Upečatljive radne ploče za kuhinju koje će izmamiti vaš uzdah 

Ako vam je dosadio izgleda vaše kuhinje i priželjkujete neko osveženje koje će podići prostoriju na jedan viši nivo, promena radne ploče za kuhinju je ono što je vama potrebno.
Radne ploče za kuhinje su uvek dobra ideja kod uređenja kuhinje jer daju veoma mnogo, unose svežinu u prostor i sigurno će vas inspirisati za nove kulinarske ideje. 
Možda vam se na prvi pogled radna ploča za kuhinju čini kao velika i skupa investicija, ali to je deo kuhinje koji se najviše troši i haba tokom godina, i u koji treba uložiti dosta novca jer će se dugoročno isplatiti.

Danas razvojem tehnologije i obrade materijala na tržištu imamo veliki izbor ploča od prirodnih i veštačkih materijala koji mogu biti pogodni za vašu kuhinju.

Odabir materijala za vašu radnu ploču može biti u isto vreme i jednostavan i težak jer je veliki izbor materijala, boja i tekstura, ali srećom materijala koji su lako dostupni. Veoma je važno kakvu ćete odabrati površinu jer to je deo kuhinje koji ćete najviše koristiti svakodnevno. Radne ploče za kuhinju birate tako da uštedite vreme i novac, a u isto vreme mislite i na zdravlje vaše porodice jer će se na toj površini praviti hrana.

Ono što prvo treba da uzmete u obzir kod kupovine radne ploče je njena otpornost na oštećenja i izdržljivost. Uvek treba odabrati otporan materijal koji će biti spreman na sve kulinarske izazove u kuhinje, na sva lupanja ili vruće šerpe. Ono na šta sledeće morate obratiti pažnju je to kako se ta određena radna ploča održava jer šta vredi ako izgleda lepo, ako ćete po ceo dan provesti u kuhinji i brisati radni prostor.

Najbolje su one radne ploče koje se srede sa vlažnom krpom i sa minimalno abrazivnog sredstva i na kojoj posle brisanja ne ostaju fleke. Ako nemate vremena da provodite u kuhinji i brišete radnu ploču, treba da izaberete onaj materijal za koji je potrebna najmanja briga i koji ćete moći uvek srediti vlažnom krpom.

Morate znati da različiti materijali zahtevaju različit nivo brige i ako se odlučite za mermer na primer budite spremni da ga periodično zaštitite predviđenim sredstvom za to jer konstantno upijanje tečnosti može narušiti njegov dugovečan izgled. Nasuprot tome, ono što može ići mermeru kao materijalu u prilog je svakako visoka izdržljivost površinskog sloja. Ovaj materijal je veoma otporan na mehaničke udarce i ogrebotine uzrokovane oštrim predmetima.

Mermer je takođe veoma otporan na visoke temperature i bez bojazni šerpu sa šporeta možete spustiti na radnu ploču. Lako se uklapa u svaki dizajn kuhinje jer izgleda elegantno i vanvremenski i na tržištu danas postoje brojne boje mermera. Luksuznu notu celokupnom izgledu daje visoki sjaj koji ovaj materijal sadrži u sebi.

Za sve koji brinu o životnoj sredini ovaj prirodni materijal nije toksičan i ni na koji način neće ugroziti vaše namirnice dok budete spremali hranu i u skladu je sa svim ekološkim standardima. Ako pak želite još izdržljiviji materijal za radnu ploču uvek možete izabrati granit koji sve više postaje popularan i deluje veoma šik u svakoj kuhinji.