Kako izabrati najboljeg posrednika prilikom prodaje nekretnine?

Želite da prodate kuću ili stan?

E pa onda ste već sigurno čuli da prodaja stanova u Beogradu najbolj ide preko agencije. Ovaj način trgovine je najsigurniji, a uz to i najefikasniji.

Sigurno ćete dobiti najbolju cenu, ali ipak je najvažnije da znate kako da odaberete najboljeg posrednika prilikom prodaje nekretnine.

Krenimo redom.

Ako hoćete agenciju od poverenja, onda bi trebalo da proverite da li je u registru Ministarstva za trgovinu, turizam i telekomunikacije. Ako se nalazi na spisku agencija, bićete uvereni da je agencija tehnički potpuno opremljena i da u svom poslovnom prostoru efikasno obavlja sve delatnosti koje su u vezi sa prodajom ili kupovinom nekretnina.

Važno je da proverite da li agenti imaju licence i da li su položili stručni ispit, a još bi bilo bolje kada biste saznali broj licence izabranog agenta za nekretnine.

Sve što treba da znate o kupo-prodajnom ugovoru

Ako ste se odlučili da unajmite posrednika (što vam mi svakako preporučujemo) za prodaju nekretnina, onda jasno ugovorom precizirajte prava i obaveze sa posredničkom agencijom.

Najpre ustanovite početnu cenu po kojoj biste da prodate stan ili kuću, a onda ugovorite koliki je procenat provizijee koji pripada agenciji.

U ugovoru bi trebalo da stoji i vreme kada mora provizija da se plati, ali i vreme trajanja samog ugovora.

Pored ugovora najbolje bi bilo da posedujete i uslove po kojima posluje izabrana posrednička agencija, a takođe proverite da li se sve radi kako bi se osigurala vaša sigurnost. U tom slučaju bi trebalo i da se raspitate da li agent za nekretnine obezbeđuje potvrdu o gledanju stana ili kuće sa zainteresovanim kupcem. Ne bi bilo loše i da pogledate koliko dugo vaša agencija posluje.

Tradicija poslovanja i ugled agencije često imaju presudan značaj za budućeg kupca. Imajte to uvek na umu!

Oglašavanje nekretnine – ključ za privlačenje kupaca

Kakav je sajt vašeg posrednika? Da li su prezentacije nekretnina kvalitetne?

Na kojim portalia će vaš stan ili kuća biti oglašeni?

Ako o ovim pitanjima niste razmišljali, sada je pravo vreme da ih pokrenete. Imate pravo da zahtevate spisak portala na kojima će biti oglašena vaša nekretnina, a tako ćete imati u vidu kakav će biti intenzitet oglašavanja.

Od nastupa na Internetu i te kako zavisi koliko će potencijalnih kupaca biti zainteresovano za vašu nekretninu, tako da ne čudi što je ova vrsta oglašavanja ključna za privlačenje kupaca.

Kako da se spremite za sastanak sa agentom za nekretnine?

Kao što smo već ustanovili, najbolje bi bilo da angažujete agenta za prodaju nekretnina. Ali, pre odlaska na sastanak sa njim dobro se pripremite.

Imajte kod sebe svu dokumentaciju kojom ćete dokazati da ste vi vlasnik svojine  i proverite sa svojim agentom da li je pribavljena dokumentacija potpuna ili je neophodno još nešto pripremiti.

Takođe, od svog agenta zatražite da vas uputu u celokupni proces prodaje, proverite da li je agent pripremljen i da li zna sve neophodne informacije u vezi sa nekretninom i da li je razumeo sve vaše zahteve.

Ako ste izabrali pravu agenciju za posrednika, onda bez