Polazak u vrtić – stres i za dete i za roditelje

Mnogi roditelji nisu ni svesni koliko polazak u vrtić utiče na njihovo dete.

Nije samo za roditelje promene, već je promena i za decu,jer dotadašnji način života se potpuno menja.

Sve je drugačije deca se uče novim obavezama, a osim što dete treba da se navikne na novu sredinu ni roditeljima nije lako.

Naime, privatni vrtići, pa i državni prilika su kakva j za roditelje neprocenjiva ako nemaju ko da im čuva dete. Iako je period navikavanja najteži, sve dođe na svoje posle nekoliko dana ili posle dve nedelje.

Naravno, reakcije dece na novu sredinu su različite. Neka deca ne reagujuuopšte, već odmah private novo okruženje i drugare, a ima i one dece koja se teško naviknu na vaspitače i na novi način života. Nije samo deci potrebno vreme da se priviknu, već i roditeljima.

Posebno u situaciji kada treba da ostave uplakano dete u vrtiću. E u tim situacijama,veoma je teško ostati hladan i ne reagovati na dečije suze. A mora se tako uraditi.

U suprotnom, dete će primetiti emocije roditelja i onda sav trud oko privikavanja pada u vodu. A sigurni smo da to ne želite.

Pripremite svoje dete na promenu. Ako mislite da je pravo vreme da dete krene u vrtić, onda se konsultujte sa ostalim članovima porodice.

Usaglasite se oko polaska, jer kada dete primeti da su svi saglasni, shvatiće da je to dobra stvar za njega.

Takođe, roditelji moraju biti sigurni u svoju odluku, jer ako pokažu sumnjičavost, dete će to primetiti i onda će početi kod deteta da se javlja otpor.

Ako ste slabi na dečije suze i ako ne znate kako da prevaziđete privikavanje na vrtić, pokušajte da svoje reakcije ne pokazujete pred decom.

Naime, polazak u vrtić stres je i za dete i za roditelja, ali ne dopustite da dete manipuliše vama.

Pružite detetu potrebnu ljubav i pažnju!

Nemojte da se iznenadite ako vam se učini da je dete mirnije i da je drugačije ako ide u vrtić.

Psiholozi tvrde da se mnoga deca koja se nisu odvajala od roditelja polaskom u vrtić osećaju nesigurno i ne znaju šta se u tom period zbiva, zašto ne provode više vremena sa roditeljima

. U takvim situacijama potrebno je detetu što više pažnje posvetiti, jer će se vaš mališan tada osećati voljeno i neće mu se činiti da ste ga napustili.

Po dolasku iz vrtića provedite vreme sa svojom decom, pokažite mu da ga volite, odvedite dete u šetnju, kupite mu novu igračku, odvedite ga u park i igrajte se s njim.

Na ove načine ćete mu staviti do znanja da ga volite i da je sve što radite zapravo za njegovo dobro.

Polako će dete dobijati na samopouzdanju, a znaće da može da se osloni na vas u svakom trenutku, iako ga svakodnevno ostavljate u vrtiću.

Za pravilan razvoj dece nepohodno je da živi u harmoničnom i emotivno stabilnom okruženju.

Važno je da detetu pružite ljubav i da ga podržavate, jer će jedino tako da izraste u emotivno stabilnu osobu.