Trendovi pretraživanja: kako će se marketing i SEO razvijati 2021. godine?

2020.je bila godina bogata i raznovrsna za SEO stručnjake, PPC oglašivače i sve koji rade na polju pretraživačkog marketinga.

S tolikim brojem naših života, posebno u domeni trgovine, koja se naglo prebacuje na online, obim pretraživanja se proširio i postao presudan prozor u evoluciji potrošačkih preferencija, potreba i navika. Google je besplatno stavio na raspolaganje nove alate za marketinško pretraživanje, da bi pomogao preduzećima, a u velikom potezu pretvorio je Google Shopping u okruženje bez popisa, počevši od Sjedinjenih Država, a kako je godina odmicala i u ostatku svijeta.

Razna preduzeća više su se oslanjala na organsku optimizaciju pretraživanja radi vidljivosti dok su se povlačili budžeti za oglašavanje, što je nanovo istaknulo bitnost, te ulogu i vještine SEO-a. Dodajte tome najavu i predstojeće predstavljanje novog Googleovog ažuriranja ‘Page Experience’ koje će uzimati u obzir različite signale korisničkog iskustva, a marketinški stručnjaci za pretragu očekuju da im posao prestane kako prelazimo u 2021. godinu.

Šta naši stručni kontakti u marketingu pretraživanja i SEO vide na vidiku za 2021. godinu? Evo njihovih predviđanja za blisku budućnost pretraživanja.

Nakon majske najave od Googlea da će uskoro početi uzimati u obzir brojne metrike povezane s web stranicama u rangiranju pretraživanja – uključujući Core Web Vitals, koji procjenjuju brzinu, odzivnost i vizuelnu stabilnost web stranice – mnogi stručnjaci predviđaju da će do 2021. godine doći do mnogo bližeg saveza korisničkog iskustva i SEO-a, sada kada prvi ima glavnu ulogu u drugom.

“Google ima konkretnu ideju o tome kako savršeno korisničko iskustvo mora tražiti različite industrije”, kaže Björn Darko, potpredsjednik proizvoda u tvrtki Searchmetrics. „A 2021. i nakon toga, vjerujem da će se SEO-ovi i trgovci morati još više usredotočiti na to da korisničko iskustvo bude ispravno za njihovu određenu vertikalu.

U stvari, neki ljudi vjeruju da je curenje raznih internih knjiga najbolja praksa za različite vertikale (poput ove za e-trgovinu) – za koje se smatra da će ih koristiti Googleovi interni timovi za pretragu – zapravo moglo biti namjerno – tj. Google pokušava to uraditi kako bi se iznijela poruka o važnosti optimizacije korisničkog iskustva! ”

Darko ističe da se sva Googleova najnovija osnovna ažuriranja odnose na rješavanje ukupnog korisničkog iskustva web stranice, uključujući to koliko je dizajn prikladan za korisnike i koliko neprimjetno omogućava posjetiteljima da postignu svoje ciljeve – na primjer, glatko i bez muke -proces besplatne naplate. „Dakle, ako želite da vaša web lokacija bude uspješna u pretraživanju, morate se upoznati s onim što korisnici žele postići na vašoj web lokaciji – i za druge web lokacije u vašoj vertikali – i učiniti te stvari jednostavnim i jednostavnim za obavljanje moguće “, zaključuje.

„Naravno, Googleova velika najava da će Web Vitals biti faktor rangiranja također igra važnost dobrog korisničkog iskustva u svim vertikalima. Ovo uzima u obzir probleme kao što su isporuka sadržaja bez odgađanja, brza interaktivnost i izbjegavanje promjena rasporeda dok korisnik već komunicira sa web lokacijom – što je sve važno za ispravljanje bez obzira na to u kojoj vertikalnoj industriji poslujete. ”

Joe Comotto, direktor pretraživačkog iskustva u kompaniji NMPi kompanije Incubeta, vjeruje da 2020. označava kraj ere za SEO. “2020. će doživjeti kraj SEO-a kakav poznajemo i otvoriti novu eru za iskustvo pretraživanja”, predviđa on. “To je zbog niza najava koje je Google objavio ove godine, a koje će promijeniti način optimizacije korisničkog iskustva.”

“Google je također potvrdio da će provoditi testove kako bi ih direktno istaknuo na web stranicama rezultata pretraživača (SERP) koje nude dobro iskustvo, koje bi trebalo započeti početkom 2021. godine”, nastavlja Comotto. „Ovo nadilazi tradicionalne SEO komponente i analize korisničkog iskustva na web lokaciji brenda i prekrižat će ono što su u prošlosti bile dvije vrlo različite i različite oblasti stručnosti – čineći web stranice koje cijene organski promet sjediti i bilježiti.

“Google želi brži i bolji web i ne očekujem da će se tu zaustaviti. Velika je vjerojatnost da će važnost ovih ažuriranja postati još raširenija kada budu potpuno objavljene sljedeće godine “, zaključuje. “Core Web Vitals je tu da ostane i možda ćemo vidjeti dodatke već postojećim pokazateljima Page Experience.”

Lyndon White, direktor SEO-a i publike u Xeimu, posebno je znatiželjan kakav će učinak imati “označavanje” Googleova iskustva na stranici – u kojem će Google vizualno istaknuti rezultate na SERP-u, onih koji su zadovoljili sve kriterije tzv. iskustva stranice.