Smogovci – prepričano i analiza lektire

Popularna serija “Smogovci”. Pre više od 35 godina prikazivala se vrlo popularna serija “Smogovci” koja je govorila o porodici Vragec i o doživljajima šestorice braće. Ova televizijska serija je snimana u produkciji zagrebačke televizije, ali je bila rado gledana u celoj bivšoj jugoslovneskoj državi. Najpopularnija replika koja govori o junacima ove priče bila je : “Oni su mali, ali su veliki. Nisu više mali, ali su dosta veliki da ne budu mali.”

U seriji su se pratile dogodovštine braće Vragec i njihovih prijatelja, ali i neprijatelja, na jedan zanimljiv i nadasve humoristički način, koji je ponekad imao primese crnog humora. Popularni likovi su bili Dragec, kao najstariji brat i glava ove porodice, zatim Pero – fudbaler, Mazalo – zaljubljen u umetnost, sa željom da postane slikar, Cobra – voleo je fiziku, hemiju i biologiju i maštao da postane poznati i ugledni naučnik, potom Štefek – školarac koji ne pipa knjigu, ali sve zna i Buco – najmlađi Vragec, debeljuca koji mnogo voli da jede kobasice.

Tih 80-ih i 90-ih godina je snimljeno 38 epizoda serije koje su bile prikazane u 6 sezona. Serija je bila omiljena jer je prikazivala razne situacije iz svakodnevnog života. Smogovci su postali prava legenda na ovim prostorima i zaista su obeležili detinjstvo mnogih ljudi. Radnja skoro svake epizode je vezana za naselje Peščenice u Zagrebu. Članovi porodice Vragec žive u Naselku. To je bilo jedno prilično loše uređeno naselje u Peščenici, a njihov život nije bio nimalo lak.

Dečaci Vragec nisu imali oca, a njihova majka Melita je morala da ode na privremeni rad u Nemačku kako bi prehranila porodicu. Uz avanture momaka porodice Vragec, pratile su se i životne nedaće njihovih poznanika, komšija, neprijatelja, itd.

Loading...

Scenario za seriju “Smogovci” je napisan na osnovu istoimenog romana hrvatskog pisca Hrvoja Hitreca. Režiju je potpisao Milivoj Puhlovski. Doživljaji momaka Vragec su, inače, opisani u pet delova knjige “Smogovci” Hrvoja Hitreca. Dobro je što je sam pisac romana bio i pisac scenarija za seriju.

31 epizoda serije snimana je u periodu između 1981. godine i 1991. godine. Zatim je krenuo rat u Hrvatskoj, pa je dopisano još sedam epizoda, opet prema knjizi Hrvoja Hitreca, koje govore o Smogovcima u ratu. Ove epizode su snimane sredinom 90-ih godina.

Muziku za uvodnu špicu serije pisao je John Sturges, i to je zapravo pozajmljena muzika iz poznatog vesterna “Sedmorica veličanstvenih”. Interesantno je da su se u seriji pojavile i neke poznate ličnosti bivše Jugoslavije poput Olivera Mlakara, voditelja, zatim Josipe Lisac, pevačice, Branimira Džonija Štulića, frontmena sjajne grupe “Azra”, itd.

Hrvoje Hitrec, pisac romana “Smogovci”. Hrvoje Hitrec je savremeni hrvatski pisac koji je rođen u Zagrebu 1943. godine. Ovaj književnik se bavi pisanjem romana, dramskih dela, televizijskih i filmskih scenarija. Najpoznatiji je po svojim romanima za mlade i decu. Hrvoje Hitrec je završio uporednu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Vrlo brzo je postao glavni urednik humorističkog časopisa Kerempuh.

1985.godine, Hrvoje postaje direktor pozorišta Trešnja, a ubrzo i glavni reditelj Hrvatske televizije. U jednom trenutku je bio i ministar informisanja u Hrvatskoj.

Već dugo je član Društva hrvatskih književnika.

U skoro svim svojim književnim delima, bez obzira na žanr, Hitrec za mesto radnje uzima Zagreb. Njegov prvi roman se zove “Pustinjakov pupak”. Nakon ovog romana, usledili su “Ljubav na crnom baršunu” i “Manijak”. Ipak, kao što smo već rekli, najveću popularnost je dostigla njegova saga o Smogovcima.

Hrvoje Hitrec je poznat i kao pisac koji kroz svoja književna dela provlači ideju o važnosti ekološke svesti. Ova ideja je najviše zastupljena u romanu “Eko Eko” koji je izašao još 1978. godine.

Loading...

Od 2010. godine, Hitrec je počeo da objavljuje roman-trilogiju koji za temu ima hrvatsku istoriju. Prvi roman iz ove trilogije se zove “Kolarovi”. U njemu se govori o političkoj istoriji Hrvatske u 20. veku. Sledeći roman nosi naziv “Što Bog dade i sreća junačka”. Vreme koje je opisano u njemu jeste 19. vek i doba bana Jelačića. Poslednji, treći deo trilogije, sa naslovom “Špilberk”, govori o 18. veku i o baronu Trenku. On je bio kockar, vojnik, junak i gospodin, jedan od najpoznatijih ratnika svog vremena.

Smogovci – sadržaj i analiza lektire

Kao što je rečeno, mesto gde se odvija radnja ovog romana jeste naselje Naselak u Zagrebu. Vreme radnje jeste vreme u kome se gradio sljemenski toranj na planini Medvednica blizu Zagreba. To je period između 1973. i 1976. godine. Jedan od junaka vidi da izgradnja novog tornja dobro napreduje, pa se po tome zna o kom se periodu govori.

Tema romana Smogovci jesu razne dogodovštine porodice Vragec, kao i Nosonjine porodice. Osnovni motiv i ideja dela jeste da je u svačijem životu najvažnija porodica i da svaki čovek treba da se trudi da bude u dobrim odnosima sa svojim članovima porodice.

Kompozicija romana “Smogovci”

U uvodnom delu romana se opisuje Dadov polazak u školu. U isto vreme Slonov otac shvata kako Pero odlično igra fudbal i upućuje mu poziv da se pridruži njegovoj ekipi, odnosno klubu Dinamo.

Dado i Nosonja odlaze u zoološki vrt ne bi li Nosonja crtao životinje i usput im se događaju vrlo smešne situacije. Mazalo i Dunja odlaze u bioskop i usput izvaljuju vrata Papirusa.

Loading...

U naselju (Naselak) se pojavljuje misteriozni fantom koji krade novac od stanovnika i napada ih.

Buco igrom slučaja otkriva ko je fantom. Fantom je niko drugi do Pero. Pero zbog toga odaje Bucu zbog pekmeza.

Crni Džek je imao novac koji je Pero krao dok je bio fantom, Dragec prebija Crnog Džeka kako bi vratio taj novac.

Cobra greškom ulazi u autobus koji vozi za Beč i odlazi.

Dado dobija psa (rasa bokser) i daje mu ime Bobi.

Buco se izgubio u šumi, a kada su ga pronašli, dobija batine zbog toga. Jedna konobarica im govori kako su pečurke u šumi otrovne i tako uspeva da ih spasi trovanja.

U Dadino odeljenje stiže nova učenica, a on se odmah zaljubljuje u nju. Ipak, ljubav nije uzvraćena.

Dado i Marina završavaju u bolnici.

U raspletu Štefek skoro pa da biva usmrćen od Dade, dok Nosonja sa svojim crtanim filmom učestvuje u takmičenju i osvaja drugo mesto.

Mazalo, Dunja i njihovo odeljenje idu na ekskurziju, a Dunju tamo ugrize zmija.

Cobra pokušava da leti, a Dragec mu spašava život.

Na kraju vidimo kako je nova kuća porodice Vragec završena, ali imaju problem sa građevinskom dozvolom. Da ih ne bi iselili i srušili kuću, oni dovode trudnicu Sonju u kuću.

Šiljo isprobava da zapali školski dnevnik zbog ocena. Umire Papirus.

Prepričan sadržaj romana “Smogovci”

Jednog jutra se budi Nosonja i podiže svog sina Dadu iz kreveta kako bi doručkovali i kako bi ga odveo u školu. Pošto se školska kapija zatvara u pet minuta do osam, a oni su malo kasnili, Nosonja uspeva da spasi sina i još neke đake od kašnjenja i sređuje im da uđu u školu. Dečak Dado i njegov tata žive u soliteru koji gleda na Naselak, a u Naselku žive dečaci iz porodice Vragec. Ima ih puno, a majka im je u Nemačkoj, jer je tata preminuo i ona mora da se bori za njihov opstanak. Glava porodice, dok majka nije tu, jeste najstariji brat Dragec. Uz njega su i braća Pero, Cobra, Mazalo, Štefek, Buco. Tu je sa njima često i mala Maja. Pero je fudbaler. Imao je dug, pa je odlučio da krade novčanike i torbice kako bi vratio dugovanje. Buco ga otkriva i Pero za kaznu mora sam da gradi kuću.

Mazalo ide u osmi razred. Vrlo je talentovan za slikanje. Ima devojku Dunju čiji je otac policajac. Dok su bili na maturskoj ekskurziji, Dunju ujeda zmija za stražnjicu. Mazalo mora da isisa otrov i uspeva da je spasi. Mazalo pomaže nastavniku Fabijanu da osvoji pažnju jedne strankinje tako što je umesto njega nacrtao jedan crtež.

Cobra je pomalo problematičan jer je oduvek voleo nauku. Zamišljao je da može da poleti i sebi je napravio krila. Popeo se na zgradu i probao je da se baci sa zgrade kako bi leteo. Srećom, pao je u mrežu koju je razapeo Dragec koji je znao za Cobrin plan. Cobra je jednom prilikom ušao u pogrešan autobus, želeći da poseti majku u Frankfurtu i tako završio u Beču.

Nosonja je umetnik u pravom smislu reči. On pravi crtane filmove i njegov film po imenu “Čavao” bio je prikazan na jednom međunarodnom festivalu. Uspeo je da osvoji drugu nagradu.

Po završetku kuće Vragecovih, u trenutku kada su planirali da se usele, neko poziva građevinsku inspekciju i prijavljuje ih jer nisu imali dozvolu za gradnju. Građevinska inspekcija dolazi i naređuje da se kuća sruši. Vragecovi ne znaju šta da rade, očajni su, pa uspevaju da se dosete da u svakom zakonu postoji “rupa”. Shvatili su da kuća ne bi smela da se ruši ukoliko u njoj živi neka trudnica. Dragec je imao ženu trudnicu, po imenu Sonja, a da za to niko nije znao. On dovodi Sonju i tako spašava čitavu situaciju. Kuća je ostala sačuvana.

Likovi u romanu “Smogovci”

Dragec je najstariji u porodici Vragec, odnosno među sinovima mame Vragec. Pošto majka nije tu, on vodi računa o dečacima. zaista je brižan, savestan i vredan. Uspeva da izvuče porodicu iz svih nezgodnih situacija. Na kraju se ženi.

Pero je sledeći brat po starosti. On je u jednom trenutku lopov, koji se pojavljuje kao fantom na biciklu, jer mora da sakupi novac kako bi vratio dug. Srećom, prestaje da se bavi ovom kriminalnom radnjom i ispostavlja se da je vrlo dobar mladić. Sjajno igra fudbal i to za poznati zagrebački fudbalski klub Dinamo.

Mazalo je svoj nadimak dobio po tome što “maže” slike. Ima svoju ljubav Dunju kojoj je uspeo da spasi život na maturskoj ekskurziji. Odgovoran je i hrabar mladić i čini sve što može da pomogne drugima.

Cobra je veliki naučnik. Voli da se bavi izumima. Zahvaljujući svojoj pameti i izumima on uspeva da pomaže braći na neobičan način. Sebe dovodi u nezgodne situacije koje ga umalo koštaju života. Najrizičnija situacija je bila kada je probao da poleti.

Buco je mali debeljko. Njegova strast je hrana. Pametan je i dobar dečak i najmlađi član porodice Vragec.

Čitav roman ima 36 poglavlja. Tokom dela se čitalac može podrobno upozanti sa svim članovima porodice Vragec, ali i sa njihovim komšijama i prijateljima. Svako poglavlje počinje rečenicom koja je neka vrsta motoa, odnosno misli koja podstiče znatiželju čitalaca i nagoveštava temu poglavlja.

Glavna tema romana “Smogovci” jesu dobrota, ljubav i plemenitost. Na ceni su rad i marljivost i oni se smatraju najvećom ljudskom vrednošću. Stil pisanja romana je obojen zdravim humorom. Jezik romana je standardni hrvatski književni, ali ima i zagrebačkih žargonizama i kajkavskog dijalekta.

Sponzorisano:

Loading...