Saveti kako da pronađete posao iz snova

Iako će mnogi reći suprotno, ali – posla ima! Posla ima za onog ko zna da traži, ko se malo više u odnosu na ostale trudi i ko ne sedi skrštenih ruku čekajući da mu šansa padne sa neba, već sam stvara šansu.

Šta god da znate da radite i koji god posao da tražite, sigurno ćete ga naći i to ne samo ako verujete, već i ako napravite samo jedan korak napred, ako se samo malo više potrudite i ako počnete da razmišljate izvan okvira.

Zašto očekivati da će posao doći do vas, kada vi možete da dođete poslu? Ukoliko ste spremni da se izborite za svoj posao iz snova, pripremili smo za vas nekoliko saveta koji će vas sigurno odvesti do cilja.

Ciljevi

Pre nego što krenete u potragu za poslom, morate da znate šta tražite. Zapravo, morate da znate šta želite i gde vidite sebe.

Loading...

Zato, napravite otvoren, iskren razgovor sa samim sobom o tome koji su vaši poslovni ciljevi, čemu težite, šta biste voleli da postignete, čime da se bavite, gde vidite sebe za pet do deset godina i slično.

Postavite jasne i realne ciljeve jer ćete ih i ostvariti.

Zato je i važno da budete iskreni prema sebi, da sebe u tom smislu dobro upoznate kako biste mogli i da ostvarite ono što ste zamislili.

Budite precizni, jasno definišite šta želite i budite spremni da jedno po jedno sklanjate sa spiska.

Posao iz snova

Sada je potrebno da budete još precizniji. Kako bi izgledao vaš posao iz snova? Šta biste voleli da radite?

Da li želite da budete prevodilac, sudski tumač? Da li želite da budtete profesor? Da li želite da napišete knjigu, bavite se sportom ili vam je agencija za prevođenje odlična prilika za zaposlenje? Da li želite da budete freelancer? Koje radno vreme bi vam odgovaralo? A kolika plata?

Loading...

Odgovorite na sva ova još detaljnija pitanja kako biste dobili jasnu sliku o tome šta je ono što tražite i kako biste mogli da vizualizujete svoj posao iz snova da biste mogli i da ga na neki način prizovete.

Bilo kako bilo, kada vam je jasno šta je za vas i šta je ono što želite, bićete motivisani i ohrabreni da to i tražite i neće vam pasti na pamet da pristanete na išta manje od toga!

CV

Vreme je da doterate svoj CV. Unesite celokupno relevantno radno iskustvo uz opis najvažnijih zaduženja, unesite sve veštine, preporuke i ostale važne informacije koje će o vama stvoriti najbolju sliku, odnosno, zahvaljujući kojim ćete poslodavcu dokazati da ste najbolji kandidat.

CV je vaš prvi utisak, vaša karta za ulaz u poslovni svet, nešto što govori umesto vas i zahvaljujući čemu će i doći do intervjua i usmenog upoznavanja kada možete da upotrebite sav svoj šarm.

Zato, potrudite se da vaš CV zaista predstavlja vas u najboljem svetlu, a ukoliko želite dodatno da oborite sa nogu poslodavca, dizajnirajte CV u Photoshopu kako bi se dodatno izdvojio u moru ostalih radnih biografija.

Pretraga

Na redu je pretraga poslova. Znate šta tražite, potrebno je samo da pronađete svoj posao iz snova!

Posao možete da tražite putem oglasa za posao, što na internetu, što u štampi, proverite i društvene mreže jer je haštag posao (#posao) postao jako popularan i često korišćen.

Loading...

Pokušajte sa preporukama, odnosno, ukoliko neko od vaših prijatelja radi u firmi u kojoj biste i vi voleli da radite, proverite da li postoji ikakva šansa da vas “ubaci”.

Na kraju, tu je i opcija da sami kontaktirate firme u kojima biste voleli da radite bez obzira na to da li imaju otvorene konkurse ili ne.

Mnogi će ceniti vašu inicijativu, a HR sektor to i te kako vrednuje i sigurno ćete imati prednost prilikom narednog zapošljavanja.

Ne odustajte, vaš posao iz snova je tu, iza ćoška!

Sponzorisano:

Loading...