Rizici prilikom kupovine stana

Da li razmišljate o kupovini stana ili kuće?

Ako imate na umu kupovinu nekretnine, bilo da je reč o novoj ili staroj gradnji, trebalo bi da znate da postoje određeni rizici koje ova kupovina, u manjoj ili većoj meri, sa sobom nosi.

Zato smo vam pripremili nekoliko saveta koji će vam olakšati kupovinu, čak i ako stan ili kuću kupujete i preko agencija za nekretnine. Čini se da agencija za nekretnine može mnogo da vam olakša potragu za stanom, ali ipak imajte na umu da svaka kopovina ima određene rizike koji je prate.

Evo o kojim rizicima prilikom kupovine nekretnine treba da vodite računa.

Da li je stan uknjižen?

Prilikom kupovine neophodno je da se osvrnete na formalno-pravni aspekt, tačnije da proverite da li je nekretnina uknjižena. Ovo je vrlo važno, bilo da kupujete nekretninu na kredit ili u gotovini, jer neuknjižen stan može samo da vam donese probleme, a rizik takve kupovine je veliki.

Zato bi najbolje bilo da proverite ko je vlasnik stana u katastru nepokretnosti, jer tako ćete provereno znati ko je vlasnik nekretnine.

Budite na oprezu, posebno na dan potpisivanja kupoprodajnog ugovora, jer se dešavalo da vlasnici nekretnina stave hipoteku na stan i tako budućeg vlasnika dovedu u problem.

Posebno obratite pažnju na nezavršene objekte!

Šta ako zgrada ne bude završena?

Da, da postoji i takva mogućnost kod objekata u izgradnji, zato budite pažljivi. Jedan od najvećih rizika kupovine nekretnine jeste i kupovina stana u izgradnji.

Ako ipak kupovina ide preko agencija za nekretnine, na vreme se raspitajte o investitoru.

Kod nezavršenog objekta postoji mogućnost da investitor ne plati sve takse, kao na primer taksu za struju ili grejanje, pa onda možete ostati bez grejanja. E u tome je glavna prednost uknjiženih stanova, jer ako je stan uknjižen, to znači da su svi troškovi i takse izmireni, a i sve urađeno prema predviđenom projektu.

Ko je prodavac stana?

Kada ste sigurni da je stan uknjižen, ipak se dobro raspitajte ko je prodavac. Ako je reč o prodavcu koji je u vanbračnoj ili bračnoj zajednici, neophodno je obezbediti izjavu bračnog druga koja je overena u sudu. Na taj način ćete se osigurati i zaštititi, jer se izjavom dokazuje da bračni drug vlasnika nekretnine koja je na prodaju nema više nikakvog prava na tu nekretninu

Prodavac je pravno lice, šta tada uraditi?

Treba biti posebno oprezan ako se stan vodi na pravno lice. Obratite pažnju na statut firme i ovlašćeno lice koje zastupa tu nekretninu. Iako mnogi misle da je ovlašćeno lice direktor firme, to uglavnom nije tako, zato pronađite lice na koje se nekretnina vodi. Tako ćete izbeći mogući sudski spor koji se u ovakvim situacijama može dogoditi.

Da li je stan predmet sudskog spora?

Ako je neki stan već nekoliko puta bio predmet kupoprodaje, onda na vreme saznajte da li je stan možda predmet nekog sudskog spora. U svakom slučaju, prilikom kupovine stana, u centralnom registru biće izvršena provera, pa ćete znati da li je stan možda već nekome prethodno prodat, što će vas dodatno zaštititi.

Srećna kupovina!