Kako najbolje zaštititi poljoprivredne zasade?

Nova tehnologija razvila je i nove načine za poljoprivrednu proizvodnju. Savremena proizvodnja polimera doprinela je da se danas na tržištu mogu pronaći različite folije za plastenike.

Naime, folija za plastenike može da bude ravna, jednoslojna, višeslojna, talasasta, mrežasta, a takođe može da bude napravljena od elastičnog i čvrstog materijala.

Zbog svojih hemijskih karakteristika, materijali od kojih se folije prave sada su u upotrebi i za plastenike, ali i druge plastične prekrivače.

Da bi folija za plastenike bila dobra ona mora da bude dobro plastičnog materijala. Šta to znači? Ako želite da zaštite površinu od ultraljubičastog zračenja, dobar plastični materijal trebalo bi da propušta najmanje 80% spektra, a ne bi trebalo više od 20% uv spektra da propušta, kao i ne više od 10% infracrvenih zraka.

Takođe, karakteristika dobrog plastično materijala jeste da je on hidofilan, a to znači da bi vodena para trebalo da se sliva kada se unutrašnja strana kvasi.

Posebno bi trebalo naglasiti da materijali od kojih se prave folije treba da budu otporni na niske i visoke temperature, kao i na kiseline, baze i ulja, jer zahvaljujući folijama stvaraju se klimatski uslovi unutar plastenika ili nekog drugog objekta.

Da bi se prostor pod folijom dobro zaštitio neophodno je da folija bude adekvatne debljine, a važno je prilagoditi debljinu folije i vremenskim uslovima.

Savremena tehnologija razvilaje i drugačije načine zaštite poljoprivrednog zemljišta, pa se danas u poljoprivrednoj proizvodnji osim folija koriste i drugi čvrsti materijali kao što su ploče.

Lakih su konstrukcija, a u ponudi na tržištu ima različitih veličina. Sve zavisi od prostora, poljoprivrednih proizvoda, ali i vremenskih uslova da bi proizvodnja bila na najvišem nivou.

Unikatan proizvod brže stiže do potrošača!

Nije lako danas baviti se poljoprivredom, posebno ne u Srbiji. Mogućnosti su razne, ali opet treba mnogo ulaganja.

Naime, nije ni put do tržišta jednostavan, pa kada se sve okolnosti saberu, za početnike u poljoprivredi čini se da put nije nimalo lak.

Ali, ako se unapred sve dobro preračuna i naravi dobra analiza, onda se neke nepredviđene situacije mogu sprečiti.

Važno je samo dobro iskalkulisati, odrediti ciljnu grupu kupaca, ali i konkurenciju, jer ako nemate konkurenciju od se do tržišta brže stiže.

A zakoni tržišta danas su nemilosrdni. Ako si jedinstven u proizvodnji olako će naaći potrošače.

Sve što je novo, odmah brzo pronađe put do kupca. Ali ako je već viđeno, e pa tu nastaje problem.

Umesto što biste bili ko zna koji po redu proizvođač maline u kraju, izaberite proizvod kojim se retko ko bavi. Tako ćete sigurno biti primećeni.

To vam je isto kao kad odete u kupovinu i u radnji vidite neki novi proizvod, bilo da je reč o novoj vrsti hleba ili o keksu, nekom novom pići ili je stigao novi sortiman namirnica za kuću (mušema, stolnjaka, krpa, zavesa, prostirki).

Najpre ćete se uhvatiti za taj novi proizvod, a prema istraživanjima stručnjaka, u većini slučajeva novi proizvod će senaći u vašoj korpi, samo zato što je nov na tržištu, ne i zato što vam je možda u tom trenutku potreban.