Sinedol gel – sastav, upotreba, cena

Gel pod imenom Sinedol je lek koji se koristi za tretiranje različitih vrsta sportskih povreda, ali pre svega upala tetiva, povreda mišića, zglobova i nekih drugih manjih trauma koje su izazvane pritiskom, tupim udarcima, itd. Primenjiv je kod lečenja teniskog lakta, inflamacije omotača tetiva i tetiva, kao i burzitisa. U nekim slučajevima se može koristiti kako bi se lečile blaže bolesti sudova periferne cirkulacije ili kod inflamacija ramena, odnosno zgloba na ramenu, kao i neuralgija i bolova koje ona izaziva.

Razlog zbog čega Sinedol uspeva da pomogne u ovakvim stanjima jeste njegov sastav. Tri aktivne komponente deluju sinergično: heparin, dekspantenol i dimetilsulfoksid.

Sportske povrede, upale tetiva i zglobova

Sportske povrede su najčešće uzrokovane prekomernim vežbanjem, direktnim udarcima ili primenom sile koja je veća nego deo tela koji to može konstruktivno da izdrži. Postoje dve vrste sportskih povreda: akutne i hronične. Povreda koja se desi iznenada, kao što je uganuće zgloba koje je izazvano nepravilnim doskokom, poznata je akutna povreda.

Hronične povrede su uzrokovane ponavljajućom prekomernom upotrebom mišićnih grupa ili zglobova. Loša tehnika i strukturalne abnormalnosti mogu doprineti razvoju hroničnih povreda. Medicinski pregled bilo kakve sportske povrede je važan jer možete biti povređeni više nego što mislite. Na primer, ono što izgleda kao uganuće zgloba, može biti fraktura.

Loading...

Neke od uobičajenih blažih sportskih povreda su uganuće zgloba, gde simptomi uključuju bol, oticanje i ukočenost, potom modrice, zatim upalu tetiva, teniski lakat, upalu ramenog zgloba, itd.

Tetive su deblje vrpce koje spajaju mišiće sa kostima. Kada su tetive iziritirane ili upaljene, to stanje se naziva tendinitis. Tendinitis izazova akutni bol i osetljivost, te dovodi do toga da osoba otežano pokreće pogođeni zglob. Tendinitis se može razviti u bilo kom zglobu, ali je verovatnije da će se razviti u ramenu, kolenu, laktu, peti ili na zglobu. Tendinitis se još zove:

 • plivačko rame;
 • skakačko koleno;
 • golferski lakat;
 • teniski lakat.

Najčešći uzrok tendinitisa je repetitivna akcija. Tetive pomažu da napravimo određene pokrete iznova i iznova. Možete razviti tendinitis ako stalno ponavljate iste pokrete dok se bavite nekim sportom ili dok radite. Rizik se povećava ako to izvodite nepravilno.

Tendinitis takođe može biti rezultat povrede, starenja, određenih bolesti kao što su dijabetes ili reumatoidni artritis. Sportisti koji se bave određenim sportovima kao što su tenis, golf, kuglanje ili košarka su u većem riziku od tendinitisa.

Bol koji dolazi od tendinitisa je tipično tup bol koji je koncentrisan oko pogođene regije ili zgloba. Pojačava se ako pokrećete povređenu regiju. Regija će biti osetljiva i osećaćete pojačan bol ako vas neko dodirne. Možete doživeti ukočenost koja otežava kretanje u tom delu tela. Možete imati i otok. Ako razvijete simptome tendinitisa, prvo se odmorite i nanesite na to mesto led. Ako se stanje ne poboljša u roku od nekoliko dana odmora, zakažite pregled kod lekara.

Lečenje tendinitisa se obično kreće u pravcu da smanji bol i upalu u tetivi. Pacijentu se preporučuje odmor i podizanje povređenog dela tela iznad nivoa srca; potom apliciranje leda ili toplih obloga, kao i korišćenje masti i krema koje će smanjiti otok i ublažiti upalu. Jedan od takvih lekova je i Sinedol gel.

Loading...

Burzitis je inflamacija ili iritacija burze. Burza je kesica ispunjena podmazujućom tečnošću koja je locirana između tkiva kao što su kost, mišić, tetiva i kože i ona pomaže da se smanji trenje, frikcija i iritacija. Burzitis je najčešće izazvan ponavljajućim, malim udarima na tu oblast ili iznenadnom, ozbiljnijom povredom. Starost i vaše godine takođe igraju jednu od uloga. Kako tetive stare one mogu da tolerišu manje stresa i manje su elastične, te lakše popuste i pucaju. Preterana upotreba ili povreda zgloba na poslu ili tokom bavljenja sportom mogu da povećaju rizik od burzitisa.

Povrede mišića se javljaju kada je mišić previše istegnut ili pokidan. To se obično dešava kao rezultat zamora, prekomerne upotrebe ili nepravilne upotrebe mišića. Istegnuća se mogu dogoditi na bilo kom mišiću. Ovakve povrede izazivaju bol i mogu ograničiti i onemogućiti kretanje. Blaga istegnuća se uspešno leče u kućnim uslovima uz pomoć leda, toplih obloga i antiinflamatornih lekova. Simptomi povrede mišića su: iznenadan početak bola, osetljivost, ograničen opseg kretanja, modrica ili diskoloracija, oticanje, ukočenost, slabost.

Sinedol gel – sastav i upotreba

Kao što je rečeno, Sinedol gel pomaže u lečenju sportskih povreda koje uključuju tetive, zglobove i mišiće. Njegovi glavni aktivni sastojci su heparin-natrijum, deksapantenol i dimetilsulfoksid.

Njegovo farmaceutsko puno ime glasi Sinedol 500 i.j. po gramu, 150 mg po gramu i 25 mg po gramu. To znači da se u njemu nalazi ova količina aktivnih sastojaka po gramu gela. Dakle, 500 i.j. heparin-natrijuma, 150 mg dimetilsulfoksida i 25 mg deksapantenola.

Pomoćni sastojci u Sinedol gelu su:

 • etarsko ulje planinskog bora;
 • etarsko ulje limuna;
 • etarsko ulje ruzmarina;
 • voda;
 • izopropilalkohol;
 • makrogolglicerol hidroksistearat;
 • karbomer 940;

Lek u aluminijumskoj tubi je providan i bezbojan, a ima karakterističan miris koji dolazi od etarskih ulja i drugih sastojaka.

Aktivni sastojak ovog leka, heparin-natrijum je supstanca koja je inače prisutna u našim bazofilnim granulocitima i mast-ćelijama. On je direktni antikoagulans endogenog tipa. On uspeva da inhibira koagulaciju krvi na taj način što napada više važnih tačaka sistema koagulacije. Kada se heparin-natrijum koristi u terapeutskim dozama, on deluje kao antikoagulant koji uspeva da spreči stvaranje ugrušaka ili širenje već postojećih ugrušaka. U topikalnom obliku, dakle u obliku gela ili masti, heparin služi za prevenciju i lečenje lokalnih simptoma koji su poveznai sa perifernim vaskularnim poremećajima, te rešava bolove, otoke i poboljšava cirkulaciju. Na taj način, heparin-natrijum uspeva da pomogne u povlačenju modrica koje su izazvane povredama.

Loading...

Drugi aktivni sastojak Sinedol gela, dimetilsulfoksid, supstanca je koja može da poveća resorpciju nekih drugih materija koje upijamo putem kože. Ujedno, ovaj sastojak deluje antiupalno i umanjuje bol. Dimetilsulfoksid se koristi u medicini još od 1963. godine jer je otkriveno da on može da prodre kroz kožu i druge membrane, a da ih, pritom, ne oštećuje.

Uz to, on može da nosi sa sobom druga jedinjenja i unese ih u biološki sistem. Zbog toga se u medicini i farmakologiji koristi kao lokalni anelgetik ili prenosilac topikalnih aplikacija lekovitih jedinjenja, kao antiupalni lek i kao antioksidant. Ovaj sastojak leka Sinedol, pojačava apsorpciju nekih jedinjenja kroz organska tkiva, uključujući kožu, pa se koristi u nekim transdermalnim sistemima isporučivanja lekova.

Sinedol gel, koji sadrži ovaj sastojak zajedno sa heparinom i dekspantenolom, prodaje se i u drugim istočno evropskim zemljama, kao i u Nemačkoj, pod imenom Doloben, za lokalno lečenje tendinitisa, lokalnih upala i uganuća.

Treći aktivni sastojak, dekspantenol, je supstanca koja se koristi kao hidratantni sastojak za lečenje ili sprečavanje isušivanja kože, ljuštenja kože, svraba i manjih iritacija. Dekspantenol može da stimuliše proces obnavljanja ćelija kože, pa će time ubrzati zarastanje. Dekspantenol je alkoholni analog D-pantotenske kiseline i holinergički agens. Kao alkoholni derivat pantotenske kiseline i komponenta B kompleksa vitamina, on je esencijalna komponenta za normalno funkcionisanje epitela.

Mere opreza pre upotrebe Sinedol gela

Ovaj lek ne bi trebalo da koristite ako znate da ste alergični na bilo koji glavni aktivni sastojak leka, ali i na pomoćne supstance koje smo prethodno naveli. Deca i mladi takođe treba da izbegavaju upotrebu Sinedol gela.

Osobe koje imaju izvesne probleme sa bubrezima ili jetrom, ne bi smele da apliciraju Sinedol gel.

Astmatičari bi trebalo da sa izvesnom dozom opreza koriste ovaj lek.

Trudnice i majke dojilje moraju da se posavetuju sa svojim lekarom pre nego što se odluče za korišćenje ovog gela.

Ukoliko vam je koža oštećena, izbegavajte Sinedol gel.

Ako ste već krenuli sa upotrebom Sinedol gela, onda nemojte stavljati neku drugu mast ili kremu na svoju kožu.

Posebno treba obratiti pažnju na činjenicu da se Sinedol gel ne koristi zajedno sa drugim nesteroidnim antiupalnim kremama i lekovima koji imaju supstancu sulindak.

Način upotrebe Sinedol gela

Ovaj lek je namenjen upotrebi na koži. Obično se preporučuje nanošenje jednom ili dva puta u toku dana, tačno na pogođeno mesto i to u tankom sloju. Gel ne treba utrljavati. Pre nego što nanesete Sinedol gel, gledajte da vam koža bude čista i suva.

Preko ovog gela ne treba da stavljate zavoje.

Moguća neželjena dejstva i reakcije nakon upotrebe Sinedol gela

Događalo se da sastojak Sinedol gela, dimetikolsulfoksid, dovede do alergija u vidu osipa na koži. Kod nekih pacijenata su se pojavljivali svrab, crvenilo i peckanje. Ovo se događa zato što dimetilsulfoksid ima vazodilatatorno dejstvo, odnosno dejstvo širenja krvnih sudova.

Na sreću, ovakve reakcije vrlo kratko traju.

Povrede, istegnuća, uganuća, modrice, nažalost su sastavni deo aktivnog bavljenja sportom. U lečenju ovakvih povreda mišićnoskeletnog sistema, gelovi i masti poput Sinedola mogu pomoći.

Otečenost, bol, modrice i upale su rezultat traumatizovanog mekog tkiva, ligamenata i tetiva, potom oštećenja i pucanja malih krvnih sudova. Sa modricama, cirkulacija krvi u tkivima zglobova počne rapidno da se razvija, pa je hemartroza itekako moguća. U ovakvim slučajevima, gelovi poput Sinedola pomažu da se anestezira povreda, da se uklone lokalni inflamatorni procesi, da se aktivira resorpcija i smanje nivoi razvoja edema. Ujedno, ovakve masti i gelovi pomaću da se poboljša prehrana oštećenog tkiva i da se ubrza njihova regeneracija.

Cena Sinedol gela je oko 1300 dinara, a može se naći u bolje snabdevenim apotekama.

Izvori:

https://www.alims.gov.rs/ciril/files/lekovi/pil/515-01-04833-13-001.pdf

Sponzorisano:

Loading...