Pismeni sastav o sebi

Da li znate kako da napišete sastav o sebi? Šta fraza “kažite nešto o sebi” zapravo znači? Stalno se suočavamo sa ovim pitanjem – na razgovorima za posao, na sastancima, u razgovoru sa novim poznanicima, kada upoznajemo nove kolege i sl.

Koristimo ovu frazu kada se raspitujemo o tuđem životu, ali kakve informacije treba da pružimo kada nam se to pitanje postavi?

Jedna je stvar razgovarati o tome, ali je mnogo teže baviti se time kada se od vas traži da napišete sastav o sebi.

Očigledno je da imate mnogo pitanja za sebe na pameti i čim počnete da pokušavate da odgovorite na njih, ona postaju previše zbrkana i razbacana i potpuno vam ponestane ideja.

Loading...

Međutim, zadatak pisanja narativnog sastava o sebi nije tako težak ukoliko pratite naše jednostavne savete. Hajde da probamo da naučimo kako da pišemo o sebi!

Kako da započnete sastav o sebi – uvod

Glavno pitanje u ovom posebnom diskursu pisanja je kako započeti pisanje o sebi. Odlična početna zamisao bi bila da shvatite ko je vaš čitalac i koja je svrha vašeg pisanja.

Dakle, dobar uvodni paragraf za sastav o sebi treba da služi da privuče pažnju. Ubedite ljude da je vaš sastav vredan čitanja, a da je vaša ličnost toliko fascinantna da je apsolutno treba upoznati.

Evo nekoliko saveta o tome kako da se predstavite u sastavu. Jedan od saveta jeste da počnete sa nekim osnovnim informacijama o sebi (ime, starost, obrazovanje, porodica, mesto stanovanja, itd.).

Ipak, kada pomislite koliko su sastava vaši nastavnici pročitali do sada, shvatićete da ovaj tradicionalni način započinjanja sastava nije nužno najpametniji.

Zapamtite, morate od samog početka da impresionirate i učinite da vaši čitaoci budu zainteresovani da dalje čitaju vaš sastav.

Razmislite o atmosferi koju želite da prenesete u svom sastavu – ona će nametnuti sveukupnu svrhu teksta.

Loading...

Dakle, ako sastav pišete kako biste se prijavili za dalje školovanje u nekoj prestižnoj instituciji, onda se usredsredite na situaciju i događaj koji ocrtava vašu ličnost i pokazuje vaše najjače strane, vaša interesovanja i vaše lične osobine.

Kako pisati o sebi – razrada

Da biste napisali zaista dobar sastav, morate da pokažete veštinu predstavljanja i morate da zvučite kao samouverena osoba.

Glavna tajna pisanja o sebi nije samohvalisanje. Normalno je da želiš da drugi znaju koliko si neverovatan, ali moraš biti oprezan da ne budeš arogantan.

Za ljude koji nikada ranije nisu radili ništa slično, to može biti najveći izazov. Potrebno je da naučite kako da hodate po toj tankoj liniji koja definiše način kako da opišete sebe u sastavu.

Pisanje sastava o sebi znači biti pripovedač. Nemojte se stideti da govorite o sebi. Neka bude očaravajuće. Pokušajte da ostavite pozitivan utisak na čitaoce.

Razmislite o priči iz vašeg života koja prikazuje vaše dobre osobine i upravite se prema njoj. Kakav je bio sukob u toj situaciji? Kako ste se nosili sa tim? Koje pozitivne osobine vaše ličnosti su vam pomogle da pobedite? Da li ste napravili greške i kako ste ih popravili? Isprobajte i videćete!

Loading...

Ukratko, ovde su uopštene ideje koje treba uključiti u vaš sastav o sebi:

 • u zavisnosti od teme, uključite neke kratke informacije o sebi (vaše talente, obrazovanje, ciljeve, itd.);
 • odredite poruku koju želite da prenesete svojim sastavom;
 • odredite jednu specifičnu stvar na koju ćete se fokusirati;
 • izbegavajte generalizovanje, pokušajte da ubacite jedinstvene detalje;
 • nemojte koristiti svoj sastav kao priliku da se hvalite, već zvučite sigurno, sa puno samopouzdanja, tako da čitaoci razumeju da ste svesni svoje vrednosti, ali da se ne pravite važni;
 • izaberite temu, fokusirajte se na situaciju u kojoj morate prevazići sve prepreke i rešiti određene probleme koristeći svoje veštine i sposobnosti;
 • fokusirajte se na jednu temu, ne pokušavajte da pokrijete previše stvari i da odlazite u digresije jer će to samo zbuniti čitaoca;
 • izaberite kompleksnu temu, ne bojte se da prikažete kakvu ste borbu vodili i kako ste imali težak izbor;
 • pokažite da niste savršeni, ali da i dalje radite najbolje što možete;
 • zapamtite ograničenje kada je u pitanju broj reči (ako vam je tako zadato);
 • važno je da započnete priču “in medias res”, u suprotnom rizikujete da samo popunjavate prazne redove, a da nikako ne dolazite do glavne radnje;
 • dodajte jasne i realistične detalje svojoj priči;
 • napravite spisak detalja, pa u procesu pisanja izaberite najbolje koje ćete dodati;
 • učinite tok priče dinamičnim jer ne želite da vaši čitaoci izgube interesovanje u toku čitanja.

Mnogi ljudi su frustrirani kada se od njih zatraži da pišu o sebi. Zato pisanje sastava o sebi izgleda još komplikovanije. Mi smatramo da to ne mora biti tako!

Kako da završite sastav o sebi – zaključak

Do ove tačke izgleda da je sve ono što je važno već ušlo u sastav, osim poslednje stvari – zaključka. Vi očigledno želite da znate kako da okončate vaš sastav? Da biste napisali sastav o sebi sa snažnim zaključkom, morate koristiti svoje supersile i spisateljske moći.

Završni deo igra važnu ulogu u sastavu, a možda je još i važniji nego razrada. Zašto? Vrlo često nastavnik čita uvod i zaključak sastava i samo preleti preko razrade.

Kada završite sa svojim pasusima razrade, možete napraviti blagi prelaz tako da čitaoci shvate da se kreću prema završnom delu. Ako vaš sastav ima tezu, jasno određenu suštinu, onda se fokusirajte na rezultate koje ste dobili. Na primer, šta vas je naučila situacija koju ste opisali…

Vaš zaključak može imati neku emocionalnu crtu, ali nemojte to preterano koristiti. Razmislite o osećanju koje želite da čitaoci dožive i pokušajte da ga dočarate. Nemojte da pišete predugačak i detaljan zaključak, već ostavite da čitaoci požele još.

U redovima iza nas pokušali smo da vam u najkraćem pomognemo u pisanju sastava o sebi. Naravno, ovo su samo neke od mogućnosti i sastav o sebi ne mora da izgleda ovako kao što smo opisali. Svako može da ima svoju zamisao jer je svako od nas poseban i jedinstven.

Neki učenici vole da pišu jednostavne sastave i vole da budu konkretni i tačni. Neki, pak, učenici vole da budu kreativni i lirični, pa pišu sastave koji ne liče na druge i trude se da budu originalni i drugačiji.

Zbog toga ćemo vam navesti jedan primer neobičnog sastava na ovu temu. Uživajte!

Primer

Hvaliti sebe je lako, ali pisati o sebi – iskreno, prilično je teško. Obećavam da ću biti iskren koliko mogu.

Pozdravljam vas iz svog sveta i dozvoliću vam da zavirite u pravog mene! Mlad sam i imam šarm koji dolazi uz mladost. Treba mi još malo, pa da dostignem vrhunac šarmantnosti. Srećan sam i lako se krećem po svim stazama, tako da su i svi oko mene srećni i nemam nekih velikih nesuglasica. Jesam li pošten? O, da! Jesam. Lažem pošteno, lepo i kao što vidite zabavan sam.

Volim široke livade i sjajne sunčane dane i volim plesati veselo na kiši.

Cvrkut ptica ulepša mi dan.

Volim kad sam slobodan, bez ijedne brige na svetu. Mada nisam sebičan, moglo bi se reći da više uživam kada sam sam nego u društvu. Naročito ne u društvu smrknutih osoba.

Vodim jednostavan život i moj moto je da ostanem srećan i da donesem sreću svima onima koje dodirnem.

Ne volim ljude koji su grubi i koji povređuju druge.

Ja volim nežnost koja može odagnati svu tamu.

Jednog dana ću ostariti i umreti, ali se nadam da ću mnoge ljude nasmešiti pre toga dana.

Sponzorisano:

Loading...