Kada je nepoznavanje engleskog jezika prepreka?

U konkursima za posao kao neizostavni kriterijum, a za pojedine pozicije i obavezan uslov jeste znanje engleskog jezika.

Prema procenama u preko 2/3 oglasa engleski je jedan od uslova moje kandidat mora da zadovolji, a u porastu je broj oglasa koji su napisani na engleskom jeziku.

Često nastane problem kada vaše znanje engleskog jezika nije zadovoljavajuće ili kada uopšte ne govorote tečno ovim jezikom.

Kako sebi da pomognete, kako izađi na kraj sa ovim izazovom?

Kada ne govorite dobro engleski, takvo stanje možete prihvatiti i raditi na tome da se promeni ili ga možete navoditi kao izgovor za propuštanje plaćenijih pozicija i boljih prilika.

Kao i za sve u životu i za dodatna usvršavanja neophodno je da imate plan i da napravite listu aktivnosti kako biste što pre stigli do cilja, a u ovom slučaju do znanja stranog jezika.

Da se razumemo, najlakše je otići do škole engleskog jezika upisati kurs i krenuti sa usavršavanjem.

Ako se odlučite na takav korak i prepustite profesionalcima da vam pomognu, isplanirajte vreme i resurse kako se ne biste opteretili učenjem i kako biste istrajali u nameri da steknete novo znanje.

Kako progovoriti na engleskom?

Bilo da ste odlučili da samostalno učite jezik ili ste upisali neki kurs, postoji nekoliko načina koji će vam pomoći da progovorote na engleskom.

Važno je da stalno budete izloženi sadržaju i da stalno komunicirate na engleskom. Instalirajte neku od aplikacija koja može da posluži za usavršavanje jezika, bilo da ćete učiti nove reči, slušati izgovor ili zapisivati nove reči.

Uvek kraj sebe imajte svesku kada čitate tekstove na engleskom, kada gledate neki film ili kada čitate.

Praksa je ključ uspeha!

Besplatne platforme vam mogu omogućiti povezivanje sa ljudima iz svih krajeva sveta, pri čemu na ovaj način možete vežbati jezik u praksi. Brojni su online resursi koje bi trebalo iskoristiti ako želite da usavršite svoja znanja kako kroz praktične primere, tako i kroz dodatna obajšnjenja.

Najpre se okupirajte sadržajem i temama koje vas zanimaju. Blogovi, online izdanja dnevnih novina, časopisa ili magazina uvek vam mogu poslužiti.

A zašto ne biste spojili lepo i korisno?

Osim što ćete naučiti jezik, možete saznati i naučiti nešto novo i drugačije. Moda, kuhinja, sport i slične teme možete naći ne samo na dnevnim časopisima, već i blogovima i forumima.

Mnogi su jezik naučili pomoću filmova i serija, a ako vam se čini da vaše znanje jezika polako stagnira, onda bi najbolje bilo da gledate film koji ste već gledali, jer se treba usredsrediti na izgovor, fraze, reči i izraze. Ako film gledate prvi put, onda ćete više pažnje obraćati na razumevanje radnje i zapleta, a ne i samih reči i izraza, pa je zato bolje da gledate film o kojem već sve znate.

Pojedini se odlučuju na engleski titl, a ima i onih koji se oslanjaju na sopstveno znanje. Iskoristite aplikaciju ili svesku da zapišete neke nove reči kako biste mogli da proverite značenje reči kasnije na Internetu ili u rečniku. Nemojte ni da zanemarujete slušanje stranih radio stanica.

Uz omiljene pesme brzo ćete naučiti reči i fraze koje ćete dugo imati u glavi. Pokušajte, ništa vas ne košta ili naterajte sebe na učenje tako što ćete upisati kurs u nekoj školi stranog jezika.