Zašto postaju sve popularniji kineski proizvođači mobilnih telefona?

Da li ste sreli nekoga ko ima mobilni telefon čiji je proizvođač kineski Xiaomi?

Nikad čuli? A za OnePlus ili Meizu?

Ako niste znali, to su manje poznati kineski proizvođači mobilnih telefona.

Danas svoje mesto sve više na tržištu traže manje poznati kineski brendovi koji još uvek nemaju dovoljno izgrađen imidž. Doduše, nije im ni lako, jer svi već dobro znaju za Lenovo i Huawei i pre će se odlučiti za njih nego za tamo neki Xiaomi.

Ali zato smo mi tu da vam predočimo neke prednosti i mane manje popularnih kineskih brendova čiji su mobilni telefoni već pronašli put do srpskog tržišta.

Da li treba imati kineski mobilni telefon?

Ako se razmišljate da kupite neki manje poznat kineski brend, dilemma će biti očigledna. A šta ako ovo, a šta ako ono, ali cena je povoljna, zašto ponudu ne iskoristi i slično. Zapravo, pravi odgovor ne postoji. Ukoliko želite da istražite mogućnosti manje poznatih proizvođača, najpre predlažemo da se kod prodavaca raspitate o brendu, određenom modelu, mogućnostima, kvalitetu, karakteristikama, pa i o popravci i tek onda odlučujte o kupovini.

Nismo slučajno pomenuli popravku, jer šta ako vam se Xiaomi pokvari? Popravka mobilnih telefona, posebno nedovoljno poznatih brendova može da bude vrlo nezgoda. Nemojte to da zaboravite.

No, da krenemo redom. Rizik postoji, ali ako hoćete da eksperimetišete onda vredi. Ipak je cena kinsekih telefona veoma pristupačna i ne zato što su manje kvalitetni, kako većina potrošača misi nego zato što je u Kini jeftina radna snaga. Ipak, da li su kineski smatfonovi bezbedni?

Šta to beše bezbednost?

Svima nam je odavno poznato da danas niko nije potpuno siguran ako koristi moderan pametni telefon. Podatke skupljaju sve IT kompanije bilo da posluju na tlu Amerike, Evrope ili Azije, tako da ne postoji neka posebna opasnost koja vreba sa azijskog kontinenta.

Svakako, ono što najviše brine jesu zaštita od raznih virusa ili drugih iskačućih obaveštenja na kineskim modelima. Da biste se toga rešili, prilikom kupovine birajte one modele koji imajučist Android ili koriste zapadnioperativni sistem.

Ako se odlučite da pazarite online, onda avantura počinje onoga trenutka kada vam izabrani telefon stigne. Tek kada uređaj uključite videćete šta ste tačno izabrai, jer se sa kineskim telefonima nikada ne zna.

Da li manje poznati kineski brendovi nude garanciju?

Kada kupujete telefon direktno iz Kine online, onda zaboravite mogućnost reklamiranja. Ali, to vam je valjda i jasno čim odlučite da ga poručite pravo sa azijskog tla. Ako kontakritare domaćeg prodavca, možda možete da dobijete granciju tek u trajanju od 6 meseci, ali to nije striktno pravilo.

Prodavnice mobilnih telefona kod nas mogu da vam ponude garantni rok od 24 meseca, ali to ne znači da ćete prilikom kvara moći i da reklamirate telefon. Često uz izgovor da uređaj nije pravilno korišćen, potrošačč ostane kratkih rukava.

Zato je najbolje da mobilni uređaj kupite direktno preko operatera ili ovlašćenog distributera i bićete sigurni da se nešto vieš cena telefona nego u oglasima više isplati, jer ćete moći da računate da sigurnu garanciju.