Paracetamol sirup – sastav, doziranje, upotreba, cena

Paracetamol sirup od 120 mg/5ml je lek koji služi za umanjenje simptoma povećane telesne temperature i bolova. Samim tim, on se može nazvati antipiretikom i analgetikom. Kada kažemo bol, pre svega mislimo na blaže i umerenije bolove kao što su oni koji nastaju zbog zuba (raste novi zub ili boli stari), ali i na bolove koji prate grip i prehladu.

Glavobolja je takođe čest simptom koji prati stanje prehlade, pa se ovakva glavobolja može ukloniti uz pomoć Paracetamol sirupa.

Povišena telesna temperatura, glavobolja

Iako se povišena telesna temperatura može označiti kao bilo koja temperatura koja je iznad 37º C, u medicinskom smislu, osoba nema značajno povišenu temperaturu sve dok ona nije iznad 38º C.

U većini slučajeva, povišenje telesne temperature je korisno i ne izaziva nikakve velike probleme jer pomaže organizmu da se bori i izbori sa infekcijama. Glavni razlog zbog čega se temperatura leči jeste da se obezbedi bolji opšti osećaj.

Loading...

Povišena temperatura je rezultat odgovora imunološkog sistema na strane napadače. Strani napadači uključuju viruse, bakterije, gljivice, lekove ili neke druge toksine.

Bebe koje još nisu napunile tri meseca, a koje imaju telesnu temperaturu višu od 38º C ili višu, trebalo bi odmah da posete lekara. To znači da je u pitanju teža bolest iako nemaju nikakve druge simptome pored povišene temperature.

Definicija povišene temperature je povišena telesna temperatura ili visoka telesna temperatura koja je, tehnički, bilo koja telesna temperatura koja je iznad normalne oralno izmerene temperature od 37º C ili normalne rektalno izmerene temperature od 37.2º C. Međutim, ovo su prosečne cifre, a normalna temperatura u principu može biti 0.6º C ili više ispod ili iznad prosečne. Takođe, temperatura može varirati tokom dana.

Povišena telesna temperatura se ne smatra medicinski značajnom sve dok nije iznad 38º C.

Povišena telesna temperatura se smatra prirodnim mehanizmom organizma u odbrani od bakterija i virusa koji ne mogu živeti i preživeti na većim temperaturama. Zbog toga, malo povišene telesne temperature ne bi trebalo da se leče i tretiraju, sve dok nisu udružene i povezane sa nekim zabrinjavajućim simptomima ili znacima.

Takođe, odbrambeni mehanizam našeg organizma izgleda da radi mnogo efikasnije pri višim temperaturama. Groznica sa temperaturom je samo jedan deo bolesti, mnogo puta ne tako važan, makar ne važniji od prisustva drugih simptoma kao što su kašalj, upaljeno grlo, kongestija sinusa, malaksalost, bolovi u zglobovima, drhtavice, mučnina, itd.

Temperatura od 40º C i viša može biti opasna i zahteva momentalno lečenje i medicinsku pažnju, jer može rezultirati delirijumom i konvulzijama, naročito kod beba, dece i starih ljudi.

Loading...

Povišena telesna temperatura ne bi trebalo da se pomeša sa hipertermijom, koja predstavlja defekt u odgovoru našeg organizma na toplotu, odnosno termoregulaciju. Ovo je obično izazvano spoljašnjim faktorima kao što su dugačak boravak u toploj sredini. Toplotni udar je jedan vid hipertermije.

Povišena telesna temperatura takođe ne bi trebalo da se pomeša sa valunzima ili noćnim znojenjem zbog hormonalnih promena tokom perimenopauze.

Kao što smo naveli, povišena temperatura je rezultat odgovora imunog sistema na strane napadače (bakterije, viruse, gljivice, lekove, toksine). Ovi strani napadači se smatraju supstancama koje proizvode povišenu temperaturu (zovu se pirogeni) koji su okidači za imuni odgovor organizma. Pirogeni signaliziraju hipotalamusu u mozgu da poveća telesnu temperaturu kako bi pomogao organizmu da se bori protiv infekcije.

Povišena telesna temperatura je uobičajen simptom mnogih infekcija kao što su prehlade i gastroenteritis (stomačni grip). Tipične infekcije koje mogu da izazovu povišenu telesnu temperaturu su infekcije uha, grla, pluća, bešike, bubrega. Kod dece, imunizacija (vakcine) ili rast zubića mogu da izazovu kratkotrajnu malo povišenu temperaturu. Autoimuni poremećaji, kao što su reumatoidni artritis, lupus, inflamatorna bolest creva, neželjeni efekti lekova, epi-napadi, trombovi u krvi, hormonski poremećaji, kanceri, mogu takođe povisiti telesnu temperaturu.

Uobičajeni simptomi povišene telesne temperature

Povišena temperatura može da dovede do toga da se osoba oseća nelagodno. Znaci i simptomi povišene temperature uključuju sledeće:

 • drhtavice;
 • temperaturu višu od 38º C kod odraslih i dece;
 • glavobolju;
 • bolove u mišićima i zglobovima;
 • povremena znojenja ili prekomerna znojenja;
 • palpitacije srca;
 • osećaj nesvestice;
 • bol i pečenje u očima;
 • slabost;
 • gubitak apetita;
 • kod dece se ovi simptomi udružuju obično sa infekcijama kao što su upaljeno grlo, kašalj, bol u uhu (upala uha), povraćanje i dijareja.

Lečenje povišene temperature, bolova i glavobolje Paracetamol sirupom

Sirup Paracetamol u sebi sadrži glavnu aktivnu komponentu koja se zove isto paracetamol. Ova supstanca je antipiretik i analgetik, pa pomaže da se osoba oslobodi bola, isto kao što pomaže i u snižavanju temperature.

Loading...

Naravno, sve ovo važi za blage i umerene bolove, koji potiču od rasta zuba ili zubobolje, od prehlade, infekcije grla, itd.

Ako posmatramo sastav Paracetamol sirupa, možemo primetiti da se on sastoji od već pomenutog glavnog aktivnog sastojka paracetamola i to 120 mg na 5 ml sirupa; kao i od pomoćnih supstanci:

 • celuloza;
 • saharoza;
 • tečni sorbitol;
 • metilparahidroksibenzoar;
 • prečišćena voda, aroma višnje;
 • boja;

O čemu treba voditi računa pri uzimanju paracetamola?

Ovaj sirup ne bi trebalo da dajete detetu ili odrasloj osobi ako znate da su osetljivi, odnosno alergični na glavni aktivni sastojak paracetamol, ali i na bilo koji od pomoćnih sastojaka.

Takođe, osobe koje imaju nasleđenu bolest osetljivosti na šećere, ne bi smeli da uzimaju Paracetamol sirup jer on sadrži saharozu.

Kada vam lekar prepisuje Paracetamol sirup, trebalo bi da ga obavestite o tome da vaše dete ima neko oboljenje bubrega ili jetre. U isto vreme, lekara obavestite ako dete u tom trenutku uzima i neku drugu terapiju.

Odrasli i Paracetamol sirup

Svaka odrasla osoba koja ima problema sa alkoholom ili sa jetrom usled zloupotrebe alkohola, trebalo bi da povede računa tokom uzimanja Paracetamol sirupa, jer on može da nanese štetu.

Isto tako, dok pijete Paracetamol sirup, nemojte da zloupotrebljavate alkoholna pića (bilo da je u pitanju pivo, vino ili neko drugo alkoholno piće).

Stari ljudi treba da uzimaju smanjenu dozu Paracetamol sirupa ili da ga uzimaju retko.

Vodite računa da u isto vreme ne pijete neki drugi medikament koji isto sadrži paracetamol sastojak.

Lekovi koji mogu reagovati sa paracetamolom, a koje je osoba uzimala pre, u toku ili nakon Paracetamol sirupa su:

 • triciklični antidepresivi;
 • holestiramin (snižava holesterol, tj. nivoe masti u krvotoku);
 • domperidon/metoklopramid (protiv mučnine);
 • varfarin (protiv zgrušavanja krvi).

Paracetamol i trudnice/dojilje

Upotreba Paracetamol sirupa u toku trudnoće i dojenja nije preporučljiva. U svakom slučaju, posavetujte se sa lekarom koji će vam reći kako da postupate.

Sastojci Paracetamol sirupa koji mogu izazvati neželjene reakcije

Posebno se ističe pri svakom izdavanju ovog leka, da sorbitol i saharoza mogu da dovedu do problema. Zbog toga je vrlo važno da lekaru pedijatru kažete da li vaše dete podnosi šećere i da li je intolerantno na neke od njih. Pošto je poznato da paracetamol u obliku sirupa ima 1.65 g saharoze po jednoj dozi od 5 ml, svako ko ima šećernu bolest ne bi smeo da uzima ovaj lek.

Isto tako, sirup Paracetamol ima 1.4 g sorbitola po jednoj dozi od 5 ml, pa to može da ima blaga laksativna dejstva.

Zbog sadržaja metilparahidroksibenzoata, dešavalo se da Paracetamol sirup dovede do alergijskih reakcija (trenutnih ili odloženih).

Doziranje Paracetamol sirupa

Važno je naglasiti da se Paracetamol sirup dozira tačno onako kako je lekar odredio i prepisao. Nikako nemojte uzimati ili davati detetu veću količinu od propisane. Još jednom upozoravamo da Paracetamol sirup ne sme da se uzima zajedno sa još nekim medikamentom koji u sebi ima paracetamol.

Pre svake primene sirupa treba promućkati bocu sa lekom. Kada se sirup izvlači iz bočice, koristi se špric koji ima obeležene količine, pa se tako najlakše izmere količine od 5 ml ili od 2.5 ml. Isto tako, jedna kafena kašičica sirupa isto je što i 5 ml. Ovo je naročito važno kod one dece koja nisu napunila godinu dana.

Najmlađe bebe mogu dobijati ovaj sirup samo ako je lekar tako odredio. Njima se ne daje više od 2.5 ml i to maksimalno 4 puta u jednom danu.

Ako dete ima od tri do šest meseci, onda se daje isto po 2.5 ml četiri puta na dan.

Bebi od šest meseci pa do 2 godine starosti daje se 5 ml isto četiri puta na dan.

Detetu od dve do četiri godine daje se 7.5 ml četiri puta dnevno.

Deca uzrasta od četiri do osam godina treba davati 10 ml, deci od osam do deset godina 15 ml, a deci od deset do dvanaest godina 20 ml, četiri puta na dan.

Između svake doze leka trebalo bi da prođe minimalno četiri sata.

Ukupna najveća doza koja može da se unese jeste 60 mg leka po kilogramu telesne težine.

Lečenje Paracetamol sirupom treba da traje svega tri dana, nikako više od toga. Jedini ko može da izmeni ovaj savet jeste lekar.

Alkohol, barbiturati, antikonvulzanti i triciklični antidepresanti mogu da povećaju hepatotoksičnost Paracetamol sirupa, naročito ako se predozira.

Paracetamol može pojačati polu-život hloramfenikola. Brzina apsorpcije paracetamola može biti povećana metoklopramidom ili domperidonom, apsorpcija može biti umanjena holestiraminom.

Antikoagulantni efekat varfarina i drugih kumarina može biti povećan prolongiranom redovnom upotrebom paracetamola sa povećanim rizikom od krvarenja.

Cena Paracetamol sirupa iznosi oko 200 dinara.

Izvori:

https://www.alims.gov.rs/wp-content/blogs.dir/2/files/lekovi/smpc/1192-2008-12.pdf

http://www.galenika.rs/downloads/spc-pil/pil/paracetamol_sirup_new_pil.pdf

Sponzorisano:

Loading...