Učenje stranog jezika kod dece

Mnogi roditelji su često u dilemi kada je pravo vreme za učenje stranog jezika kod dece. Neki roditelji deci dozvoljavaju da od malena gledaju crtane filmove na engleskom i često im dozvoljavaju da neograničeno konzumiraju sledeći sadržaj.

Naime, prema tvrdnjama logopeda, u našoj zemlji sve je više dece koja sa tri godine ne znaju dapričaju, a pritom i kada progovore, ona prvo mrmljaju reči na engleskom.

Doduše, stručnjaci kažu i da ima ekstremnih slučajeva gde roditelji vrše pritisak na decu, posebno mališane sa 5 ili 6 godina da isključivo komuniciraju na engleskom, pri čemu se maternji jezik zanemaruje.

Takođe, raste broj mališana koji zbog toga skoro i ne govore na srpskom, pa se često nalaze u problemu, jer ne mogu da se uklope sa ostalim vršnjacima.

Logopedi upozoravaju na to da je sve više dece koja svoje prve reči izgovaraju na iskrivljenom engleskom jeziku koji je uglavnom neka mešavina srpskog i engleskog. Iako se roditelji time često hvale, stručnjaci napominju da kod dece to može da ima ozbiljne posledice i da dete kasnije može da ima problema prilikom učenja slova, pisanja i čitanja na maternjem jeziku.

Kada dete treba da počne sa učenjem stranih jezika?

Ambiciozni roditelji smatraju da dete u najranijem uzrastu mora da nauči englleski i pre nego što srpski savlada. Iako škole engleskog jezika imaju prilagođene programe za decu i u vrtićima postoji program prilagođen za mališane, logopedi tvrde da pre treće godine ne treba dete da uči neki strani jezik.

Dete do treće godine treba da savlada prvo maternji jezik, pa tek onda roditelji treba da razmišljaju da li će njihovo dete učiti neki strani jezik. Stručnjaci su saglasni da korišćenje mobilnih telefona, tableta i drugih tehnološki sprava dovodi do toga da deca prvo progovore na engleskom, pa tek onda na srpskom.

Kako decu odvojiti od mobilnih telefona?

Primetno je da mnogi roditelji posežu za mobilnim telefonima kako bi svoju decu umirili. Dete se navike na mobilni telefon i onda neće da jede dok ne gleda crtani na mobilnom, a često neće ni da zaspi bez omiljene uspavanke na televizoru.

Kada mališani provode 90% vremena uz televizor, kompjuter ili telefon, onda se dešava da do treće ii četvrte godine ne žele da progovore ni reč. To je posledica, ne samo preteranog korišćenja tehnoloških sprava, već i nedovoljnog posticaja same okoline.

Detetu treba posetiti dovoljno vremena, čitati mu priče, pesme, razgovarati sa njim, jer mnogo crtanih filmova i igrica može da utiče na psihički i mentalni razvoj mališana.

Posebnu brigu o decu vode Francuzi koji su pre nekoliko godina zabraniti određene televizijske programe za bebe, jer su naučno potvrđene posledice koje imaju na razvoj dece. Jedan televizijski kanal je ukinut kada je istraživanje pokazalo da on usporava razvoj mališana.

U Srbiji takvih zabrana nema, a ono što je sigurno, jeste da roditelji moraju da nađu vremena za svoju decu. Takođe, roditelji bi trebalo da imaju na umu da će biti prilika za učenje stranih jezika i da decu ne treba forsirati, jer tako neće dobiti željene rezultate.