Pritisak i bol u potiljku – simptomi, uzrok i lečenje

Sve se više čini da postajemo hipohondri i sve veće meteoropate. Sve se češće žalimo na malaksalost, pritisak, ali i bolove na različitim delovima tela koje često povezujemo sa naglim promenama vremena, lošim položajima za vreme spavanja i promajom, ali da li je svaki bol uzrokovan samo time? Da li svaki od njih samo tako jednostavno prolazi sam od sebe i da li je bezopasan?

Kada se radi o pritisku i bolu u potiljku, on može značiti mnogo štošta. Oni su uglavnom uzrokovani nekim živčanim, koštanim i mišićnim problemima, te se u samom startu i ne čini kao neki neosnovan i nebitan bol. Pošto se često manifestuje kao jedan od telesnih izraza psihičke naetosti, često se naziva i psihomiogena, stresna ili neurotična glavobolja.

Uzroci, simptomi i lečenje

Za javljanje pritiska i bola u potiljku postoji veliki broj uzroka koji se mogu razvrstati u nekoliko različitih kategorija po načinu nastanka. Svaki od njih, naravno, ima svoju težinu, kao i dužinu postojanja, ali i poseban tretman lečenja:

Pritisak u potiljku uzrokovani cervikogenim problemima

Najćešće:

Loading...
  • Nezgodan pokret vrata
  • Nezgodan položaj vrata
  • Ograničenost u pokretima vrata

Ovo je jedan od najčešćih uzroka pritiska i bola u potiljku. Neprirodno držanje glave u jednom položaju tokom vožnje, gledanja u računar ili televizor, za volanom, čak i obavljanja svakodnevnih poslova poput kuvanja, uzrokuje umaranje vratnih mišića i živaca, što ubrzo može dovesti i do izrazitog bola u potiljku. Ovo je naročito izraženo kod osoba koje se bave nekim kancelarijskim poslom ili fizičkim poslom na traci, zbog dugog ostajanja u jednom, najčešće neprirodnom položaju. Zato je bitno da, sa vremena na vreme, napravite kratku pauzu i protegnete ruke i vrat kako biste poboljšali cirkulaciju.

Problemi sa bolom u potiljku uzrokovani cervikogenim problemima su najčešće najpre kratkotrajni i lako se rešavaju pri prvih nekoliko pokreta vratom ili jednostavnog menjanja položaja. Ipak, nakon nekog vremena, mišićno-skeletna disfunkcija još jače dolazi do izražaja, te bolovi mogu postati nesnosni i neprestani. Ponekad je bol praćen i vrtoglavicom.

Bol u potiljku uzrokovan cervikogenim problemima se može rešiti na više načina, u zavisnosti od težine, odnosno jačine bola. Ukoliko je u pitanju tek početna faza, jednostavne vežbe ili svakodnevni pokreti mogu rešiti problem. Ukoliko se radi o malo težim oblicima bola u potiljku, dobra masaža rešava problem, ali, u nekim ekstremnijim slučajevima će ipak biti potrebna intervencija lekara, čija terapija može uključivati prepisivanje lekova poput mišićnih relaksanata ili korišćenje kragne.

Migrena

Migrena je jedan od najčešćih problema modernog doba od kojih pati veliki deo ljudske populacije s vremena na vreme. Ona je okarakterisana jačim tupim bolom sa jedne strane glave, ali se sve češće širi i na potiljak, a neretko propraćena mučninom i povraćanjem, osetljivošću na zvuk i poremećajem vida koje uključuje osetljivost na svetlost, obojene tačke ili svićkanja ili jednostavno oslabljenost vida.

Loading...

Migrena uglavnom traje svega par minuta do pola sata, ali postoje i zabeleženi slučajevi konstantne migrene koja traje i po nekoliko sati. U ovom slučaju je bitno javiti se lekaru kako bi Vam postavio što tačniju dijagnozu i dao konačnu terapiju.

Okcipitalna neuralgija

Umnogome podseća na migrenu. Za razliku od nje, okcipitalna neuralgija je uzrokovana povredom okcipitalnih nerava koji idu od vrha kičmene moždine do osnove vrata, pri čemu se javlja, između ostalog, u vidu jakih bolova u potiljku i zadnjem delu vrata.

Okscipitalni nervi kreću između drugog i trećeg pršljena i snabdevaju teme i potiljak. Pritisak koji se javlja zbog oštećenja ovih nerava može biti i kratkotrajan i dugotrajan, a u slučaju češćih, hroničnih napada, može doći i do spazma u mišićima.

Osim bola u potiljku, simptomi okcipitalne neuralgije su i ograničenje u pokretima vratom, osetljivost na skalpu i pojačani bolovi u različitim položajima. U ovom slučaju, najbolje je potražiti pomoć stručnjaka.

Sinusitis

Sinusitis je zapravo upala sinusa. Sinusi nam koriste za filtriranje prašine i zagađujućih materija u vazduhu koji svakodnevno udišemo.

U slučaju osoba koje pate od hronične alergije ili su izuzetno osetljive na hladnoću, javlja se izuzetno neprijatna upala sinusa. Kao što je već poznato, prvi simptomi upale sinusa su jači pritisak i povremeni bolovi u nosu, na jagodicama i čelu, naročito liniji iznad obrva. Ono što je manje poznato je da, sa povećanjem upale, bol se značajno širi, pa počinje da obuhvata i regiju potiljka.

Pored bola i pritiska u predelu oko nosa, čela, na temenu i potiljku, simptomi sinusitisa su i bol u uhu ili vratu, kašalj, groznica, drhtavica i nazalna kongestija, odnosno nosno zagušenje.

U ovom slučaju može pomoći jednostavna alternativna medicina, koja podrazumeva inhalaciju. Ovaj metod olakšavanja simptoma upale je poznat široj javnosti, ali ga ponovimo za svaki slučaj. Potrebno je zagrejati vodu do ključanja u dovoljno velikoj šerpi kako bi mogla voda da isparava direktno u Vas, a dovoljno mala da se para ne potroši i sa strane. U tu ključalu vodu ubaciti  grančicu, do dve, bosiljka, ili kapi mentola. Ostaviti malo sa strane, dok se bosiljak ili mentol lepo rastope u vodi i taman voda malo prohladi, a onda prekriti glavu peškirom i udisati paru neku vreme.

Drugi načini oslobađanja od sinusitisa uključuje lekove. Može se rešiti uz pomoć ispiranja fiziološkim rastvorom ili nekim od slanih rastvora koji se mogu nabaviti u bilo kojoj apoteci. Ukoliko se odlučite za ispiranje fiziološkim rastvorom, napunite špric do kraja (za bebe je preporučljiv špric od 5mm, za decu i odrasle špric od 10mm), nagnite glavu na jednu stranu i u suprotnu nozdrvu (ukoliko nagnete glavu na levu stranu, onda u desnu i obratno) ubrizgajte celokupan sadržaj šprica. Postupak ponovite i sa druge strane i tako 2 do 3 puta, zavisi od jačine upale.

Loading...

Ukoliko se radi o jačim upalama, ipak bi bilo najbolje konsultovati se sa lekarom specijalistom.

Artritis

Ukoliko Vam se javi problem artritisa u kičmi ili vratu, on će se najčešće osećati baš u potiljku, a bol će se povećavati sa svakim pokretom.

Temporalni artritis je upala ili oštećenje arterija koje provode krv do glave. Oni su uglavnom uzrokovani naglim padom imuniteta ili upotrebe nekih antibiotika. Čak iako uzimate analgetike, odnosno lekove protiv bolova, na svoju ruku više puta mesečno, njihovo dejstvo može biti kontraindikovano i, umesto da saniraju bol, zapravo pojačaju bol u potiljku i zadnjem delu lobanje.

Stres

Kao što ste i do sad mogli sami primetiti, a već smo pominjali na početku teksta, pritisak i bol u potiljku su najčešće povezani sa poremećajima i faktorima koji utiču na kičmu, nerve i mozak. U ovom slučaju, problem počinje od nas samih, odnosno od naše psihe. Pritisak i bol u potiljku se neretko javljaju zbog određenih oblika anksioznosti, stresa, depresije i sličnih stanja koja uzrokuju grčenje, krutost i napetost vratnih mišića i kože glave.

Pored pritiska i zatezanja u potiljku, javljaju se i tupi bolovi i neretko bol u slepoočnicama.

Ovo stanje može trajati od nekih 15ak minuta, pa sve do 6 sati. Ukoliko traju duže od 15 dana u toku jednog meseca, naziva se hroničnim, a, ako su epizode znatno kraće, epizodičnim. Bol i pritisak u potiljku uzrokovane stresom, depresijom i sličnim stanjima možete rešavati sami, opuštanjem mišića pomoću joge, meditacije, redovnog vežbanja ili masaže, a, u slučaju hroničnog oboljenja se obavezno javiti lekaru koji uglavnom ovaj problem rešavaju upotrebom antidepresiva. Sa druge strane, u slučaju periodičnih napada ipak možete otići kod svog doktora koji će Vam prepisati neki analgetik.

Nedostatak sna

Zbog sve bržeg načina života i sve većeg broja obaveza, dani nam se čine sve kraćim, a samim tim imamo i manje vremena za spavanje. Kao što nam je već poznato, spavanje nije samo puka navika i klasičan odmor. Spavanje je zapravo neka vrsta rehabilitacije tokom koje se obnavlja naša energija i jača imuni sistem. Pored toga, tokom spavanja se i dodatno opuštamo mentalno, ali i fizički.

U nedostatku sna, naš organizam značajno propada u svakom smislu. Nedostatak odmora utiče na svaki aspekt našeg bića, a naročito na imunitet i mišiće. Ma koliko neverovatno zvučalo, ali i nedostatak sna je jedan od faktora koji utiču na pojavu bola u potiljku. To je zapravo posledica grčenja mišića uzrokovana umorom koji se lako savlađuje dužim odmorom.

Promena načina života

Da li ste primetili da onog trenutka kada se okrenete zdravijem načinu života, Vaš organizam počne da propada? Tada se javlja malaksalost, neretko i temperatura, loša krvna slika, vrtoglavica i još mnogo toga drugog. Ovo nije uzrokovano nekom Vašom greškom u okretanju zdravijem načinu života. Sve je zapravo vrlo jednostavno. Ma koliko Vi nezdrav način života vodili i ma koliko se trudili da to ispravite, Vaš organizam je ipak navikao na određeni režim.

Vaš trud da se okrenete zdravoj ishrani, vežbanju i zdravom snu će se nakon nekog vremena isplatiti, ali ipak morate imati u vidu da je ova nagla promena ipak veliki stres za Vaš organizam od kog ćete tek naknadno beneficirati, ukoliko budete uporni i trudite se da što više ublažite ovaj prelaz. Naime, promena načina života može lagano uzrokovati i glavobolju u potiljku, što nikako ne treba da Vas brine.

Velika nadmorska visina

Jedan od razloga zbog kog smo na samom početku teksta nazvali celokupnu ljudsku rasu meteoropatama. Većini je dobro poznato koliko promena u organizmu doživimo kada se popnemo na veću nadmorsku visinu.

Najčešće se pojavi zaglunulost ušiju, ali se, kod osoba koje loše reaguju na visoke predele, često javlja i značajan bol i pritisak u potiljku.

Nizak krvni pritisak

Osim malaksalosti i vrtoglavice, nizak krvni pritisak uzrokuje nekad i specifične bolove. Oni se mogu javiti sa obe strane glave i u samom potiljku, ali se kod nekih ljudi jednostavno javi izrazit bol po samoj sredini potiljka i značajno se pogoršava pri fizičkim aktivnostima.

Tumor na mozgu

Tumor na mozgu i slični problemi ovog tipa predstavljaju ekstreman uzročnik pritiska i bola u potiljku. U slučaju tumora na mozgu, bol se javlja sa leve strane potiljka, a uzrokovano je oštećenjem moždanog tkiva i nerava.

Pored bola u potiljku, tumor na mozgu se karakteriše i gubitkom osećaja u gornjim i donjim ekstremitetima, vrtoglavicu i problemima sa vidom.

Sponzorisano:

Loading...