sastav na temu “Moja majka” potrebno je da se, pre svega, koncentrišete i poređate u “svojoj glavi” sve ono što inače svakodnevno osećate i mislite, a što nikada niste imali prilike da postupno obrazložite i navedete. Osećanja prema ženi koja vas je rodila su jedna od najdubljih osećanja koje osoba može da ima i koja su, svakako, potpuno jedinstvena i nesamerljiva u odnosu na druge vrste osećanja koje čovek tokom života iskusi.

Ponekad je dobro da, pišući ovakav sastav, probate da se izmaknete, da izađete iz svakodnevnog toka i da tu osobu koja vam je neprestano pred očima, opišete potpuno objektivno, kao da je ona neki poznanik ili komšinica koju dobro poznajete. Verujte da ćete na ovaj način doći do mnogih interesantnih zapažanja.

Dakle, probajte na trenutak da budete maksimalno objektivni i da posmatrate majku sa izvesne distance.

Na taj način ćete postići dinamiku u svom izlaganju, a ujedno ćete doneti i razne misaone slojeve u svom radu.

Svoj rad možete započeti i iznošenjem univerzalnih istina o majci kao biću bez kojeg svet ne bi ni postojao. Možete se osloniti na mnoge lepe izvore, citate, pa i stihove kojih ima tako mnogo jer je ova tema oduvek bila izvor inspiracije mnogim umetnicima.

Mi ćemo vam navesti nekoliko primera sastava na temu “Moja mama”. U zavisnosti od vašeg uzrasta i ličnih afiniteta, možete se poslužiti nekim od primera, ali isključivo kao okvirnim šablonima koje ćete vi oplemeniti sopstvenim mislima, osećanjima i zapažanjima.

Ovakvi sastavi se pišu iz sopstvenog srca, iz sopstvenih iskustava i doživljaja, pa se i ne očekuje da bukvalno prepišete naše primere na nekom od budućih pismenih zadataka.

Primer 1

Loading...

Na svetu nema ničeg boljeg i lepšeg od majke, od njene ljubavi i brige o nama. Majka je najdragocenija osoba u svačijem životu i ljubav prema njoj ne možemo nikada u potpunosti i u celosti opisati samo rečima. Naravno, reči nam mogu poslužiti da opišemo makar neke dragocene trenutke koje smo proveli sa našom mamom.

Mama je najlepša i najbrižnija osoba u našim životima. Ona brine u svakom trenutku o svim našim potrebnama bez ikakve zadrške. Svakog jutra, ona nas tiho poziva da se probudimo i ustanemo iz kreveta, a tokom noći priča nam divne priče kako bismo se uspavali i spavali mirnim snom.

Mama nam pomaže da se pripremimo za školu tako što nam posluži kvalitetan doručak i pošalje nam užinu kako bismo je gricnuli za vreme velikog odmora.

Uvek nas dočekuje na vratima kuće kada se vraćamo iz škole. Onda nam pomaže da uradimo domaći zadatak.

Ne bismo mogli da zamislimo kakav bi nam život bio bez mame. Ona je najdragocenije blago koje moramo da sačuvamo kroz veliki deo našeg života.

Loading...

Primer 2

Uloga mame u mom životu je potpuno drugačija i najdragocenija od svih drugih kojih trenutno mogu da se setim.

Moja mama me iskreno voli i čuva svakoga trenutka čitavog dana. Uvek imam osećaj da je pored mene, čak i kada sam u školi ili na treningu.

Mama nikada ne traži ništa za uzvrat, a voli me nesebičnom ljubavlju. Njeno srce je uvek otvoreno za mene. I ja mamu volim i brižan sam prema njoj, ali se moja ljubav nikada ne može uporediti sa njenom. Njena ljubav je ogromna kao najveći okean i kao čitava vasiona.

Moja mama je jedinstvena. U celom mom životu, u celom mom univerzumu, ona je živa boginja koja uvek ublaži svaku moju tugu i svaki moj bol.

Ona je ta koja provodi besane noći kada sam bolestan ili kada imam temperaturu. Ona se raduje kada sam i ja radostan. Slavi svaki moj uspeh, a tuguje sa mnom kada sam nesrećan.

Moja mama je moj prvi učitelj jer me je naučila da hrabro koračam kroz život.

Od mame sam naučio da budem disciplinovan i odgovoran, da poštujem svoju porodicu i svoje drugare.

Primer 3

Moja mama je najvažnija osoba u mom životu. Zapravo, majka je najvažnija osoba u svačijem životu. Barem bi tako trebalo da bude. Ona nas neguje i odgaja od samog našeg nastanka, pa dokle god je živa. Nosi nas 9 meseci ispod svog srca, prolazi kroz mnoge neugodnosti, pa i bolove, ali se unapred raduje i srećna je kada postanemo vidljivi deo njenog života.

Svaka osoba koja ima majku u svom životu je zaista srećna i blagoslovena osoba, jer nije svako te sreće.

Moja mama je vrlo obična žena. Ona nikad ne pretpostavlja svoju sreću i zadovoljstvo ispred svoje dece. Uvek se interesuje za svaku našu aktivnost i voli da se smeje sa nama kad god je nešto smešno. Ima nesebičnu dušu i blago srce puno ljubavi i brige. Ona je žena sa jakom voljom i snagom koja nas uvek uči kako da se suočimo sa najtežim izazovima života. Inspiriše nas da postignemo dobre stvari tako što ćemo prevazići sve poteškoće koje nam se nalaze na putu.

Mama je prvi, najvažniji i najbolji prijatelj u mom životu. Niko ne može da bude iskren kao ona. Mama je uvek uz mene i u dobrim i u lošim trenucima. Mislim da me mama voli i čuva možda i više nego što zaslužujem!

Imam utisak da moja mama uvek sve zna i da skoro nikad ne uspevam da je slažem. Ona prepoznaje sve razloge zbog kojih sam ponekad srećan, a ponekad tužan.

Između majke i njene dece postoji jedna posebna veza koja se nikada ne prekida. Mislim da i kada ostari i kada ja budem vodio računa o njoj, da to nikad neće biti dovoljno da joj uzvratim za sve ono što je ona učinila za mene!

Sponzorisano:

Loading...