Cena nekretnina i dalje raste!

U Srbiji već treću godinu za redom cena nekretnina sve je veća, a početkom 2019. godine najskuplji kvadrat u celoj Srbiji bio je naravno u našem glavnom gradu. Cena je iznosila 7018 evra po kvadratnom metru.

Ako se pogleda cela Srbija, tokom 2019. godine širom zemlje cena stanova je skakala i to u proseku od 10%. Najviše je rasla cena novogradnje, jer je ipak nova gradnja mnogo više tražena nego stari stanovi.

Bez obzira što iz godine u godinu cena raste, ipak je još uvek veća tranja od same ponude. Sada su se pojavili tzv. “novi kupci”. Reč je o mladim ljudima koji imaju visoke zarade i koji u kratkom vremenskom periodu obezbeđuju sredstava za kupovinu stana ili sredstva za učešće u kupovini. Reč je naravno o zaposlenima u IT sektoru.

A pored toga što je sve više tih novih kupaca, na tražnju su posebno uticali i povoljni uslovi za dobijanje stambenih kredita. Reč je o nižim kamatnim stopama, lakšim procedurama i pojednostavljenim uslovima  za dobijanje kredita.

A onda ni ne čudi zašto raste prodaja stanova u Beogradu. Beograd je kupcima najviše interesantan, a osim domaćeg tanovništva, u našoj prestonici stanoce kupuju i stranci. Najviše je kupaca novih stanova, a u odnosu na isti period prošle godine statistika pokazuje da je broj realizovanih kupoprodaja za 20% kada je novogradnja u pitanju. A što se tiče starogradnje, broj ljudi koji su zainteresovani za kupovinu ovakvih stanova je sve manji.

Predviđanja za narednu godinu

A šta nas čeka u 2020. godini? Hoće li cena stanova i dalje da skače?

Mnogi eksperti ne mogu sa sigurnošću da predvide šta će dalje biti, ali jasno je da će tražnja i dalje biti velika, pri čemu treba napomenuti da upravo tražnja utiče na rast cena nekretnina.

Naravno, tražnja je usmerena na glavni grad, pa se kupovina stana u Beogradu mnogima višestruko isplati i ne čudi što se smatra dobrom investicijom. Onda ne treba ni očekivati da će u narednim mesecima tražnja biti manja.

A o tražnji novogradnje da i ne govorimo. Investitora je sve više, na pojedinim portalima specijalizovanim za prodaju nekretnina ima ih preko 80 i sigurno je da će ih u narednom periodu biti još više.

A kako je izgledao  promet nekretnina u 2019. godini?

Oko 47 000 nepokretnosti je tokom prvih šest meseci 2019. godine dobilo nove vlasnike. Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda u Beogradu je najskuplji stan prodat za nepunih million evra. Naime, njegova cena iznosila je 973 888 evra. Od januara do juna 2019. godine ukupna vrednost nekretnina koje su prodate bila je za 12% veća nego u odnosu na isti period prošle godine.

Kada je reč o staroj gradnji, najskuplji kvadrat iznosio je 3600 evra i reč je o stanu u Ulici kralja Petra. U blizini opštine Noovi Beograd prodat je najskuplji stari stan, a za 343 kvadrata kupac je morao da izdvoji 870 000 evra.

Za kupovinu najskuplje kuće sa okućnicom u prvoj polovini 2019. Godine kupac je izdvojio 2 988 000 evra, a reč je o nekretnini na Topčiderskom brdu. U blizini Narodne Skupštine prodat je i najskuplji poslovni prostor, a za 1600 m2 kupac je morao da plati 2 680 000 evra.