Šta sve trebamo znati o vantelesnoj oplodnji?

Vantjelesna oplodnja je jedna od najpoznatijih metoda koja podrazumijeva korištenje reproduktivne tehnologije.

Predstavlja kombinaciju korištenja medicine i hirurških procesa kako bi sperma oplodila jajnu stanicu i pomogla oplođenom jajnom implantatu u maternici.

Vantjelesna oplodnja je kompleksan niz procedura koji je prvenstveno nastao da pomogne osobama koje se bore sa neplodnošću kod muškaraca ili žena.

Tokom vantjelesne oplodnje se zrela jajašca sakupljaju odnosno uzimaju iz jajnika i dalje u procesu se oplođuju spermom u labaratoriji.

Loading...

Tada se oplođeno jajašce (embrion) ili jajašci (embrioni) prenose u matericu. Jedan puni ciklus vantelesne oplodnje traje oko tri sedmice.

Ponekad su ovi koraci podijeljeni na različite dijelove i postupak može trajati duže.

Vantjelesna oplodnja je jedna od najefektivnih metoda reproduktivne tehnologije. Ovaj proces može se obaviti ako odlučite koristiti embrion ili spermu partnera ili pak poznatog ili anonimnog donora.

Iako je ovo jedna od najefektivnijih metoda uspjeh ovog procesa zavisi od mnogih faktora, a najvažniji je uzrok neplodnosti. Proces može zahtijevati dosta vremena međutim to je zasigurno nešto u šta vrijedi uložiti vrijeme.

Kako funkcioniše vantjelesna oplodnja?

Vantjelesna oplodnja podrazumijeva dosta koraka i zahtijeva strpljenje da bi se završio kompletan proces. Nekada se može desiti da je potrebno više pokušaja kako bi se došlo do željenih rezultata, a nekada je uspjeh evidentan i nakon prvog pokušaja.

Prvi korak u ovom procesu jeste korištenje lijekova za plodnost tokom nekoliko mjeseci. Razlog tome jeste stimulisanje jajnika da proizvode nekoliko jaja koja su  zrela i koji će biti spremni za oplodnju. Naziv za taj proces je indukcija ovulacije. Tokom tog perioda možda biste imali rutinske ultrazvučne preglede ili će možda biti potrebno da radite nalaze krvi kako bi se pratili leveli hormona. Ujedno u tom dijelu pretraga se može pratiti proizvodnja jaja.

Onog trenutka kada vaši jajnici proizvedu dovoljno zrelih jajašca stručni doktor uklanja ta jaja iz vašeg tijela, tačnije prikuplja ih. Skupljanje jajašca je manji hirurški zahvat. Tokom zahvata ćete dobiti lijekove kako bi proces bio lagodan i bez značajnih neugodnosti.

Proces se obavlja korištenje posebne cijevi koja pažljivo izvlači jajašca, dok se istovremeno odvija praćenje ultrazvukom.

U labaratoriji vaši embrioni se povezuju sa ćelijama sperme vašeg partnera ili donora, što se jednostavnije naziva osjemenjivanje. Embrioni i ćelije sperme su smještene u poseban spremnik u kojem dolazi do oplodnje. Za ćelije sperme koje imaju slabiju pokretljivost vrši se direktno unošenje u jajašca da bi se stimulisala oplodnja.

Tokom to procesa osobe u labaratoriji konstantno prate napredak i odvajanje jaja koja postaju embrioni.

U periodu od 3 do 5 dana nakon vađenja jajašca se 1 ili više embriona koji su nastali u embrionu se unose u maternicu. To se naziva transfer embriona.

Da bi se ostvario pozitivan rezultat i uspješno došlo do trudnoće bitno je da se embrion “zalijepi” za sluznicu maternice. Uobičajeno ovaj tretman nije bolan, samo je naravno izuzetno bitno da transfer embriona bude obavljen od strane stručnjaka u ovoj oblasti.

Nakon ovoga odvojite prostor za odmor, barem prva dva dana. Nakon toga možete se regularno vratiti svojim rutinskim obavezama.

Nekada se nakon ovog tretmana pacijenticama preporučuje korištenje određenih lijekova ili čak dnevni unos hormona koji se naziva progesterone prvih 8 do 10 sedmica nakon transfera embriona. Uloga hormona u ovom slučaju je da se postignu bolji uslovi za embrion u maternici i omoguće veće šanse za postiganje glavnog cilja, a to je da se embrion zalijepi za sluznicu.

Loading...

Koji su rizici koje povezujemo sa vantjelesnom oplodnjom?

Prvenstveno je potrebno prije ovakvog tretmana odraditi analize i uzeti u obzir i druge mogućnosti. Tokom utvrđivanja onog što je najbolje za vas svakako trebate uzeti u obzir i rizike koje tretman nosi.

Kada govorimo o tretmanu vantjelesne oplodnje u pogledu mogućnosti za krvarenje, infekciju ili povrede možemo reći da zaista nisu toliko česte.

Također možemo navesti da postoji 5% rizika za hiperstimulacijski sindrom, preciznije situacije u kojoj dolazi do povećanja jajnika i proizvodnje viška tečnosti u abdomenu.

Može doći do pojave mučnina, povraćanja, poteškoća s disanjem, oticanje trbuha i debljanje. Otprilike 1% pacijenata ima ovakve simptome koji se u određenom periodu prate bolnički kako ne bi došlo do pogoršanja ili nekih negativnih posljedica zbog lošeg tretiranja istih.

Tokom tretmana uobičajeno je da dođe do osjetljivosti u trbuhu, pojave grčeva. Ono što je karakteristično jesu i emocionalne promjene jer se kroz tretman utiče na hormone.  Nerijetko pacijenti osjećaju nelagodu na mjestima injekcije.

Posljedice vantjelesne oplodnje

Kao i svaki medicinski tretman i ovaj uz implementiranje nosi i određene posljedice ili negativne uticaje na različit način.

Neki od njih mogu biti: nadustost, grčevi, bolovi i pojačana osjetljivost dojki, promjene raspoloženja, povremene glavobolje.

U zavisnosti od organizma do organizma dolazi do pojave različite posljedica, ali vjerujemo da se borba za kreiranjem porodice itekako isplati.

Sponzorisano:

Loading...