Pranje zuba – kako pravilno četkati zube?

Prije nego  što počnete sa četkanjem zuba, trebali biste upotrijebiti zubni konac. Zubni konac je od velike važnosti, ali često je zanemaren dio našeg oralnog zdravlja.

U početku može biti bolno i doći do krvarenja desni, pogotovo ako niste navikli da redovno čistite zube.

Čak ni četkice sa najtanjim vlaknima ne mogu doprijeti do svih površina zuba. Međuzubni prostori su mjesta na kojima će zubni konac najbolje pomoći i detaljno očistiti od naslaga ukoliko se bude koristio na pravilan način.

Ukoliko stvorite naviku da koristite zubni konac i pravilno četkate zube, potreba za stomatologom će definitivno biti manja, a Vaše oralno zdravlje će preći na jedan viši nivo.

U nastavku donosimo nekoliko savjeta iz stomatološke ordinacije dr.širbegović kako pravilno četkati zube.

  1. Izaberite dobru četkicu za zube i zubnu pastu

Izaberite mekšu četkicu za zube koja neće iritirati Vaše desni i koja će biti dovoljne veličine da dođe do svih Vaših zuba. U trgovinama možete posvjedočiti o bezbrojnim količinama dostupnih pasti za zube. Svakako se preporučuje zubna pasta koja ne sadrži flour ili ga ima u jako malim količinama.  Potrebna je mala količina zubne paste za detaljno pranje. Nanošenje previše paste za zube može prouzrokovati prekomjerno pranje, izazivajući Vas da ispljunete i završite prerano.

  1. Počnite od zadnjih zuba

Najbolje je početi sa zadnjim zubima i da lagano četkate u smijeru kazaljke na satu. Usmijerite četkicu pod uglom od 45 stepeni i četkajte kratkim kružnim pokretima 15 – 20 sekundi. Nastavite da radite u smijeru kazaljke na satu, završavajući na drugoj strani usta. Ako je četkanje bolno, pokušajte sa nježnijim pokretima ili pređite na pastu za osjetljive zube.

  1. Provedite 2-3 minute na pranje zubaČistite samo nekoliko zuba od jednom i tako u krug dok ne očistite svaki zub. Posvetite pranju zuba 2-3 minute, možete dok gledate TV ili slušate omiljenu pjesmu. Dvije minute mogu djelovati jako dugo kada perete zube, ali to djeluje samo dugo ako ne radite temeljito. Uklanjanje ostatka hrane i bakterija sa površine zuba je samo jedan korak u efikasnoj rutini oralne higijene koja se održava dva puta dnevno. Pranjem zuba u toku pjesme sigurno ćete temeljito očistite Vaše zube.
  1. Očistite gornje površine zuba i unutrašnjost prednjih donjih i gornjih zubaUsmijerite četkicu prema liniji desni i četkajte od zadnje strane prema naprijed. Očistite lingvalnu ili zadnju površinu gornjih prednjih zuba pomoću vrha glave četkice za zube. Zatim, dovršite rotacionim pokretima četke kako biste eliminisali bakterije koje su naslagane na površini. Ponovite ove korake i sa prednjim donjim zubima. Stomatolozi navode da je najčešće preskočeno područje unutrašnjosti donjih prednjih zuba, stoga ih ne zaboravite!
  1. Očistite jezik

Zubi nisu jedine stvari u Vašim ustima koje treba čistiti. Vaš jezik može zadržati čestice hrane i bakterije koje mogu prouzrokovati loš zadah. Baš kao i zubi zaslužuje dobro čišćenje. Blagim, kružnim pokretima, temeljno očistite jezik. Nemojte jako pritiskati, jer može doći do oštećenja tkiva. Možete kupiti i čistač jezika koji je lagan za održavanje. Naravno, nije obavezno.

  1. Ispiranje usta

Mnogi smatraju da zadržavanje floura na zubima uništava njihovu caklinu, a svi želimo imati zdrave i bijele zube. Iz tog razloga je važno da detaljno isperete usta nakon što se završili sa četkanjem zuba. Nakon što usta isperete vodom, možete koristiti tečnost za ispiranje usta. Za potpunu antibakterijsku zaštitu desni možete povremeno koristiti i preparate za ispiranje usta, ali nemojte koristiti duže od 7 dana bez odobrenja stomatologa. 

  1. Operite četkicu za zube

Držite četkicu za zube pod tekućom vodom nekoliko sekundi kako bi uklonili sve bakterije iz četkice. Ako ne isperete četkicu ispravno, prilikom slijedećeg pranja i upotrebe četkice možete ubaciti stare bakterije u usta. Ispiranje uklanja i ostate paste za zube. Stavite četkicu za zube na mjesto gdje se može osušiti, nikako u poklopac ili kutiju. U suprotnom, bakterije se mogu proširiti. 

  1. Ne zaboravite da četkate najmanje dva puta dnevno

Većina stomatologa preporučuje da perete zube najmanje dva puta dnevno – jednom ujutro i jednom prije spavanja. Idealno bi bilo da se uklopite i treći put poslije nekog obroka. Pokušajte da perete pod uglom od 45 stepeni, jer to pomaže da se bolje uklone naslage i čestice hrane/pića na Vašim zubima. Treba da pokušate da izbjegavate grickanje između obroka koliko god je to moguće, jer to dovodi do stvaranja više bakterija u ustima i ostatku hrane.