Top 10 najveći vulkani na svetu

Vulkani su oduvek fascinirali čoveka, ali i izazivali strah u njemu. Moć vulkana je toliko velika da samo jedna erupcija može da uništi celu oblast, grad, državu, svet. Zato se čovek oduvek moli u sebi da vulkan koji se nalazi u njegovoj neposrednoj blizini ne postane aktivan i ne uništi sve pred sobom.

Sa druge strane, vulkani su jedna od omiljenih turističkih atrakcija i bude veliku zainteresovanost, naročito kod onih koji nisu imali priliku da vide kako izgleda jedan vulkan.

Poznato je da postoje vulkani koji su aktivni i koji prete svakoga časa da unište sve pred sobom, ali mnogo više je onih koji su ugašeni i koji se najverovatnije narednih nekoliko stotina godina pa i više neće aktivirati. Sve u svemu, nema sumnje da su vulkani jedno od najvećih čuda prirode, te zato ne mogu nikoga da ostave ravnodušnim.

Vulkani su stvoreni od slojeva lave, a najčešće se izdižu sa morskog dna. Mnogi od njih se i dan danas kriju u ogromnim dubinama mora i okeana. Međutim, postoje i brojna ostrva, poznata turistička izletišta, koja su zapravo ništa drugo nego vulkanska ostrva.

Loading...

U ovom tekstu ćete imati priliku da se upoznate sa najvećim vulkanima na zemlji. Predstavićemo vam deset vulkana koji se izdvajaju kao najveći i najmoćniji. Reći ćemo vam njihove karakteristike, kao i to da li se radi o aktivnom vulkanu ili je u pitanju samo ugašeni vulkan koji ne predstavlja opasnost.

Sve u svemu, ako ste zainteresovani za prirodne pojave i misterije u prirodi, onda će vam ovaj tekst itekako biti interesantan.

Top 10 najveći vulkani na svetu

1.Masiv Tamu. Krenućemo od najvećeg vulkana na našoj planeti, a to je Masiv Tamu.

Ovaj vulkan je otkriven tek u nedalekoj prošlosti, tačnije 2013. godine, a nalazi se na samom dnu Tihog okeana.

Masiv Tamu vulkan ima ogromnu zapreminu, te se smatra većim od bilo kog drugog vulkana na zemlji.

Ipak, njegova visina nije nešto velika, te iznosi svega oko 4 kilometra. Ukoliko se pitate da li postoji opasnost od erupcija ovog vulkana, imamo dobru vest za vas. Vulkan Masiv Tamu je ugašen, a poslednju erupciju je imao otprilike pre 144 miliona godina, tako da nema razloga za brigu.

Sve u svemu, ovaj vulkan je jedno od najvećih svetskih i prirodnih čuda, te se još uvek proučava i istražuje.

Loading...

2.Mauna Loa. Drugi po redu vulkan koji se ističe svojom zapreminom jeste vulkan Mauna Loa, koji se nalazi na havajskim ostrvima, tačnije na Velikom ostrvu. Naime, postoji 5 vulkana na Havajima koji su živi, tako da je Mauna Loa jedan od njih. Zapremina ovog vulkana iznosi čak 40 000 km3. Ovaj vulkan je poslednji put eruptirao 1984. godine, ali on povremeno još uvek izbacuje lavu.

3.Kilimandžaro. Kilimandžaro je najveći afrički vulkan, a ujedno i jedan od najvećih vulkana na svetu, sa zapreminom od 4 800 km3. Zapravo, ovaj ogromni vulkan sastoji se od tri manja vulkana, ali na svu sreću oni spadaju u red takozvanih uspavanih vulkana. Kada je u pitanju poslednja erupcija ovog vulkana, ona je bila pre oko čak 360 000 godina.

4.Sijera Negra. Još jedan u nizu najvećih vulkana na svetu je i Sijera Negra, koja pripada Galapagos arhipelagu. Zapremina ovog vulkana iznosi 580 km3. Ovaj vulkan je aktivan, a poslednju erupciju je imao 2005. godine.

5.Ičinski. Stigli smo i do vulkana koji pripada Rusiji, a on se nalazi na poluostrvu Kamčatka i naziva se Ičinski. Zapremina ovog vulkana iznosi 450 km3. Radi se o aktivnom stratovulkanu, preko kojeg se nalaze glečeri ali i slojevi lave. U nekoliko poslednjih hiljada godina Ičinski je eruptirao više puta, a tragovi tih erupcija još uvek se nalaze u dolini ispod samog vulkana.

6.Ključevskaja Sopka. Pored vulkana Ičinski, treba spomenuti još jedan aktivan vulkan na poluostrvu Kamčatka, a to je vulkan Ključevskaja Sopka. Ovo je najviši vulkan ovog poluostrva, a njegova visina iznosi 4 750 metara. Ovaj vulkan se nalazi na UNESCO listi prirodnih dobara.

7.Popokatepetl. Među najveće i najrazornije vulkane svrstaćemo i Popokatepetl, koji se nalazi u Meksiku. Ovaj vulkan ima visinu od 5 450 metara, a u pitanju je aktivni vulkan. On povremeno izbacuje veće količine usijanog kamenja, pare i pepela. Ipak, poslednja velika erupcija ovog vulkana bila je 1947. godine.

Loading...

8.Akonkagva. Akonkagva je još jedan od vulkana smeštenih u Južnoj Americi, odnosno u Andima. On ima visinu od čak 6 962 metra, zbog čega se smatra najvišim vulkanom na svetu. Osim toga, ovaj vulkan se izdvaja i kao najviši vrh u celoj Južnoj Americi. Na svu sreću, ovaj vulkan više nije aktivan.

9.Misti. Misti je stratovulkan koji se nalazi na jugu Perua i ima visinu od čak 5 822 metra. To je još jedan od vulkana smeštenih u Andima, a poslednju veliku erupciju je imao 1784. godine. Ipak, ovaj vulkan se svrstava u aktivne vulkane i ima tri velika kratera.

10.Kilauea. Za kraj ćemo svakako spomenuti vulkan Kilauea koji je jedan od trenutno veoma aktivnih vulkana na Havajima. Kilauea se nalazi na najvećem ostrvu ovog arhipelaga. Ovaj vulkan se nalazi na visini od 1 247 metara, a aktivan je već više od 30 godina, pa povremeno izbacuje velike količine lave. Ovaj vulkan je nedavno uništio veliki deo ostrva i izazvao veliku katastrofu svojim snažnim erupcijama. Trenutno na Havajima vlada vanredna situacija i evakuacije su u toku, jer ovaj vulkan preti da uništi sve pred sobom.

Kao što ste mogli videti, najviše vulkana, naročito onih aktivnih, nalazi se na američkom kontinentu. Mi smo izdvojili nekoliko vulkana koji su smešteni u Andima Južne Amerike, ali isto tako i vulkane Havajskih ostrva u Tihom okeanu.

Smatra se da se danas u takozvanom Vatrenom pojasu Pacifika nalazi 40% svih najvećih vulkana sveta.

Treba spomenuti i Sredozemnu vulkansku oblast, u kojoj su vulkani Vezuv i Etna bili veoma aktivni tokom istorije. Kada je reč o Africi, spomenuli smo vulkan Kilimandžaro, a tu je svakako i vulkan Kenija, ali oba ova vulkana su ugašena i danas predstavljaju jedne od najviših planinskih vrhova u celom svetu. Vulkani postoje svakako i u Indijskom, ali i u Atlantskom okeanu.

Nadamo se da smo uspeli da probudimo vašu pažnju i da vam dočaramo kako to izgledaju najveći vulkani na svetu. Nema sumnje da su vulkani oduvek predstavljali jedno od najvećih čuda prirode, a tako je i danas.

Sponzorisano:

Loading...