Kako urediti dom u mediteranskom stilu?

Šta prvo pomislite kada se pomene Mediteran?

More, sunce, plaža, ukusna hrana?

Iako je prva asocijacija na Mediteran more i odmor, ipak često je on i inspiracija za uređenje doma. Po Mediteran podrazumeva se sve što potiče iz Španije, Italije i Grčke. Zato ne čudi što baš ova mesta inspirišu turiste i što im se posetioci uvek rado vraćaju. Zbog toga se mnogi odlučuju da svoj dom urede u mediteranskom stilu.

Kada se spomene Mediteran, šta vam najpre padne na pamet?

Karakteristike mediteranskog stila

Zašto baš mediteranski stil?

E pa kada je uređenje doma u pitanju, mediteranski stil se odlikuje jednostavnošću i funkcionalnošću, a kada se doda malo elegancije dobija se prepoznatljiv stil. Zato bi u enterijeru trebalo kombinovati različite materijale, a za zidove i podove možete koristiti kamen, u dvorištu posadite borove ili lavandu, a nameštaj neka bude od drveta.

A koje boje koristiti?

Posebno se osvrnite na kombinovanje boja. Neka boja nameštaja bude u skladu sa bojom zidova, a u istoj boji kupite i tkanine. U prirodi možete naći inspiraciju. U plavo možete okrečiti zidove ili ih možete obojiti u bež, a neka nameštaj bude nežnih boja kao što je bež. Neka dekorativni elementi budu nežno ljubičasti ili žućasti, a savetidizajnera sui  prugasti dezeni, pri čemu bi bele pruge trebalo da se koombinuju sa ostalim bojama. I da, uvek je manje više, stoga nemojte da preterujete sa prugama.

Prvo birajte boju za zidove, pa tek onda materijal i boju zavesa. Ovaj stil odlikuju pamučne ili svilene zavese, a uglavnom se kupuju zavese bogatog dekora i upečatljivih boja. Na manje prozore stavite zavese svetlijih nijansi, a na veće prozore idu zavese koje su tamnijih boja.

Nameštaj u mediteranskom stilu

Kao što smo pomenuli, mediternaski stil odlikuje jednostavnost i funkcionalnost. Zato takav nameštaj treba birati, jednostavan i funkcionalan. Nikako glomazne komade nameštaja nemojte kupovati, a moguće je u dom ubaciti drveni nameštaj ili o kovanog gvožđa. Tamnije komade nameštaja osvežite šarenim nijansama prekrivki i posteljina i veselim bojama jastuka.

Neka rasveta bude približna prirodnom svetlu, a možete dodati i neku stonu lamu u prostor. Ako je ubacite u dneevni boravak, onda stoma lampa može da vam posluži i za stvaranje romantičnog ambijenta.

Kako urediti balkon i terasu?

 Ako imate terasu ili balkon, obavezno ga uredite kao i ostatak stana. Za uređenje terase u mediteranskom stilu obavezne su pločice ili kamen, a nameštaj bi trebalo da bude drveni. Presvlake na nameštaju mogu da budu mediteransko plave boje, a silikonske mušeme možete staviti na stičiće i to u bojama sličnih nijansi kao što su presvlake na nameštaju.

Ako dom uredite na ovaj način, možete se osećate mirno i potpuno opušteno, jer ćete dobiti svoju oazu mira. Nije vam potrebno leto, dovedite Mediteran u sovj dom. Oplemenite prostor tako da vas sve podseća na more. Ako niste sigurni kakav vam je nameštaj potreban ili kakve boje želite, onda se prisetite leta i mora i na vreme uredite životni prostor kako biste svakoga dana mogli da uživate u svom kutku.